Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul - o afectiune cu frecventa ingrijoratoare

04-12-2014

Diabetul afecteaza circa 5 % din populatia adulta a lumii si provoaca circa 3,2 milioane de decese anual. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 246 milioane, in prezent, la circa 380 milioane in 2025, adica 7,1 % din populatia adulta va avea diabet zaharat, iar aproximativ 53 milioane de oameni traiesc in Europa.

Diabetul - o afectiune cu frecventa ingrijoratoare


Ce este diabetul? Diabetul este o boala cronica, care se caracterizeaza printr-un nivel crescut al glucozei din sange. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului, dar persistenta unor valori crescute determina imbatranirea mai rapida si aparitia unor complicatii precum accidentele vasculare, stop cardiac, insuficienta renala, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor.

Aceste complicatii pot fi prevenite daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de normal. Stiai ca? Diabetul afecteaza circa 5 % din populatia adulta a lumii si provoaca circa 3,2 milioane de decese anual. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 246 milioane, in prezent, la circa 380 milioane in 2025, adica 7,1 % din populatia adulta va avea diabet zaharat, iar aproximativ 53 milioane de oameni traiesc in Europa. 2-5 % Dintre femeile insarcinate dezvolta diabet gestational (diabet diagnosticat in timpul sarcinii), dar care poate sa dispara dupa nastere.

Aceste femei au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2 pe parcursul vietii. In Romania, in fiecare an, peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5 % dintre romani au diabet zaharat confirmat. Depistarea diabetului in populatia generala se face pe baza mai multor factori: Prezenta simptomelor de diabet (poliurie, polidipsie, scadere in greutate, irascibilitate etc.)

Populatia de peste 40 de ani cu greutate peste limita normala: indice de masa > 25 circumferinta taliei > 94 cm la barbati si > 80 la femei hipertensiune boala ischemica cardiaca, boala cerebro-vasculara, boala vasculara periferica dezvoltarea bolilor dermatologice asociate cu diabetul zaharat toleranta la glucoza alterata aparitia unor glicemii mai mari in cursul diminetii cazuri de diabet zaharat in familie diabet gestational hipertrigliceridemia Diabetul zaharat tip 1: Se dezvolta la copii sau adolescenti. Pancreasul nu produce insulina si nivelul glucozei din sange (glicemia) creste in mod exagerat. Tratamentul consta in injectii de insulina si o dieta echilibrata. Diabetul tip 1 apare in prezenta unui factor declansator (de exemplu: un virus) care stimuleaza un atac imun asupra celulelor pancreatice care produc insulina la persoanele cu predispozitie genetica. Diabetul zaharat tip 2 De obicei apare dupa varsta de 40 ani. Boala se dezvolta lent (saptamani, luni) Pancreasul secreta insulina, dar nu in cantitate suficienta sau celulele nu o pot folosi (rezistenta la insulina). Tratamentul consta in dieta, tablete sau insulina in functie de necesitatea fiecarui pacient. Tintele terapeutice: [

1.Controlul glicemiei: Hemoglobina glicozilata < 6,5% Glicemie "a jeun": mai mica de 110 mg/dl glicemia postprandiala: mai mica de 140 mg/dl Tensiunea arteriala: sub 130/80 mmHG; Profil lipidic in care colesterolul total sa fie mai mic de 175 mg/dl, HDL colesterolul peste 40 mg/dl la barbati si 46 mg/dl la femei, LDL colesterolul sub 80 mg/dl, trigliceridele sub 150 mg/d. Preventia diabetului Un stil de viata corespunzator: activitate fizica regulata, zilnica 30-45 min; renuntarea la consumul de alcool si fumat; aport de sare scazut, evitarea bauturilor dulci, carbogazoase; scaderea aportului de grasimi din alimentatie, in special cele animale; o alimentatie in care sa predomine fructele, lactatele semidegresate, legumele, cerealele integrale cu un aport de fibre corespunzator si o cantitate scazuta de grasimi, mai putin de 30% din aportul caloric, din care doar 1/3 de origine animala; controlul greutatii astfel incat indicele de masa sa fie mai mic de 25 kg/mp, o scadere in greutate de minim 10 kg la persoanele supraponderale si circumferinta taliei mentinuta sub 94 cm la barbati si sub 80 cm la femei; efectuarea unui control clinic cel putin o data la 3 luni la medicul curant, in vederea stabilirii tratamentului adecvat, pentru atingerea tintelor terapeutice recomandate.

Daca ai diabet: Verifica-ti glicemia! Ai nevoie de: glucometru teste lanceta Intotdeauna sa ai glucometrul asupra ta! Verifica-ti glicemia imediat daca ai senzatie de rau! Monitorizeaza-ti glicemia conform indicatiilor medicului tau: inainte de masa la 2 ore dupa masa Noteaza-ti valorile in carnetelul de monitorizare! Contacteaza medicul tau daca glicemia este mult crescuta sau foarte scazuta! Nivelul scazut al glicemiei (hiperglicemia) Simptomele diabetului: Sete si polidipsie Poliurie Scaderea in greutate Oboseala accentuata, indispozitie, iritabilitate Constipatie Modificari ale acuitatii vizuale, vedere incetosata Amorteli ale membrelor inferioare Crampe musculare Prurit si modificari ale tegumentelor Cum sa mananc sanatos? Dieta este un element esential al tratamentului tau. Intreaba-ti medicul in legatura cu frecventa si cantitatea meselor, acestea pot sa varieze in functie de tratament. Evita bauturile alcoolice, dulciurile si grasimile de origine animala. Aproximativ 90 % din pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi. Alimente interzise: carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata) mezeluri grase: salamuri, carnati organe: creier, ficat, momite costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, jambon peste gras: morun, nisetru, crap mare, scrumbie, somn icre conserve de carne, peste lapte integral, condensat, praf branzeturi fermentate, telemea (oaie, capra, bivolita, cascaval), branza topita, branza de burduf, swaitzer mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana seu, untura, slanina, grasime de pasare, jumari supe, ciorbe grase indiferent de tipul de carne folosit sau drese cu smantana cartofi prajiti salate asezonate cu maioneza si smantana sosuri cu unt sau smantana maioneze condimente iuti (ardei iute, piper, mustar, hrean, otet) muraturi smantana frisca creme pe baze de unt sau smantana fructe oleaginoase: nuci si migdale in cantitate mare, alune, arahide, nuca de cocos, masline - cantitate mare fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote, banane, curmale, smochine, stafide, poame, castane zahar si produse zaharoase: bomboane de ciocolata, caramele, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, peltea, miere, rahat, halva, nuga, serbet produse de cofetarie si patiserie: tort, prajituri, inghetata, pateuri cu carne sau branza grasa, placinte cu carne sau branza grasa, gogosi siropuri, bauturi din ciocolata bauturi alcoolice

Reguli pentru un stil de viata sanatos: aportul caloric corespunzator unei zile trebuie impartit in 5-6 mese, cu evitarea "gustarilor" interprandiale; valoarea energetica a diferitelor alimente trebuie cunoscuta, prin folosirea tabelelor si deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate; e necesar a se acorda atentie modului de preparare a mancarii, evitand adaugarea ingredientelor bogate in calorii (de exemplu grasimi, uleiuri) si inlocuind prajirea prin fierbere sau coacere; este indicat sa se consume zilnic legume si fructe, precum si produse pe baza de cereale integrale; dintre produsele lactate sunt recomandate cele cu continut redus de grasimi, iar carnea e bine sa fie de pasare (fara piele ), de peste sau de vita; se recomanda limitarea aportului de alimente hipercalorice, cum sunt dulciurile concentrate ( sucuri, bomboane); vor fi evitate consumul de alimente bogate in grasimi saturate sau colesterol, cum sunt produsele lactate integrale, carnea grasa, uleiurile vegetale hidrogenate, galbenusul de ou, organele (ficat, creier); aportul de sare va fi redus la maxim 5 grame pe zi; aportul hidric trebuie sa fie corespunzator ( aproximativ 2 litri pe zi); dimensiunea portiilor va fi redusa; aportul de alcool se limiteaza la maxim un pahar pe zi pentru femei si la maxim doua pahare pe zi pentru barbati; trebuie mentinut un nivel al activitatii fizice corespunzator caloriilor ingerate, minim 30 minute activitate fizica moderata zilnic.

Dr. Georgeta Vacaru Medic primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice Clinica Geea Medical




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau