Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul - o afectiune cu multe fete, care poate fi tinuta sub control

17-12-2014

In ultimii ani, incidenta diabetului este tot mai mare, de vina pentru aceasta situatie dezastruoasa fiind in mare parte obiceiurile alimentare nesanatoase, sedentarismul si stresul. Cu o conduita corecta si o medicatie adaptata, din ce in ce mai eficienta de la an la an, boala poate fi tinuta sub control.

Diabetul - o afectiune cu multe fete, care poate fi tinuta sub control


In ultimii ani, incidenta diabetului este tot mai mare, de vina pentru aceasta situatie dezastruoasa fiind in mare parte obiceiurile alimentare nesanatoase, sedentarismul si stresul. Cu o conduita corecta si o medicatie adaptata, din ce in ce mai eficienta de la an la an, boala poate fi tinuta sub control.

Se cunosc doua tipuri de diabet.

Cel de tip I, denumit insulinodependent, este o afectiune cronica, aparuta ca urmare a faptului ca pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a asigura transformarea glucozei in energie la nivelul celulelor. Poate aparea la orice varsta, dar cel mai des sunt afectati copiii si adolescentii.

In diabetul de tip II, noninsulinodependent, organismul produce suficienta insulina, dar nu mai reuseste sa o foloseasca pentru utilizarea glucozei si mentinerea unei glicemii normale.

Stiati ca?

In lume sunt peste 240 de milioane de diabetici, din care 150 de milioane au diabet de tip II?

In Romania sunt inregistrati 500.000 de pacienti cu diabet de tip I si II? Specialistii sustin ca numarul acestora este mult mai mare (la un pacient diagnosticat mai exista cel putin unul sau doi oameni care nu stiu ca sufera de diabet). Descoperirea insulinei i se datoreaza unui roman Este vorba de medicul si cercetatorul Nicolae Paulescu care, in sesiunea din 23 iulie 1921 a Societatii de Biologie, a prezentat in cadrul a patru comunicari rezultatele studiilor sale cu privire la actiunea extractului pancreatic in cazurile diabeticilor.

Descoperirea extraordinara a fost data publicitatii la Paris si in Belgia, informatii privind principiul activ antidiabetic din pancreas (denumit de el pancreina) fiind publicate in revista "Comptes rendues des seances de la Societe de Biologie et ses filiales". La mai putin de un an de la acest moment, doi cercetatori canadieni, Fr. Grant Banting si Ch. Herbert Best, anunta descoperirea insulinei, primind pentru aceasta Premiul Nobel in Medicina in 1923.

Abia in anul 1969, Comitetul Nobel recunoaste prioritatea cercetatorului roman in tratamentul antidiabetic, insa exclude posibilitatea repararii oficiale a gestului efectuat cu peste patru decenii in urma.

O boala cu state vechi

Prima descriere a bolii diabetice a fost facuta pe vremea lui Hipocrate, parintele medicinei moderne. Afectiunea a fost botezata cu un termen grecesc asociat lui Dionisos - zeul vinului (diabet in limba greaca inseamna sifon) pentru ca medicii timpului, derutati de cantitatea foarte mare de urina eliminata de catre bolnavii atinsi de diabet, ii banuiau de probleme renale cauzate de consumul excesiv de alcool. Grepfrutul mareste sensibilitatea organismului la insulina Un grup de cercetatori din Israel au descoperit ca grepfrutul mareste sensibilitatea organismului la insulina, putand fi capabil sa inlocuiasca cu succes doua dintre medicamentele aflate pe piata destinate tratarii diabetului.

Aceasta proprietate i se datoreaza unui antioxidant, naringenina, care se gaseste din belsug in amintitul fruct, responsabil de gustul amar pronuntat al acestuia. Practic, potrivit descoperirii oamenilor de stiinta de la Hebrew University of Jerusalem, naringenina face ca ficatul sa arda grasimile in loc sa le stocheze. De asemenea, introducerea in dieta zilnica a grefrutului ajuta la mentinerea greutatii - un lucru foarte important in controlul diabetului.

Simptome care trebuie sa va trimita la doctor

O serie de simptome pot fi atribuite diabetului de tip II. Daca va confruntati cu ele, consultati-va de urgenta medicul. Sete excesiva si urinari dese. Pentru a scapa de excesul de glucoza din sange, rinichii isi intensifica activitatea, iar setea excesiva este determinata de nevoia organismului de a-si reface cantitatea de lichide pierdute prin urina. Slabire fara motiv. Un nivel crescut de glucoza in sange poate determina o scadere rapida in greutate (5-10 kg in 2-3 luni).

Explicatia este simpla: insulina nu mai duce glucoza la celule pentru a fi transformata in energie, organismul crede ca nu este hranit suficient si incepe sa foloseasca proteinele din muschi pentru a supravietui.
Senzatie permanenta de foame. Probleme ale pielii, de tipul pruritului ori petelor brune aparute in special pe gat sau la axila. Vindecare cutanata greoaie, din cauza faptului ca vasele de sange sunt deteriorate ca urmare a cantitatii excesive de glucoza care circula prin ele. Oboseala accentuata si iritabilitate. Vederea incetosata si flash-urile de lumina aparute ocazional pot fi provocate de un nivel crescut al glicemiei. Stiati ca? inlocuirea orezului alb cu cel brun reduce riscul de diabet de tip II cu 16%? Acelasi lucru este valabil pentru legumele verzi, din familia cruciferelor, de tipul spanacului sau verzei. daca mancati des peste gras puteti preveni bolile cardiovasculare?

Diabeticii care consuma mai mult peste au un risc cardiovascular mai mic, un nivel mai bun al colesterolului si un risc redus de mortalitate din cauze cardiace.
barbatii care consuma lactate prezinta un risc sensibil mai mic de diabet? Aceasta este concluzia unui studiu publicat de curand in revista Arhivele Medicinei Interne, un bilunar al Societatii Medicale Americane.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau