Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul si riscul cardiovascular

30-03-2015

Diabetul zaharat creste de doua pana la patru ori riscul de boli cardiovasculare. Prevenirea consecintelor diabetului include atat controlul glicemic, cat si controlul altor factori, precum cei cardiovasculari.

Diabetul si riscul cardiovascular


Risc de boli cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat

Principala complicatie asociata diabetului este legata de formarea placilor de aterom (ateroscleroza), consecinta a unui exces de colesterol - si anume fractiunea LDL-colesterol. Cu timpul ingrosarea si ruptura placilor de aterom pot determina angina pectorala, infarct miocardic (care in situatii de complicatii neurologice, gen neuropatie diabetica vegetativa, poate fi nesesizat de catre pacient, intrucat nu este insotit de durere) sau accident vascular cerebral - atunci cand sunt afectate vase din teritoriul cerebral; in functie de localizare, pot aparea tulburari de vorbire, sau tulburari de precizie in miscari pana la pierderea completa a sensibilitatii si mobilitatii unui membru sau al unui hemicorp.

Preventia riscului cardiovascular

Este indicat sa fie schimbat regimul de viata. Iata ce puteti face:

-Adoptati o alimentatie echilibrata prin scaderea consumului de grasimi saturate de origine animala si reducerea aportului de sare. Totodata consumati fructe si legume proaspete si nu neglijati exercitiile fizice.

-Controlati-va greutatea saptamanal.

-Renuntati la fumat.

Controale recomandate

- Este indicat sa mergeti la medic periodic pentru controlul tensiunii arteriale. In cazul in care dispuneti de un tensiometru automat care va permite sa va masurati singuri tensiunea arteriala nu uitati ca este bine sa faceti acest lucru la o distanta de minim 30 de minute de masa. Pozitia recomandata este in sezut cu bratul la care se efectueaza masura ridicat la nivelul inimii. Obiectivul de tensiune arteriala la pacientul diabetic este 130/80 mm Hg, usor mai jos decat la nivelul populatiei generale.

- Supravegheati ca fractiunea LDL a colesterolului sa fie sub 1,3 g/l sau chiar 1 g/l daca aveti antecedente de infarct miocardic, sau angina instabila. Fractiunea HDL a colesterolului trebuie sa fie superioara valorii de 0,4 g/l, intrucat protejeaza de aparitia bolilor cardiovasculare. Activitatea fizica poate creste nivelul HDL-colesterolului.

- O data la 3 luni mergeti la medicul de familie pentru examinarea tensiunii arteriale si a pulsului. Numai medicul poate sa va prescrie medicamentele de care aveti nevoie pentru tratamentul diabetului cat si examenele complementare (exemplu: cardiologice, oftalmologice, neurologice) de care este posibil sa aveti nevoie.  

O data pe an este indicat sa faceti un consult cardiologic.

De asemenea, daca diabetul nu este echilibrat prin dieta, puteti solicita medicului specialist consultatii de dieta adecvate.

Dr. Lavinia Vija, medic specialist endocrinologie, Institutul National de Endocrinologie “C.I. Parhon”Comentarii

Lasa-ne comentariul tau