Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul si sanatatea dintilor

16-02-2015

Organismul este un tot unitar, iar complicaţiile afecţiunilor cronice cu care acesta se confruntă pot afecta în timp diverse alte organe. Gingivitele şi parodontitele sunt considerate a şasea mare complicaţie a diabetului zaharat.

Diabetul si sanatatea dintilor


Cauza principală a apariţiei gingivitei sau parodontopatiei la persoanele cu diabet este reprezentată de modificările ce apar la nivelul microcirculaţiei sangvine gingivale şi parodontale, respectiv vasoconstricţia capilarelor de la nivelul acestora.

Un alt motiv este cel hormonal. Principala glandă afectată în diabet este pancreasul, a cărui dereglare determină modificarea secreţiei hormonale, proces ce duce la inflamaţia gingivală sau la apariţia bolii parodontale.

Scăderea secreţiei salivare la pacienţii cu diabet zaharat este un alt factor ce poate duce la declanşarea celor două afecţiuni prin favorizarea apariţiei leziunilor gingivale, care se pot suprainfecta ușor cu coloniile de germeni microbieni existente în cavitatea bucală.

Odată inflamată gingia, care reprezintă suportul superficial al dintelui, în lipsa măsurilor corespunzătoare de igienă, se poate ajunge uşor la îmbolnăvirea parodontală, fapt ce va determina în timp pierderea dinţilor, parodonţiul fiind structura de bază a susţinerii dintelui.

Măsurile care se impun în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet în vederea evitării apariţiei inflamaţiei gingivale sau a bolii parodontale sunt:

igiena bucală riguroasă, care presupune periajul corect al dinţilor, neapărat cu paste speciale contra parodontopatiei, și utilizarea apei de gură cu un ingredient antiinflamator şi antiseptic;

controlul periodic stomatologic (la 6 luni), în cadrul căruia medicul dentist observă dacă a apărut vreo leziune gingivală şi realizează detartrajul şi periajul profesional, în vederea îndepărtării tartrului şi a plăcii bacteriene, care favorizează apariţia gingivitei şi boala parodontală;

verificarea obturaţiilor coronare (plombele) şi a lucrărilor protetice (coroniţe, punţi) pentru a vedea dacă sunt bine adaptate la nivel gingival; în caz contrar, se impune adaptarea sau chiar schimbarea acestora;

creșterea consumului de lichide previne apariţia leziunilor gingivale, acestea fiind poarta de intrare pentru germenii microbieni, aflaţi în cantitate mare în cavitatea bucală.

Prevenţia este cuvântul cheie în păstrarea sănătăţii orale la pacienţii cu diabet zaharat, deoarece, odată instalată boala parodontală la aceştia, lucrurile se pot complica foarte uşor.

Dr. SIMONA BELEDEA

Medic stomatolog, Cabinet Livia Dent
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau