Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul si sarcina

04-12-2014

Diabetul complica aproximativ 5% din totalul sarcinilor din Romania. Doar in 0,1%-0,3% din cazuri este vorba de diabet preexistent sarcinii, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba de diabet gestational.Diabetul gestational este definit ca orice grad de intoleranta la glucoza cu debut sau prima recunoastere in timpul sarcinii, indiferent de faptul ca afectiunea persista sau nu dupa nastere. Aceasta definitie include si diabetul preexistent sarcinii, dar nediagnosticat anterior.

Diabetul si sarcina


Diabetul complica aproximativ 5% din totalul sarcinilor din Romania. Doar in 0,1%-0,3% din cazuri este vorba de diabet preexistent sarcinii, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba de diabet gestational. Diabetul gestational este definit ca orice grad de intoleranta la glucoza cu debut sau prima recunoastere in timpul sarcinii, indiferent de faptul ca afectiunea persista sau nu dupa nastere.

Aceasta definitie include si diabetul preexistent sarcinii, dar nediagnosticat anterior. Diabetul gestational creste riscul de complicatii materne (hipertensiune, preeclampsie, iar pe termen lung - aparitia diabetului zaharat ulterior, in timpul vietii), cat si fetale (macrosomie, intarziere in maturarea pulmonara fetala, hipoglicemie neonatala, hipocalcemie neonatala, risc crescut de mortalitate perinatala), astfel ca diagnosticarea sa trebuie inclusa in planul de evaluare al tuturor femeilor insarcinate. Diagnosticul diabetului gestational include: la prima vizita prenatala, la gravidele cu factori de risc, screening-ul pentru diabet tip 2 nediagnosticat anterior; toate gravidele vor fi testate pentru diabet gestational in saptamanile 24-28 de sarcina, folosind un test de toleranta orala cu 75 g glucoza; diagnosticul este stabilit prin depasirea oricareia din urmatoarele valori ale glicemiei: a jeun>=92mg/dl; la 1h>=180mg/dl; 2h>=153mg/dl;

Tratamentul diabetului gestational urmareste obtinerea unui control glicemic optim in vederea prevenirii complicatiilor materne si fetale. Toate femeile cu diabet gestational trebuie educate sa foloseasca glucometrul, in vederea monitorizarii valorilor glicemice. In prezent, pentru gravidele cu diabet gestational, se recomanda ca valori tinta ale glicemiei din sange capilar: a jeun<=95mg/dl; la o ora dupa masa<=140mg/dl; la 2 ore dupa masa<=120mg/dl.

1. Terapia nutritionala. Dieta trebuie individualizata in functie de greutatea si inaltimea mamei si trebuie sa asigure un raport caloric de nutrienti adecvat atat pentru mama, cat si pentru fat. De obicei se recomanda aproximativ 30kcal/kg corp pentru gravidele normoponderale si 25kcal/kg corp pentru cele supraponderale. Dieta trebuie compusa din 40-50% glucide, 20-25% proteine si 30-40% lipide. In medie, dieta trebuie sa aduca 2000-2100 kcal pe zi, repartizate in 5-6 mese, iar in ultimul trimestru de sarcina necesarul caloric crescand cu aproximativ 200 kcal/zi. Este foarte importanta mentinerea greutatii normale avand in vedere ca obezitatea poate duce la modificarea tensiunii arteriale, nasterea prematura si probleme de sanatate ale fatului. Modificari in dieta ca renuntarea la alcool, fumat si cafea sunt foarte importante pe parcursul sarcinii. De asemenea, in aceasta perioada este importanta introducerea alimentelor bogate in nutrienti ca acidul folic, vitamina C, vitamina D si vitamina A, administrarea lor ca suplimente alimentare facandu-se doar la indicatia medicului.

2. Exercitiile fizice moderate trebuie incurajate, daca este permis de catre obstetrician. 3.Insulinoterapia este utilizata la recomandarea medicului diabetolog, daca prin terapia nutritionala si activitatea fizica nu se reuseste atingerea tintelor glicemice recomandate. Exista mai multe tipuri de insulina ce pot fi folosite in sarcina, tipul de insulina si schema de insulinoterapie adecvate fiecarui caz in parte fiind aleasa de medicul diabetolog. Dozele de insulina vor fi adaptate valorilor glicemice obtinute la automonitorizare. Dat fiind faptul ca diabetul gestational se asociaza cu un risc crescut de hipertensiune si preeclampsie, tensiunea arteriala si excretia urinara de proteine necesita, de asemenea, evaluare si monitorizare.

La 6-12 saptamani dupa nastere, se va face retestarea pentru depistarea diabetului persistent. Femeile care au fost diagnosticate cu diabet gestational au risc crescut de aparitie ulterioara a diabetului de tip 2, fiind testate la cel mult 3 ani pentru depistarea aparitiei acestuia. Sunt incurajate sa dobandeasca o alimentatie sanatoasa, sa evite sedentarismul si sa isi pastreze greutatea in limite normale. Gravidele cu diabet preexistent sarcinii necesita obtinerea unui control glicemic cat mai bun atat in perioada premergatoare sarcinii, cat si pe parcursul acesteia.

Tintele terapeutice la gravidele cu diabet preexistent sarcinii sunt: inainte de masa, la culcare si peste noapte: 60-99 mg/dl; postprandial: 100-129mg/dl; HbA1c<6%. In plus, gravidele cu diabet preexistent sarcinii trebuie evaluate anterior sarcinii din punct de vedere al complicatiilor cronice ale diabetului si, ulterior, urmarite cu atentie din acest punct de vedere. Dr. Georgeta Vacaru medic primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice Clinica Geea Medical
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau