Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat de tip 1 la copil

13-06-2017

Diabetul zaharat de tip 1 este o afectiune cronica, ce consta in distructia prin mecanisme autoimune a celulelor pancreatice care produc insulina, cu deficit sever si permanent de insulina.

Diabetul zaharat de tip 1 la copil


Semnele si simptomele care sugereaza diagnosticul de diabet de tip 1 la copil sunt:

-Hiperglicemia (glicemie determinata dimineata, pe nemancate, ale carei valori depasesc 126 mg/dl sau o valoare de peste 200 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 de grame de glucoza - proba de provocare orala la glucoza - sau orice valoare a glicemiei de peste 200 mg/dl)

-Glicozuria

-Polidipsia

-Scaderea in greutate, neexplicata de un regim alimentar sau de alte afectiuni

-Oboseala, greata, varsaturi, lipotimie

-Simptome de cetoacidoza

-O valoare crescuta a hemoglobinei glicozilate (HbA1c)

Simptomele cetoacidozei care permit descoperirea diabetului zaharat de tip 1 la copil, reflectand un deficit sever de insulina sunt:

-Deshidratarea severa

-Halena cu miros de cetona (miros de mere stricate, de otet)

-Respiratie in secuse

-Dureri abdominale

-Voma


- Ameteli, pierderea cunostintei, coma.

Alte simptome:

Hiperglicemia afecteaza imunitatea si creste predispozitia copilului pentru infectii, si anume infectii urinare, cutanate sau infectii recurente de cai respiratorii. Pot fi asociate si alte semne si simptome ale unor boli autoimmune potential asociate (disfunctii tiroidiene, gusa).

Principii de tratament:

In cazul diabetului zaharat de tip 1, se initiaza tratamentul cu insulina, la recomandarea medicului si este necesara educarea copilului si a parintilor pentru realizarea controalelor glicemice si corectarea dozelor de insulina in functie de obiectivele glicemice preprandiale, la 2 ore dupa o masa, in timpul noptii, cat si in functie de obiectivele hemoglobinei glicozilate, care variaza intre grupele de varsta 0-6 ani, 6-12 ani si 13-19 ani.

Toti copiii cu diabet zaharat de tip 1 vor avea nevoie de tratament cu insulina. In mod obisnuit, se administreaza minimum 2 injectii pe zi de formule mixate, care sunt un amestec de insulina cu eliberare lenta si insulina cu eliberare rapida. O alta formula pe care medicii diabetologi o folosesc in tratamentul copiilor cu diabet zaharat de tip 1 consta in administrarea unei insuline bazale cu  eliberare lenta sau intermediara si a unei formule de insulina care se administreaza preprandial si care va avea o durata de actiune scurta sau o actiune rapida.

Pentru a verifica si ajusta doza de insulina lenta, se poate verifica eficienta dozei care se administreaza de preferinta seara, in jurul orei 21 sau 22, prin masurarea glicemiei la distanta de administrare, si anume dimineata pe nemancate. Daca valoarea insulinei la 4 ore de la administrarea insulinei lente este egala cu cea masurata dimineata inseamna ca insulina a asigurat un nivel bazal corect. Daca glicemia de dimineata este in obiective inseamna ca doza administrata este corecta.

Daca glicemia masurata dimineata este mai mare, minimum doua zile consecutiv, inseamna ca doza de insulina lenta este insuficienta si ca trebuie crescuta.

Eficienta insulinei rapide se remarca la doua ore dupa masa, respectiv la 2 ore dupa administrare.

O alta formula terapeutica consta in combinarea de insulina mix dimineata, inainte de pranz o insulina cu actiune rapida, iar seara o insulina cu actiune lunga sau intermediara.

La copiii cu diabet zaharat controlat, care isi monitorizeaza singuri dozele de insulina corect, pompele de insulina care infuzeaza insulina subcutanat, in mod continuu, cu reglarea automata a administrarii de insulina inainte de mese sunt o buna optiune.

Dieta si activitatea fizica sunt necesare si se personalizeaza la fiecare copil.

Studii recente au aratat ca suplimentarea cu probiotice la nou-nascutii de 0-3 luni cu genotip particular, si anume care prezinta HLA DR Q, poate preveni riscul de boli autoimune si inclusiv de diabet de tip 1.

Recomandarile de dieta si exercitiu fizic la copil au rolul de a asigura echilibrul dintre controlul glicemic si cresterea si dezvoltarea copilului.

Pentru un copil nu este indicata restrictionarea in carbohidrati.

Carbohidratii ar trebui sa asigure 50-55% din aportul energetic si, din acestia, maximum 10% sa provina din sucroza si dulciuri rafinate.

Grasimile ar trebui sa asigure 30-35% din aportul zilnic, iar proteinele 10-15% din aportul zilnic.

Minimum 30 de minute de exercitiu fizic pe zi sunt recomandate si la copil, pentru o buna dezvoltare fizica si pentru un bun echilibru aport alimentar/consum de energie.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinolog
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau