Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

DIABETUL ZAHARAT LA COPII

04-12-2014

Pentru ca se apropie toamna si, odata cu ea, inceputul scolii, am considerat ca este oportun sa va prezentam cateva informatii, speram utile, despre diabetul zaharat la copil, o boala cu multiple implicatii sociale si psihologice. Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina la copil. Se caracterizeaza prin cresterea cronica a glicemiei, fiind cauzata de alterarea secretiei de insulina sau de perturbarea actiunii ei.

DIABETUL ZAHARAT LA COPII


Pentru ca se apropie toamna si, odata cu ea, inceputul scolii, am considerat ca este oportun sa va prezentam cateva informatii, speram utile, despre diabetul zaharat la copil, o boala cu multiple implicatii sociale si psihologice. Ce este Diabetul zaharat? Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina la copil.

Se caracterizeaza prin cresterea cronica a glicemiei, fiind cauzata de alterarea secretiei de insulina sau de perturbarea actiunii ei. Cea mai frecventa forma de Diabet zaharat la copil este cel de tip I, insulino-dependent. Aceasta forma de diabet apare cel mai frecvent la scolari si adolescenti insa exista si cazuri rare de diabet la sugari (varsta sub 1 an) si la prescolari. Anul trecut in Romania au fost diagnosticati aproape 340 de cazuri de Diabet zaharat la copil.

Desi in trecut, Diabetul zaharat tip II (non-insulino-dependent), caracteristic varstei adulte, aparea in mod exceptional la copil, incidenta acestuia a crescut in ultimii ani datorita alimentatiei nesanatoase si a sedentarismului, obiceiuri din ce in ce mai populare in randul copiilor. Acest tip de diabet se asociaza, de obicei, cu obezitate si tulburari ale metabolismului grasimilor. Va vom prezenta cateva informatii despre Diabetul zaharat specific copilului, cel de tip I, numit si juvenil.

Cum apare Diabetul zaharat juvenil?

Acest tip de Diabet apare prin distrugerea celulelor pancreatice ce secreta insulina printr-un mecanism autoimun (organismul sintetizeaza autoanticorpi, responsabili de distrugerea celulelor producatoare de insulina). Cand sunt afectate mai mult de 80% din aceste celule, apar simptomele clinice.

Cum se manifesta?

Simptomatologia este larga, putand sa apara atat simptome tipice, cat si atipice. Dintre cele tipice putem enumera: polifagie (copilul mananca mai mult ca de obicei si, in special, alimente dulci), oboseala, polidipsie (bea multa apa), poliurie (urineaza mai mult), scadere ponderala, are gura uscata, durere abdominala, irascibilitate. Insa la copilul mic si sugar simptomele sunt atipice, de obicei, copilul este diagnosticat cu alte boli (pneumonii, enterocolite cu deshidratare, meningite, infectii urinare etc.). In trecut, majoritatea copiilor erau diagnosticati tardiv, in stadiul de cetoacidoza, cu greata, varsaturi, dureri abdominale, deshidratare, polipnee (numar crescut al respiratiilor/min.), miros de acetona al respiratiei, pana la coma. Insa datorita investigatiilor de laborator anuale, efectuate cu trimitere de la medicul de familie, multi copii sunt diagnosticati precoce, inaintea instalarii acestor simptome grave. Nu se recomanda sporturile care comporta risc mare de hipoglicemie, care, odata declansata, ar avea urmari dramatice: natatie, alpinism, navigatie in solitar, scufundari in apa, parasutism, sarituri la trambulina solitar.

FACTORII DE RISC

Dintre factorii de risc pentru aparitia Diabetului la copil putem enumera: prezenta diabetului la o ruda de gradul I, alimentatia nesanatoasa, atat a mamei in timpul sarcinii si alaptarii, cat si a copilului, diabetul gestational la mama, alimentatia artificiala, diversificarea alimentara precoce a sugarului si anumite infectii virale (oreion, rubeola, pojar, varsat de vant, virusul Coxsackie etc.). Cum se trateaza Diabetul zaharat juvenil? Tratamentul are la baza insulinoterapia, alaturi de regimul alimentar si exercitiul fizic. Acesti pacienti sunt dependenti de insulina, fara de care se ajunge la coma si deces. Parintii trebuie informati ca, in afara insulinei, nu exista alt tratament pentru Diabetul juvenil, unii fiind tentati sa renunte la aceasta in favoarea unor pilule minune. Tratamentul este supravegheat de medicul specialist diabetolog, dozele de insulina fiind ajustate permanent, in functie de dieta si de efortul fizic.

Educatia copilului si a familiei este foarte importanta. Este bine de stiut, atat pentru copil, cat si pentru parinti, ca acest copil poate duce o viata normala, dar necesita o atentie deosebita. Administrarea injectiilor cu insulina si testarea glicemica cu glucometrul la copilul mic se face de catre parinti; catre varsta scolara se poate face de catre copil sub stricta supraveghere a parintilor. Administrarea injectiilor cu insulina la scoala in fata colegilor, in lipsa unui cabinet medical, poate marca negativ psihicul unui copil pana la depresie, izolare sociala si refuzul administrarii insulinei. Profesorii trebuie informati asupra afectiunii elevului. In permanenta, copilul va avea la el zahar sau suc de fructe, pe care le va folosi doar in caz de hipoglicemie. In ceea ce priveste efortul fizic, copilul cu Diabet zaharat trebuie sa fie incurajat sa practice activitati fizice, care-l vor ajuta fizic si psihologic. Exercitiile fizice pot fi practicate de elevii cu diabet zaharat tip I, fara complicatii cardiovasculare, respiratorii, hepatice sau renale. Se recomanda sporturi colective: volei, handbal, baschet, fotbal, precum si cele care nu comporta riscul unor eforturi sau lovituri violente si care, de asemenea, pot fi practicate in echipa sau in grup: tenis, ciclism, gimnastica, jogging precum si balet, dans, plimbari pe jos sau cu bicicleta. In timpul efectuarii unei activitati fizice se recomanda diminuarea moderata a dozei de insulina si o crestere a ratiei suplimentare de glucide.

REGIMUL ALIMENTAR

Acesta se stabileste de catre medicul diabetolog, individualizat, in functie de necesarul caloric zilnic, starea de crestere si efortul fizic. Sperand ca aceste informatii va vor fi de folos si ca atunci cand veti intalni un copil cu Diabet zaharat il veti ajuta si intelege, va dorim un inceput de toamna cat mai placut!

Dr. IONELIA CHIRU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau