Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat: o boala care se mosteneste

23-02-2015

Diabetul zaharat este o boala multifactoriala, pentru care factorii genetici au o pondere diferita in functie de tipul de diabet. Afla mai multe despre tipurile de diabet asociate mostenirii genetice.

Diabetul zaharat: o boala care se mosteneste


Diabetul zaharat de tip 1 este asociat cu un “bagaj” de mostenire genetica mai mic decat in cazul diabetului zaharat de tip 2. Mai mult de un sfert din persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au rude de gradul unu (parinti, frati, surori) cu diabet zaharat. 

De altfel, in transmitarea genetica a diabetului zaharat sunt incluse o serie mare de mutatii genetice  atat ale genei insulinei, cat si mutatii ale sistemului de histocompatibilitate HLA care moduleaza imunitatea si rezistenta la insulina. De aceea, studiile de specialitate arata ca doar in cateva forme rare de diabet zaharat este incriminata o singura gena (cum este cazul a sase forme de diabet cu debut la maturitate, numite abreviat MODY (maturity-onset diabetes of the young). In prezent sunt cunoscute mai mult de 50 de mutatii genetice implicate in etiologia complexa a diabetului zaharat.

In timp ce in formele rare de diabet cu debut la maturitate (reprezentand sub 5% dintre toate formele de diabet zaharat de tip 2) transmiterea genetica este  dominanta (o persoana afectata are un risc de 50% de a transmite boala copiilor), genele implicate avand rol in mentinerea functiei celulelor β pancreatice, in metabolismul glucozei, in reglarea secretiei de insulina si in dezvoltarea pancreasului fetal, in diabetul zaharat de tip 2 sunt implicate grupuri de gene predispozante, variabile de la un individ la altul, care impreuna cu o alimentatie inadecvata si lipsa unei activitati fizice determina aparitia bolii.

Rolul factorilor genetici in prevenirea diabetului zaharat

Nu exista pana in prezent nici o modalitate de a preveni tipul I de diabet zaharat, de aceea identificarea factorilor genetici nu are un rol important in managementul acestei forme de diabet. Tipul 2 poate fi prevenit prin mentinerea unei greutati corporale adecvate si prin combaterea sedentarismului.

Mentinerea greutatii este posibila printr-o dieta echilibrata, si anume prin repartizarea meselor in trei mese principale si gustari, printr-o alimentatie variata, bogata in fructe, legume si fibre.

De asemenea daca dezvoltati un diabet zaharat in timpul sarcinii, puteti sa stati linistita fiindca nu cresteti riscul de a transmite boala copilului dumneavoastra.

Daca aveti diabet zaharat de tip 2 si doriti sa diminuati riscul ca si copii dumneavoastra sa dezvolte aceasta boala la varsta adulta este bine sa dezvoltati un stil de viata si un regim dietetic si de activitate fizica pe care sa il promovati in familie; astfel copiii, de mici, vor dezvolta reflexe si o conduita de viata care sa  impiedice instalarea obezitatii.

Sperantele actuale sunt de dezvoltare a unor teste genetice pentru numeroase boli comune, printre care si diabetul zaharat, permitand oricarei persoane sa cunoasca afectiunile pentru care are predispozitie astfel incat sa adopte un stil de viata care sa previna sau sa intarzie transformarea susceptibilitatii in boala. 

Dr. Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale

Institutul National de Endocrinologie « C. I. Parhon »
Comentarii

Nadea B.
Buna seara. Daca tatăl meu a avut diabet eu nu am dar copiii mei ar putea avea? Tata isi punea insulina.

diabetul zaharat este o boala multifactoriala pentru care poate exista o predispozitie genetica insa nu toate persoanele din familie vor face diabet deoarece declansarea diabetului presupunse nu atat terenul genetic cat factori de mediu- alimentatie, infectii, stil de viata. nu va pot spune care este riscul de a face diabet al copiilor. de asemenea riscul este diferit daca tatal a avut diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2.

Ana-Maria B.
Buna ziua am si eu o intrebare,bunica fetitei mele din partea tatalui diabet zaharat insulino dependent!Fetita are 1 luna iar la nastere analizele au iesit in parametri normali dar imi este teama pe viitor!Cand se poate sa merg sa ii fac o repetare a analizei de hemoglobina?

Diabetul insulino-dependent are frecvent cauze imune. Va recomand sa mergeti cu fetita la un medic diabetolog: acesta va indica prelavari serice pentru depistare de anticorpi care predispun la diabet autoimun sau teste genetice. Medicul diabetolog poate stabili in functie de rezultatele acestor analize, frecventa controalelor.

Andreea P.
Buna seara! am si eu o intrebare,diabetul se poate lua e o boala transmisibila?! Mama mea a depistat de o luna ca are diabet de gradul II ..As dori sa stiu si eu daca se ia sau nu!?imi este teama de chestia asta

Diabetul zaharat de tip 2 nu este o boala tansmisibila sau contagioasa. Este o boala multifactoriala la aparitia careia contribuie mai multi factori, printre care un fond de predispozitie genetica, obezitatea, sundromul metabolic care determina rezistenta la insulina cu cresterea ulterioara a valorilor glicemice. Este de dorit sa mentineti greutatea in limite normale, sa aveti o activitate sportiva periodica si o alimentatie sanatoasa.

Lasa-ne comentariul tau