Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat si anemia

17-07-2018

Anemia la persoanele cu diabet zaharat este consecinta complicatiilor diabetului zaharat dezechilibrat (cum ar fi complicatiile renale), consecinta medicamentelor utilizate in terapia diabetului zaharat sau legata de mecanisme complexe.

Diabetul zaharat si anemia


Cea mai frecventa cauza a anemiei la persoanele cu diabet zaharat  este suferinta renala, respectiv insuficienta renala, intrucat productia de hematii necesita sinteza un hormon numit eritropoietina, produs de rinichi.

Intrucat 40% din persoanele cu diabet zaharat au si disfunctii renale, anemia poate fi asociata cu diabetul zaharat in proportii similare.

Cu cat anemia se agraveaza, este afectat debitul cardiac aparand un cerc vicios prin care anemia agraveaza suferinta cardiaca.

Carentele in fier, vitamina B12 si folati sunt si ele cauze de anemie. Diabetul zaharat complicat se poate asocia cu tulburari de absorbtie ale acestor nutrienti, in special la persoanele cu diabet zaharat si antecedente de bypass gastric sau boala celiaca.

Medicatia antidiabetica, precum Metforminul poate interfera cu absorbtia vitaminei  si al boiB12.

Diagnosticul anemiei la o persoana cu diabet este pus de medicul de familie sau de diabetolog prin evaluarea semnelor clinice (astenie, paloare cutanata, fragilitate a unghiilor, etc) si prin confirmarea biologica in urma prelevarii unei probe de sange pentru hemoleucograma (hemoglobina la barbat este normal situata intre 13 si 17 g/dl (hematocrit inre 40.7-50.3), iar la femei intre 12 si 15 g/dl (hematocrit intre 36.1 si 44.3), valori care pot varia in functie de varsta si de hidratare. Pentru a completa tabloul anemiei, medicul poate indica si analize suplimentare, in vederea elucidarii cauzei anemiei ( feritina, fier, vitamina B12, teste hemocult din materii fecale, sau colonoscopie sau esogastroduodenoscopie pentru a cauta o pierdere de sange, precum si analize ale functiei renale).

In diabetul zaharat de tip 1 apare frecvent anemia pernicioasa_legata tot de o cauza autoimuna care afecteaza absorbtia intestinala de vitamina B12 ; prezenta ei dubleaza riscul de complicatii macrovasculare si de evenimente cardiace la persoana cu diabet zaharat.

In diabetul zaharat de tip 2 cauzele anemiei pot fi variate, dar legate in special de alimentatie

Preventia anemiei la persoanele cu diabet zaharat este legata de caeva masuri igieno-dietetice simple.

Controlul greutatii si a indicelui de masa corporala prin alimentatie si exercitiu fizic.O alimentatie echilibrata, bogata in suplimente de fier, acid folic si vitamina B12 previne  de, legume cu frunze de culoare verde inchisa, struguri, sau stafide, cereale imbogatite in fier.Vitamina C ajuta la absorbtia fierului , de aceea se recomanda ca la un meniu cu carne rosie sa se asocieze legume si fructe proaspete, crude.

Alimentele bogate in acid folic sunt spanacul, linteam lamaia, avocado si semintele, in timp ce alimentele bogate in vitamina B 12 sunt somonul, stridiile, carnea rosie, ficatul, ouale.

In concluzie prezenta diabetului zaharat poate declansa aparitia unei anemii, care pentru a fi controlata necesita masuri igieni-dietetice si un bun conrol al glicemiei.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

DR in Stiinte Medicale Comentarii

Lasa-ne comentariul tau