Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat si flora probiotica

28-11-2016

Cresterea prevalentei obezitatii, a rezistentei la insulina si a diabetului zaharat de tip 2 sunt legate de multipli factori genetici si de mediu, dintre care particularitatile expresiei florei sau microbiomului intestinal joaca un rol important in modelarea fenotipului care va dezvolta sindrom metabolic si diabet zaharat.

Diabetul zaharat si flora probiotica


Cresterea prevalentei obezitatii, a rezistentei la insulina si a diabetului zaharat de tip 2 sunt legate de multipli factori genetici si de mediu, dintre care particularitatile expresiei florei sau microbiomului intestinal joaca un rol important in modelarea fenotipului care va dezvolta sindrom metabolic si diabet zaharat.

Rolul fascinant al florei microbiotice intestinale in aparitia sindromului metabolic permite deschiderea de perspective terapeutice (deocamdata in studiu, si nu foarte bine cunoscute) pentru obezitate, rezistenta la insulina si diabetul zaharat de tip 2.

Identificarea de noi tehnologii moderne de cercetare, la nivel celular si genomic, au permis cartografierea sistemului microbiotic si a particularitatilor acestuia la populatia diabetica fata de non diabetici, precum si tipurile diferite de flora microbiotica in functie de varsta, de prezenta unei sarcini asociate sau nu unui sindrom metabolic si obezitatii.

Intestinul unei persoane adulte contine 1014 bacterii de la peste 1000 de specii; materialul genetic al florei micorbiene saprofite, numit si microbiom, depaseste de 100 de ori dimensiunile genomului uman. Caracterizat printr-o biodiversitate importanta, flora microbiotica umana poate fi impartita in trei enterotipuri, care variaza persoanele cu indice de masa corporala normal, scazut sau crescut. Flora microbiana intestinala sau microbiotica variaza la acelasi adult in functie de schimbarea brusca, dar si indelungata a regmului alimentar, in functie de aparitia infectiilor bacteriene, cat si de utilizarea de agenti modulatori ai florei microbiotice (cum este cazul antibioticelor).

Microbii de la nivel intestinal genereaza acizi grasi cu lant scurt care reprezinta o sursa energetica pentru organism, utila pentru sinteza de glucide si lipide; acesti acizi grasi stimuleaza hormonii intestinali responsabili pentru satietate si obezitate. Se explica astfel in ce masura o anumita flora microbiotica previne obezitatea si stimuleaza insulinosensibilitatea, moduland consumul energetic prin activarea mitocondriilor.

Acizii biliari sunt in relatie cu flora microbiotica intestinala moduland metabolismul.

Antibioticele, in functie de tipul si de durata tratamentului administrat, pot modifica radical flora microbiana. De exemplu, antibioticele pe baza de tetraciclina amelioreaza insulinosensibilitatea  la soarecii cu obezitate.

Dieta mediteraneana (cunoscuta si ca dieta DASH), echilibrata in consumul de fructe si legume, peste, evitarea grasimilor, se asociaza cu modularea expresiei florei microbiotice la nivelul la care speciile din microbiom permit o mai buna insulinosensibilitate, stimuleaza satietatea si previn obezitatea.

Daca initial beneficiile expresiei florei microbiotice reprezentau doar date stiintifice pe modele animale, au aparut studii recente in care se evidentiaza o expresie specifica a microbiomului la oamenii cu obezitate si diabet zaharat tip2.

Astfel, pana la o treime din populatia obeza prezinta o carenta in expresia unei serii de bacterii din flora microbiotica care ar fi avut efecte protectoare metabolice. Pacientii cu o expresie redusa a florei microbiotice prezinta un risc cardiometabolic crescut.

Persoanele cu obezitate, care beneficiaza de chirurgie bariatrica, inregistreaza o imbogatire a florei microbiotice, cu efecte favorabile pentru insulinosensibilitate si metabolism.

In prezent, dovezile clinice care sa clarifice beneficiile potential fascinante ale florei microbiotice in prevenirea disfunctiilor metabolice sunt putine, fiind necesare studii realizate in concertatie intre biologi, diabetologi si gastroenterologi care sa clarifice rolul precis si beneficiile terapeutice ale microbiomului uman.

Ceea ce este clar este ca intestinul fiecaruia detine functii multiple si complexe, reguland imunitatea si metabolismul fiecaruia. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau