Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat si riscurile conducerii unui autoturism

04-05-2015

Mai multe studii au aratat ca diabeticii nu sunt implicati mai frecvent in accidente de circulatie comparativ cu persoanele fara diabet. Cea mai frecventa cauza la originea accidentelor de circulatie in care este implicata o persoana diabetica este hipoglicemia.Este suficient ca glicemia sa scada sub 70 mg/dl pentru ca aptitudinile necesare conducerii unui autovehicul sa diminueze.

Diabetul zaharat si riscurile conducerii unui autoturism


De aceea este important sa sesizati din timp semnele hipoglicemiei, si anume:

- vedere incetosata

- transpiratii

- lipsa puterii de concentrare

- foame

-palpitatii

-cefalee, ameteli

Este bine sa luati cunostinta de riscul de hipoglicemie pe care il are tratamentul pe care il urmati: astfel, tratamentele cu insulina, glinide, sulfonilureice produc frecvent hipoglicemii, in timp ce acarboza, glitazonele si metforminul sunt rar responsabile de hipoglicemii.

Printre factorii responsabili de aparitia hipoglicemiei la volan se numara efortul fizic sustinut, sau lipsa alimentarii (omiterea unei mese), in cele 2 ore ce preced conducerea.

In consecinta, pentru a evita riscul de accidente fiind hipoglicemic la volan este recomadat sa va controlati glicemia inainte de a invarti cheia de contact.

Astfel, daca glicemia este inferioara valorii de 90 mg/dl, luati o gustare de 15-20 de g de glucide (de exemplu:un mar, doua kiwi, doi biscuiti) si recontrolati glicemia peste 20 de minute. Nu urcati la volan inainte de a corecta glicemia.

Daca glicemia este intre 90-120 mg/dl, luati o gustare de 10g de glucide (o portocala, doua mandarine, un biscuite).

Daca va urcati la volan dupa o plimbare lunga sau o drumetie si nu ati redus doza de insulina anterior, iar glicemia este de 90-110 mg/dl, este necesar sa consumati 20 de g de glucide inainte de a urca la volan. Daca ati redus insa doza de insulina, 10 g de glucide vor fi suficiente.

Daca ati consumat alcool  este bine de stiut ca exista riscul declansarii hipoglicemiei si ca de altfel nu puteti urca la volan decat daca alcoolemia este 0/1000. Dupa un episod de hipoglicemie trebuie sa asteptati minim 30 de minute inainte de a o lua din nou la drum si sa verificati ca glicemia a crescut si a depasit 90 mg/dl.

In concluzie, daca sunteti la volan si mai este cineva langa dumneavoastra care poate conduce, este recomandat sa ii cedati volanul cand aveti simptome de hipoglicemie. Daca sunteti diabetic si in plus aveti si medicatie hipoglicemianta este bine sa aveti  cu dumenavoastra diferite alimente cu continut de glucide de 10- 20 de g. Estimati inainte de a porni la drum dificultatea drumului si necesarul de glucide necesare pentru a evita o hipoglicemie si un accident.

Lavinia Vija, doctor in stiinte medicale, medic specialist endocrinologie, Institut National de Endocrinologie „C.I. Parhon”
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau