Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat si sexualitatea feminina

23-07-2015

Diabetul zaharat este o boala cu consecinte multiple asupra sanatatii, afectand si integritatea sanatatii sexuale. Femeile cu diabet zaharat necontrolat se plang mai frecvent decat femeile fara diabet de diminuarea dorintei sexuale, diminuarea senzatiilor clitoridiene, uscaciunea sau disconfortul vaginal, cat si de o serie de tulburari ale libidoului.

Diabetul zaharat si sexualitatea feminina


Studii recente au aratat ca prevalenta disfunctiilor sexuale la femeia diabetica variaza intre 20-80%.

Disfunctiile sexuale feminine sunt asociate cu o serie de factori sociali personali, psihologici, si biologici. Factorii psihologici sunt reprezentati de anxietate, depresie, tuburari de perceptie a propriei imagini, antecedente sexuale traumatizante.

Factorii biologici sunt de natura medicala, precum tulburarile endocrine, neurologice, afectarea musculaturii planseului pelvian, menopauza, sarcina, obezitatea si se asociaza cu factori farmacologici (tratamentele cu anumite antihipertensive, medicatia oncologica- chimioterapia, medicatie antipsihotica) sau pot fi si de natura chirurgicala (interventii chirurgicale majore).

Diabetul zaharat, lasat necontrolat timp indelungat afecteaza circulatia sanguina si conductibilitatea nervoasa, determinand tulburari ale calitatii vietii sexuale.

Complicatiile arteriale induse de diabet, respectiv distributia placilor de aterom pot cuprinde si vasele utero-ovariene. Astfel, lubrefierea vaginala scade, determinand durere in timpul actului sexual (dispareunie). Complicatiile microvasculare ale diabetului zaharat cat si eliminarea glucozei prin urina (glicozurie, consecinta a hiperglicemiei), pot fi responsabile de infectii urinare repetate de micoze si de absenta lubrefierii.

De asemenea exista o serie de disfunctii hormonale care apar mai frecvent la o persoana diabetica, precum hipotiroidia si sindromul ovarelor polichistice care potenteaza disfunctiile sexuale induse de hiperglicemie.

Cel mai puternic factor responsabil de alterarea calitatii vietii sexuale la o femeie diabetica ramane insa depresia.

Alte complicatii microvasculare intalnite in diabetul zaharat dezechilibrat, care se asociaza cu disfunctiile sexuale sunt nefropatia diabetica, prezenta si perissitenta hipoalbuminuriei, retinopatia diabetica si hipertensiunea arteriala.

Diabetul zaharat insufficient controlat este responsabil si de o frecventa mai crescuta a intreruperilor de sarcina spontane. De asemenea fertilitatea unei femei cu diabet poate fi diminuata nu numai de persistenta unor valori glicemice oscilante de tip hiperglicemii sau hipoglicemii importante, dar si de asocierea cu tiroidita autoimuna sau cu obezitatea sau cu sindromul de ovare polichistice.

Preventie si tratament

Controalele ginecologice periodice cat si mentinerea valorilor glicemice sub control sunt recomandate, permitand depistarea si tratarea eficienta a infectiilor urinare. In caz de insuficienta a lubrefierii vaginale in timpul actului sexual, medicul ginecolog va poate recomanda ovule care sa amelioreze  hiposecretiile vaginale.

De asemenea, atunci cand se doreste evitarea unei sarcini, impreuna cu medicul ginecolog si cu diabetologul puteti stabili si alege o metoda contraceptiva care sa va fie adaptata tipului de diabet pe care il aveti si medicatiei si factorilor de risc la care va expuneti, intr-o maniera personalizata.

Contraceptivele orale – Pentru femeile mai tinere de 35 de ani, nefumatoare, contraceptivele estro-progestative sunt cele mai potrivite si in special combinatiile cu 35 mg de estrogeni si doze mici de progestativ. De asemenea la femeile cu diabet moderat controlat si cu antecedente de boli cardiovascualare si risc trombotic sunt indicate fie patchurile de estrogeni asociate cu microporgestative

Dispozitivele intrauterine – dispozitivele ce contin levonorgestrel nu sunt responsabile de cresterea frecventei infectiilor uterine la femeile cu diabet. Insa antecedentele de infectii si partenerii multipli reprezinta contraindicatii ale acestei metode contraceptive.

Metodele de tip bariera – prezervativele, diafragma, substantele spermicide nu cresc riscul de complicatii infectioase sau inflamatorii la femeile cu diabet.

Ligatura tubara (a trompelor) – reprezinta o metoda contraceptiva permanenta care este la fel de sigura si pentru femeile diabetice.

In consecinta, o persoana diabetica cu un control adecvat al glicemiilor, se poate bucura de o viata sexuala implinita.

Dr. Lavinia Vija, Medic specialist endocrinologie, Doctor in Stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie « C.I. Parhon »
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau