Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diabetul zaharat si sexualitatea masculina

09-07-2015

Sexualitatea reprezinta o componenta importanta a vietii afective; calitatea si frecventa actului sexual se armonizeaza cu echilibrul psihic si integritatea fizica a fiecaruia dintre noi.

 Diabetul zaharat si sexualitatea masculina


O ancheta recenta a aratat ca un barbat din 5 prezinta tulburari ale erectiei, dintre care barbatii diabetici au un risc de disfunctie erectila de 3 pana la 4 ori mai crescut.

Disfunctia erectila este frecvent rezultatul combinatiei mai multor factori asociati diabetului zaharat: stress, anxietate, fumat, alcool.

Persistenta valorilor mari ale glicemiei sanguine determina acumularea produsilor de glicozilare la nivelul fibrelor nervoase, precum a nervilor ce intra in constitutia plexului sacrat, din care pleaca ramuri care inerveaza penisul. Daca aceste fibre nervoase sunt afectate de diabet, musculatura neteda din compozitia penisului nu mai este eficienta, ceea ce compromite erectia.

Stimularea ariilor afective cerebrale produce influxuri nervoase care vor inflenta circulatia la nivelul corpilor cavernosi penieni cu aparitia rigiditatii si posibilitatea penetrarii. Acest mecanism complex al erectiei depinde de calitatea circulatiei sanguine, de integritatea sistemul nervos, de oxigenarea tesuturilor si de nivelul hormonilor sexuali (testosteron).

La barbatul diabetic dezechilibrul glicemic determina complicatii vasculare si nervoase care se asociaza cu o stare psihica depresiva legata de prezenta unei boli cronice si de complicatiile posibile ale unor medicamente hipoglicemiante.

Preventia si tratamentul disfunctiilor sexuale la pacientul diabetic:

- controlul echilibrului psihic

Atunci cand apar probleme legate de libido, consilierea psihologica a cuplului permite frecvent ameliorarea situatiei.

De asemenea exista si metode medicale care imbunatatesc actul sexual, rupand cercul vicios.

- controlul valorilor glicemice

Limitarea variatiilor mari ale glicemiei si anume episaosele frecvente de hiperglicemie sau de hipoglicemie se pot evita disfunctiile sexuale. Intrucat hiperglicemia este o cauza de cresterea nivelului de trigliceride si determina disfunctie erectila, corectarea hiperglicemiei este un prim pas preventiv.

-evitarea factorilor de risc: sedentarism, alcool, fumat, medicatie cardiovasculara (anumite medicamente din familia betablocantelor).

Pacientii diabetici pot beneficia de tratamente  medicale care sa induca erectia  si sa amelioreze capacitatile sexuale, precum inhibitorii de fosfodiesteraza sau injectarea de prostaglandine.

Preventia complicatiilor vasculare si neurologice ale diabetului zaharat, precum si mentinerea unui echilibru fizic si psihic joaca un rol important in prevenirea difunctiilor sexuale la orice persoana cu diabet.

Dr. Lavinia Vija, medic specialist endocrinologie, doctor in Stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie « C.I. Parhon » Comentarii

Lasa-ne comentariul tau