Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diagnosticul si tratamentul palpitatiilor

08-05-2017

Palpitatiile cardiace reprezinta un simptom care se manifesta, de regula, prin perceperea de catre persoana in cauza a unor batai puternice, grabite ale inimii, sub forma unei senzatii de „gol” sau, altfel spus, senzatia unei pauze in activitatea cordului.

Diagnosticul si tratamentul palpitatiilor


Cu alte cuvinte, palpitatiile reprezinta perceptia constienta a batailor inimii. In mod normal, omul nu este constient de aceste batai ale inimii.

De aceea, termenul de palpitatii este utilizat in clipa in care acestea devin constiente si omul in cauza se sperie si se prezinta la medic. De cele mai multe ori, palpitatiile sunt simtite in piept, dar pot fi localizate de pacient si in epigastru sau in gat. Desi ele dispar spontan, pot produce panica pacientului.

De regula, palpitatiile apar pe fond de stres sau anxietate, emotii puternice, activitate fizica intensa, dupa un consum excesiv de cafea sau alcool. Sunt insa si cazuri cand acestea apar pe fondul unor boli cardiace, iar atunci pot avea semnificatia unor tulburari de ritm.

Atentie!
Daca te confrunti cu palpitatii, este indicat sa mergi la medicul specialist pentru efectuarea unor investigatii medicale si stabilirea cauzei acestora. Este important sa retinem ca atunci cand palpitatiile apar pe fondul unor boli cardiace, acestea sunt expresia unei tulburari de ritm cardiac.

Activitatea cardiaca normala consta in succedarea regulata a ciclurilor cardiace (relaxare/contractie) cu o frecventa in repaus, in stare de veghe, ce variaza la adulti intre 60 si 100 de batai pe minut.

Frecventa cardiaca e influentata de numerosi factori: activitate intensa, stres, emotii, medicatie, afectiuni acute sau cronice.

„Tulburarile de ritm sau de conducere se traduc clinic prin aparitia de palpitatii, opriri, ameteli, sincopa – pierderea cunostintei - in functie de durata si tipul de aritmie cardiaca”, ne-a explicat Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov.

Principalele metode de diagnostic sunt: testul de efort, electrocardiograma – EKG, montarea unui Holter EKG pentru 24/48 de ore, studiul electrofiziologic si tilt testul. In cazul in care EKG-ul nu surprinde palpitatiile si analiza nu e elocventa medicul poate recomanda un EKG care monitorizeaza inima in timpul activitatii tale obisnuite, timp de 24 sau 48 de ore. Aceasta investigatie se numeste Holter EKG. Toate aceste investigatii sunt menite sa verifice prezenta vreunei eventuale anomalii a inimii, care poate sa cauzeze palpitatiile. Uneori, medicul iti poate recomanda si tilt testul sau testulmesei inclinate, o procedura destinata in special bolnavilor cu sincope vasovagale. Sincopa reprezinta pierderea pentru scurt timp a constientei, dar care nu afecteaza ulterior pacientul, acesta se recupereaza imediat. Altfel spus, daca o persoana lesina, iar lesinul nu este provocat de tulburarile cardiace, medicul va recomanda acest test. Nu trebuie sa te sperie aceasta investigatie care cuprinde trei etape distincte. Astfel, pacientul se va intinde cu spatele pe o masa, care isi va schimba pozitia si il va inclina in diferite unghiuri. Medicul va monitoriza ritmul inimii si tensiunea arteriala pentru a vedea daca modificarile posturale il afecteaza sau nu. De asemenea, pacientul cu palpitatii va trebui sa faca niste analize de sange pentru a se verifica eventuala prezenta a anemiei sau a hiperfunctiei glandei tiroide.

In ce consta tratamentul?

„Tratamentul palpitatiilor va fi prescris numai de medicul cardiolog si se realizeaza in functie de substratul si boala care le produce. Acesta poate fi medicamentos prin antiaritmice. Principalele dispozitive antiaritmice implantabile, ce au ca scop prevenirea, diagnosticul si tratamentul tulburarilor de ritm sunt: stimulatoarele cardiace, inclusiv terapia de resincronizare; defibrilatoarele cardiace. Exista si anumite proceduri de cardiologie interventionala, si anume tratamentul ablativ - intreruperea mecanismului de intretinere a aritmiei”, ne-a spus medicul cardiolog de la Clinicco.

Pe de alta parte, daca te confrunti cu palpitatii care nu au un substrat patologic cardiac, este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat, sa eviti fumatul, consumul de cafea si de alcool.

De asemenea, este posibil ca medicul sa-ti recomande si administrarea unor medicamente sedative si anxiolitice pentru calmare. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau