Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Diareea cu etiologie virala

04-12-2014

Boala diareica acuta are o incidenta ridicata in randul populatiei pediatrice, numarandu-se totodata printre cele mai comune cauze de morbiditate si mortalitate la copiii din intreaga lume. Aceasta afectiune, a carei frecventa si gravitate este strans legata de saracie, este prezenta atat in tarile subdezvoltate, cat si in cele avansate economic.

Diareea cu etiologie virala


Boala diareica acuta are o incidenta ridicata in randul populatiei pediatrice, numarandu-se totodata printre cele mai comune cauze de morbiditate si mortalitate la copiii din intreaga lume. Aceasta afectiune, a carei frecventa si gravitate este strans legata de saracie, este prezenta atat in tarile subdezvoltate, cat si in cele avansate economic.

Informatii generale

Diareea cu etiologie virala este o boala contagioasa provocata de mai multe tipuri de virusuri: rotavirusuri, adenovirusuri, calicivirusuri, astrovirusuri, coronavirusuri, enterovirusuri (ECHO 11,14,18) si virusuri hepatitice (A si E). In cazul asocierii unei astfel de infectii virale cu o infectie bacteriana (bacterie diareigena) boala poate capata un caracter sever. Transmiterea bolii se face pe cale fecal-orala, prin apa contaminata (rotavirusuri, calicivirusuri), alimente contaminate, indeosebi crustacee (calicivirusuri) sau prin contactul direct cu bolnavii care sunt extrem de contagiosi, mai ales in infectiile rotavirale. Perioada de incubatie este in medie cuprinsa intre 1-4 zile.

Virusul, odata ajuns in lumenul intestinului subtire, invadeaza mucoasa si declanseaza diareea prin mai multe mecanisme: actiunea directa a virusului; infectarea si lezarea celulelor producatoare de dizaharidaze (enzime care desfac carbohidratii in molecule mai mici, care pot fi absorbite). Dizaharidele nedigerate nu se mai absorb si sunt fermentate de catre flora bacteriana a colonului, rezultand astfel produsi care sunt iritanti pentru mucoasa. alterarea si inlocuirea celulelor epiteliale cu celule nediferentiate, care duc la cresterea fluxului de electroliti, carbohidrati si apa catre colon. Cum se manifesta Debutul bolii este brusc, cu varsaturi, dureri abdominale, cefalee si scaune diareice apoase fara sange (cu exceptia infectiei cu coronavirusuri unde sangele poate aparea in 18% din cazuri), mucus sau leucocite.

Sindromul febril este moderat si dureaza in medie 1-2 zile. In cazurile severe apare deshidratarea si starea de soc (somnolenta, scadere ponderala, deprimarea fontanelei, pliu cutanat lenes sau persistent, oligurie, hipotensiune) ca urmare a diareei abundente. La adulti, infectia cu rotavirus este simptomatica doar in 40% din cazuri datorita existentei imunitatii, iar boala se manifesta prin dureri abdominale, scaune diareice, mai rar prin varsaturi si are un caracter autolimitant. Cand trebuie sa mergem la medic Prezenta simptomelor caracteristice bolii (febra moderata, dureri colicative abdominale, varsaturi, scaune diareice apoase, refuzul lichidelor) mai ales la copiii care sunt sensibili la deshidratare, sunt motive intemeiate sa ne adresam medicului, care, in functie de starea pacientului, poate recomanda tratamentul in ambulatoriu sau in spital.

Particularitatile afectiunii Spre deosebire de episoadele diareice bacteriene, cele cu etiologie virala nu necesita tratament antibiotic, ci doar reechilibrarea hidroelectrolitica si tratament simptomatic. Frecventa scaunelor diareice insotite de sange si mucus este mai mica in cazul diareilor virale decat al celor bacteriene.

Populatia vizata Diareea cu rotavirusuri este predominant o afectiune a copilului cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani. Incidenta maxima este intre 6 luni si 1 an din cauza epuizarii rezervei de anticorpi antirotavirus de provenienta materna (din colostru si lapte). Dupa varsta de 5 ani infectiile de acest tip prezinta o simptomatologie frusta, iar la adulti sunt asimptomatice in 60% din cazuri. Rotavirozele apar, mai ales, in cursul iernii, in zonele temperate (20-30%) si in timpul sezonului uscat la tropice, iar aglomerarile umane favorizeaza infectia. Diareile produse de calicivirusuri apar pe tot parcursul anului, iar receptivitatea este generala. Riscul de infectie cu calicivirusuri este mai mare pentru persoanele care au grupa de sange O fata de cei cu grupa A si AB, care prezinta o protectie partiala fata de infectia simptomatica. Adenovirusurile determina diaree la copiii mici, iar astrovirusurile pot fi agenti etiologici ai bolii atat la copii, cat si la adulti.

Diagnostic si tratament Diagnosticul se pune pe baza simptomelor si pe depistarea in proba de scaun a particulelor virale. Tratamentul consta in restabilirea echilibrului hidroelectrolitic cu ajutorul solutiilor orale de rehidratare, in administrarea de antidiareice (racecadotril), de reglatori ai motilitatii intestinale (trimebutin, loperamid) si de probiotice. Regim igieno-dietetic Riscul de infectare poate fi diminuat prin spalarea frecventa a mainilor, prin dezinfectarea suprafetelor contaminate si prin spalarea articolelor vestimentare contaminate. La sugari, alaptarea dupa primele 24 de ore de boala favorizeaza regenerarea mucoasei intestinale si diminueaza pierderile hidroelectrolitice.

Alimentele permise in aceasta boala sunt: ceai de menta indulcit cu glucoza pulbere (o lingurita la 100ml lichid/100g aliment), apa plata, apa fiarta si racita; covrigei, biscuiti fara zahar sau crema, paine prajita; branza de vaci,telemea; carne fiarta sau fripta de pui/vita; supa de zarzavat numai cu morcovi, telina, pastarnac, fara cartofi, rosii, dovlecel si fara zeama de carne; orez fiert, paste fainoase cu branza; lapte fara lactoza; ou fiert tare, banane. Regimul trebuie sa fie normal sarat!

Dr. Bogdan Micu Medic rezident boli infectioase
Comentarii

Mariana M.
Nepoata mea Manea Briana a fost internata in spital sectia infectioase Constanta cu rotavirus. La varsta de 8ani ai ei o putem vaccina cu rotarix? Mentionez ca nu s a simtit bine deloc de cand s a externat din spital....acuza dureri si crampe de burtica in special deasupra buricului .Mtultumesc

Vaccinarea se poate face numai atunci cand pacientul nu prezinta infectia activs cu virusul pentru care se administreaza vaccinul.Cat despre indicatia de a face vaccinul este intotdeauna indicat de a privilegia administrarea vaccinului, cu conditia de a fi in afara perioadei de infectie activa. Va recomand sa va adresati medicului specialist de boli infectioase pentru detalii specifice.

Lasa-ne comentariul tau