Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Dieta copiilor supraponderali

01-08-2016

De la starea de supraponderal mai este un pas pana la obezitate. De aceea, este foarte important ca medicul de familie sau pediatrul, impreuna cu medicul nutritionist sa intervina prompt. In perioada de crestere, copiii nu trebuie supusi unor diete restrictive.

Dieta copiilor supraponderali


Greutatea excesiva la copii a devenit o problema de sanatate cu care specialistii in pediatrie se confrunta din ce in ce mai des. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in cadrul unui proiect coordonat de OMS, aproximativ un sfert dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi, prevalenta fiind de aproape doua ori mai mare la baieti fata de fete.

Cea mai simpla metoda de evaluare a excesului ponderal este cantarirea si compararea valorilor masurate cu normele pentru greutatea corporala ideala. Exista mai multi indici antropometrici prin care se poate defini excesul ponderal, indicele de masa corporala (IMC) fiind cel mai important. IMC se calculeaza impartind greutatea exprimata in kilograme la patratul inaltimii exprimata in metri. Valoarea care defineste termenul de supraponderal este de 25 - 29,9, in timp ce un indice >30 indica deja instalarea obezitatii. Cu cat IMC este mai ridicat, cu atat creste si riscul fata de anumite boli.

Principalele afectiuni care au legatura cu greutatea corporala excesiva la copii sunt: astmul bronsic, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, rezistenta crescuta la insulina sau chiar diabetul zaharat, tulburarile de somn, sindromul pubertatii precoce.

De la starea de supraponderal mai este un pas pana la obezitate. De aceea, este foarte important ca medicul de familie sau pediatrul, impreuna cu medicul nutritionist sa intervina prompt. In perioada de crestere, copiii nu trebuie supusi unor diete restrictive. Ar trebui respectate principiile unei alimentatii sanatoase, si anume, regimul orar al meselor, care sa cuprinda 3 mese principale si 2 gustari.

Trebuie evitate alimentele bogate in carbohidrati si lipide, dar si cele cu multe calorii care nu aduc niciun aport nutritional. Acesta din urma este dat de vitamine, minerale si fibre. Incurajarea efortului fizic si chiar practicarea regulata a unui sport au, de asemenea, un rol foarte important – e recomandata cel putin o ora de efort fizic moderat in fiecare zi, iar copilul nu trebuie sa petreaca mai mult de 2 ore in fata televizorului sau a calculatorului.

In plus, atunci cand ii este sete, copilul trebuie invatat sa bea apa si nu sucuri din comert, care contribuie cu un surplus de calorii. Un alt aspect care trebuie avut in vedere in tratamentul unui copil supraponderal, il reprezinta tulburarile endocrine care pot aparea in copilarie. De aceea, este indicat ca un copil supraponderal sa fie investigat si din punct de vedere endocrinologic.

In pediatrie, ca si in medicina generala, medicul trateaza bolnavii si nu bolile. Este obligatoriu ca dieta sa fie adaptata fiecarui copil in parte. Aceeasi dieta poate avea rezultate foarte bune in cazul unor pacienti, in schimb, pentru altii poate reprezenta un efort inutil. Fiecare individ are un organism unic si, in consecinta, un metabolism aparte. Nu exista o recomandare de dieta universal valabila, care sa dea aceleasi rezultate la toti copiii.

Medicul nutritionist va adapta dieta si in functie de tipul de activitate – program scolar, activitati extrascolare, preferinte alimentare, astfel incat raspunsul la tratament sa fie bun si rezultatele pe masura asteptarilor. Tratamentul de baza presupune crearea unui bilant energetic negativ prin reducerea aportului caloric, reducere asigurata de regimul dietetic personalizat, precum si prin cresterea consumului energetic, prin activitate fizica.

In conditiile existentei unei tulburari endocrinologice, aceasta trebuie corectata. Succesul unei diete, in cazul unui copil supraponderal, este asigurat atunci cand in aceasta „lupta“ este implicata si familia, prin adoptarea unui regim de viata sanatos, si scoala sau gradinita, prin programe educationale adaptate la nivelul de intelegere al copilului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau