Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Disfunctii urologice la barbatii cu diabet zaharat

04-05-2017

Acumularea de derivati de glucoza la nivelul fibrelor nervoase si peretilor vaselor poate determina tulburari de dinamica sexuala atat la barbatii, cat si la femeile cu diabet zaharat.Mai mult de jumatate dintre barbatii diagnosticati cu diabet zaharat prezinta diverse disfunctii urologice.

Disfunctii urologice la barbatii cu diabet zaharat


Pana in prezent, datorita complexitatii mecanismelor de functionare a sistemului vezical si aparatului reno-urinar, terapiile disfunctiilor renale, urinare si sexuale sunt multiple, dar necesita evaluare specifica pentru fiecare din fazele de evolutie a diabetului zaharat.

Barbatii cu diabet zaharat ce prezinta risc pentru neuropatie diabetica si tulburari urologice sunt cei care au:

❂un control glicemic inadecvat

❂niveluri crescute de colesterol

hipertensiune arteriala

❂supraponderalitate

❂varsta peste 40 de ani

fumatori

❂sedentarism

Tulburarile sexuale cele mai frecvente la barbati sunt:

❂disfunctia erectila

❂ejacularea retrograda

Prevalenta disfunctiei erectile la barbatii diabetici variaza intre 20-75%, fiind de trei ori mai frecventa decat la barbatii nediabetici si putand aparea de la varste tinere, incepand de la 45 de ani.

Disfunctia erectila poate fi cauzata nu numai de neuropatia si tulburarile vasculare induse de hiperglicemia persistenta din diabetul zaharat, dar si de hipertensiune arteriala, disfunctii renale,alcoolism, vasculopatii, ca urmare a efectelor secundare ale unor medicamente, sub influenta unor factori psihologici, a fumatului si a deficitului de testosteron.

Tratamentele disfunctiei erectile datorate neuropatiei sunt variate si constau in tratamente medicale, pompe de tip vacuum, dispozitive plasate in uretra, injectii intrapeniene sau diverse interventii chirurgicale.

Studii clinice randomizate au aratat eficienta medicamentelor din categoria inhibitorilor de  fosfodiesteraza la 50- 70% dintre pacientii cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 si control glicemic satisfacator. In caz de lipsa de raspuns la tratamentul medicamentos, se pot propune injectiile intracavernoase (intrapeniene) de prostaglandina E1, eficienta la peste 80% dintre persoanele cu diabet.

Hiperglicemia persistenta necontrolata determina fibrozarea corpilor cavernosi si spongiosi, necesitand interventii chirurgicale cu montare de implante peniene.

Consilierea psihologica este benefica pentru a reduce anxietatea.

Tratamentul se recomanda si se prescrie numai de medicul specialist.

Ejacularea retrograda este o afectiune in care lichidul seminal este eliminat in vezica urinara si nu la nivelul penisului. Pentru a stabili daca ai sau nu ejaculare retrograda, este suficienta o analiza a unei probe de urina eliminata dupa ejaculare, pentru a verifica daca are continut de lichid seminal.

Cauzele ejacularii retrograde sunt neuropatia diabetica, interventiile chirurgicale de rezectie a prostatei, cat si anumite medicamente.

TULBURARILE UROLOGICE cel mai frecvent intalnite la barbati sunt:

❂hiperactivitatea vezicii urinare

❂incontinenta urinara

❂infectiile urinare

Incontinenta urinara prin slaba coordonare musculara a detrusorului vezical poate aparea la mai putin de doua treimi dintre pacienti.

Tratamentele sunt dietetice (evitarea alcoolului, fumatului, bun control glicemic, limitarea  consumului de lichide pe timpul noptii), tehnici de reeducare musculara a perineului, de tipul exercitii combinate de control al respiratiei si al contractiilor perineului, compresia penisului, care te pot ajuta sa uiti de senzatia de a urina.

Medicamentele care moduleaza contractia muschiului detrusor vezical sunt eficiente, dar sunt recomandate numai daca antrenarea musculaturii perineului a fost ineficienta dupa minimum trei luni de exercitii. In caz de incontinenta urinara, este recomandata cateterizarea vezicala intermitenta.

Daca sunt simptome moderate, tratamentul recomandat de medicii urologi consta, adesea, in  medicamente de tip alfa-blocanti (doxazosin, tamsulozin si terazosin).

Chirurgia incontinentei urinare la barbat consta in rezectia prostatei pe cale transuretrala.

In caz de disfunctie a muschiului detrusor vezical se fac cistoplastii cu necesitate de autocateterizare.

In caz de obstructie a uretrei de catre o prostata marita in volum, medicii urologi recurg la injectii cu toxina botulinica in muschiul vezicii urinare.

In incontinenta urinara de stres se pot implanta stimulatori de nervi sacrali sau un sfincter artificial.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinolog Comentarii

Lasa-ne comentariul tau