Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Disparitia unui copil, o tragedie care poate fi evitata

04-12-2014

Soarele si iminenta venire a vacantei de vara ne duce cu gandul la concedii la munte, la mare sau in mediul rural, acolo unde aerul e mai curat si mancarea mai gustoasa. Ca adulti, avem nevoie de liniste, de odihna, iar cei mici de mult spatiu unde sa-si consume energia. Atentie insa ca dorinta lor de distractie sa nu se transforme intr-o tragedie pentru intreaga familie.

Disparitia unui copil, o tragedie care poate fi evitata


Soarele si iminenta venire a vacantei de vara ne duce cu gandul la concedii la munte, la mare sau in mediul rural, acolo unde aerul e mai curat si mancarea mai gustoasa. Ca adulti, avem nevoie de liniste, de odihna, iar cei mici de mult spatiu unde sa-si consume energia. Atentie insa ca dorinta lor de distractie sa nu se transforme intr-o tragedie pentru intreaga familie. O clipa de neatentie poate fi de ajuns ca cel mic sa dispara sau sa pateasca ceva rau... Nu vrem sa va stricam buna dispozitie, dar stiti cum se spune, "Paza buna trece primejdia rea!"

Asadar, cateva sfaturi pentru parinti pentru a preveni disparitia copiilor: supravegheati-va in permanenta copilul, la joaca, cand va aflati la cumparaturi si in zonele aglomerate; invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine merge; explicati-i, pe intelesul sau, cu exemple concrete, ca nu este bine sa intre in vorba cu persoane straine si nici sa accepte de la acestea di verse obiecte; in nici un caz nu trebuie sa se urce in masinile ne cunoscutilor sau sa ii insoteasca, indiferent de pretext; in concedii, acordati o atentie sporita supravegherii copilului dumneavoastra; aglomeratia si mediul strain reprezinta factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia; nu-l trimiteti singur la cumparaturi, mai ales in locurile pe care nu le cunoaste; asigurati-va ca stie numele si numarul de telefon al parintilor, precum si adresa la care locuieste; invatati-l ca, daca se pierde de dumneavoastra, trebuie sa ramana in zona unde v-a vazut ultima data si sa apeleze la un politist sau la un adult insotit de un copil;

In cazul disparitiei copilului, alertati imediat Politia la numarul de telefon 112 sau sunati la Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, la numarul 116 000. 116 000 este numarul european dedicat special disparitiilor de copii, este gratuit pentru apelant si este operational 24/24.

Numarul este operational in 10 state membre ale Uniunii Europene: Belgia, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Olanda si Romania. Un ONG (deci nu politia) opereaza acest numar in fiecare tara mentionata. Personalul este special instruit sa ofere suport parintilor ai caror copii au disparut, sa culeaga informatii corecte despre un copil disparut si sa contacteze autoritatile competente in fiecare caz de disparitie. Ei se vor asigura ca dvs. veti fi in contact cu politia sau orice alta autoritate necesara si ca respectivul caz de disparitie va fi solutionat.

In cazul in care copilul dumneavoastra a disparut: Verificati la rude si la prietenii apropiati daca copilul nu se afla la acestia; Anuntati in cel mai scurt timp Politia; sesizarea disparitiei unui copil se poate face prin apel la numarul de urgenta 112, prin sesizare directa la sediul unitatii de politie sau prin sesizarea verbala a unei patrule din teren. Pastrati-va calmul! Chiar daca va aflati intr-o stare de emotie puternica, este foarte important sa va stapaniti, pentru a oferi politistilor toate detaliile ce ii pot ajuta sa va gaseasca copilul in cel mai scurt timp. Trebuie sa fiti in masura sa furnizati anchetatorilor: descrierea semnalmentelor si a semnelor particulare; cateva fotografii recente ale copilului; o inregistrare audio-vizuala, daca dispuneti de asa ceva; descrierea obiectelor de vestimentatie cu care era imbracat la momentul disparitiei, precum si a obiectelor pe care le avea asupra sa; imprejurarile in care a disparut; profilul sau psihic si moral, starea de sanatate; o lista cuprinzand persoanele din anturajul sau, locuri pe care obisnuia sa le frecventeze; datele de contact ale adultilor apropiati (bunici, unchi, matusi, vecini); in general, orice informatie care vi se pare de interes pentru politisti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de parasire a domiciliului, disparitia unor obiecte personale din camera sa etc.).

[i]Material realizat cu sprijinul Institutului de Prevenire si Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane[/i]
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau