Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Donarea de sânge, o faptă bună în beneficiul tuturor

13-11-2018

Potrivit estimărilor oficiale, cel puţin 600.000 de persoane au nevoie anual de sânge şi de compuşi sanguini, precum plasmă, trombocite sau globule roşii. Însă, situaţia acestora devine de multe ori disperată din cauza lipsei sângelui din spitale, fapt ce poate duce la amânarea unor intervenţii chirurgicale şi chiar la deces.

Donarea de sânge, o faptă bună în beneficiul tuturor


Deşi majoritatea persoanelor pot deveni donatoare de sânge, în prezent în România doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge, iar nevoia de sânge rămâne o constantă nefericită.

Transfuzia de sânge se realizează în cazul pierderii unei cantităţi mari de sânge în urma unor accidente, când are loc o intervenţie chirurgicală majoră sau în situaţia unor pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni care necesită suplimentarea cu anumite produse sanguine realizate din sângele donat.

Pentru a putea deveni donator de sânge în România trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

- donatorul trebuie să aibă cetăţenia română sau să aibă reşedinţa în România;

- vârsta să fie cuprinsă între 18 şi 60 de ani;

- greutatea corporală să fie între 50 şi 100 kg pentru femei şi între 60 şi 110 kg pentru bărbaţi;

- tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180mmH;

- să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;

- să nu fie însărcinată, în perioada de lăuzie sau în perioada de menstruație;

- să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

- să nu fi urmat un tratament cu medicamente (aspirină, anticoagulante, antibiotice și altele);

- să nu aibă afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, ale tractului gastrointestinal, ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, alergii, reumatologice şi imunologice, dermatologice, maligne, boli infecţioase şi parazitare, hepatită, HIV/SIDA sau să nu fi suferit recent intervenţii chirurigicale.

Înainte de a dona sânge este necesar să:

- beți suficient de multă apă;

- să fiți odihniți;

- să fi luat un mic dejun puţin consistent, preferabil alcătuit din legume, fructe și cereale integrale, fără proteine şi grăsimi (lapte, unt, carne, mezeluri și altele);

- să nu fumați înainte şi după donare.

În momentul prezentării la centrul de transfuzii trebuie să aveți cartea de identitate, în original, pașaportul sau un document provizoriu de identitate.

Atenție! Este esențial ca donarea să se facă în mod responsabil și să se ofere răspunsuri sincere la toate întrebările - care sunt confidențiale - atât la cele din chestionarul ce trebuie completat înainte de donare cât şi la cele adresate de medic.

Bine de știut:

- în timpul unei donări se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge;

- cantitatea de sânge donată se reface în 24 ore din punct de vedere al volumului și în aproximativ 12 săptămâni din punct de vedere celular;

- instrumentele utilizate pentru fiecare donare sunt sterile şi de unică folosinţă așadar nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri;

- senzaţia de leşin după donare este rară;

- donatorul are dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat. Aceste rezultate sunt confidenţiale;

- frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: cinci donări pe an pentru bărbaţi şi patru donări pe an pentru femei. De asemenea, intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni.

- donarea prezintă beneficii pentru sănătate. Astfel, sângele este împrospătat, imunitatea corpului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%, iar rezistenţa generală a organismului se îmbunătățește.

Donatorul beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport în cazul în care domiciliul sau reşedinţa este în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii.

După donare nu se recomandă efortul fizic, conducerea autovehiculelor, efectuarea de activități care necesită concentrare și precizie și ridicarea de greutăți cu mâna din care s-a recoltat sânge.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau