Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Durerea lombara

31-05-2016

Durerea lombara, cunoscuta popular si ca „durere de sale”, este un simptom des intalnit, care poate anunta o afectiune a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori o hernie de disc. Procesul aparitiei bolii este indelungat, insa cauzat de factori greu de evitat, precum postura incorecta, minitraumatisme repetate, expunerea la frig, statul indelungat in picioare, socuri multiple, stres, efort fizic.

      Durerea lombara


Dr. Vasile Druta, medic primar ortopedie si traumatologie in cadrul clinicii „Coloana Medicala”  www.coloanamedicala.ro), ne spune care sunt semnele caracteristice acestei afectiuni, precum si cele mai noi tendinte in tratamentul durerii lombare.

Afectiunea este localizata la nivelul discului intervertebral, format dintr-o masa gelatinoasa numita nucleu pulpos si o structura rigida, formata din cercuri concentrice, numita inel fibros. Sub actiunea diversilor factori externi, a unei miscari bruste, gresite, a efortului fizic intens cu miscari incorecte, nucleul pulpos se eplaseaza - mai ales spre posterior din cauza pozitiei bipede umane - „bomband” discul; astfel, invelisul exterior (inelul fibros) este fisurat, creand presiune pe structurile nervoase invecinate. Atunci apare durerea, primul semn care ne trimite la medic.In functie de durata de manifestare, durerea lombara se imparte in durere acuta si durere cronica. Durerea acuta este acea durere care se intinde pe o perioada de patru saptamani, in timp ce durerea  cronica dureaza peste trei luni. Durerea lombara apare pe o musculatura debalansata si insuficient pregatita. Debutul clinic este, de obicei, brusc, cu dureri mari si imposibilitate functionala. „Pacientii vin cu dureri destul de mari, suparatoare si cu o calitate a vietii nu tocmai buna. Foarte important este faptul ca, de cand am adoptat stilul de viata occidental, hernia de disc, mai ales la nivel lombar, este apanajul varstei adultului tanar, in plina activitate si cu viata sociala activa. De aceea, recuperarea trebuie facuta repede si  cu reintegrare rapida. Cei mai multi dintre pacienti se recupereaza prin tratamente nechirurgicale.Pentru a stabili diagnosticul corect, se foloseste radiografia de coloana sau RMN-ul.

Tratament

Referitor la tratament, el este unul neinvaziv, care consta in: decompresia tridimensionala electronica a  coloanei vertebrale - cu ajutorul careia hidratam discurile intervertebrale si cream premisele vindecarii lor, mobilizarea vertebrala – prin care deblocam segmentele discovertebrale, redresam microcirculatia, reducem spasmele musculare si contribuim la corectarea posturii, fizioterapia si kinetoterapia - extrem de importante pentru intarirea musculaturii la nivelul spatelui.

De asemenea, utilizam medicatie orala si injectabila in scop antiinflamator, analgezic, miorelaxant pentru reducerea durerii, pentru cresterea compliantei pacientului si pentru a-l reintegra cat mai rapid in viata sociala.

Cateva reguli generale de reducere a riscului de aparitie a durerii lombare:

EVITAREA

➡ sedentarismului;

➡ pozitiilor fixe, vicioase;

➡ frigului, aerului conditionat, curentului;

➡ greutatilor mari.

PRACTICAREA

➡ exercitiilor fizice.

Dr. VASILE DRUTA

Medic primar ortopedie si traumatologie

Clinica Coloana Medicala – Bucuresti www.coloanamedicala.ro Comentarii

Lasa-ne comentariul tau