Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Durerea lombara si hernia de disc

30-08-2017

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, durerea de spate este cel mai des intalnita patologie la nivel mondial, 90% din populatia Terrei avand cel putin o data in viata un eveniment dureros ce a durat mai mult de trei zile si care le-a periclitat activitatea si le-a afectat calitatea vietii.

Durerea lombara si hernia de disc


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, durerea de spate este cel mai des intalnita patologie la nivel mondial, 90% din populatia Terrei avand cel putin o data in viata un eveniment dureros ce a durat mai mult de trei zile si care le-a periclitat activitatea si le-a afectat calitatea vietii.

Durerea este modalitatea prin care creierul ne transmite ca, undeva in corpul nostru, exista o disfunctie. Acest disconfort este neplacut, iar uneori poate conduce chiar catre invaliditate. Aceeasi situatie este valabila si in cazul amortelilor sau al senzatiilor de arsura.

Cum gestionam, in general, durerile de spate?

Pentru a pune capat durerilor de spate, pacientii apeleaza la acelasi traseu terapeutic, care are, de regula, doua directii:

•tratamentul medicamentos pentru calmarea durerilor: analgezice, antiinflamatoare si miorelaxante;

•mijloace complementare: plasturi de diferite tipuri, creme cu extracte din plante sau chiar baia calda.

Aceste metode si-au demonstrat eficacitatea pentru tratarea durerii, ca simptom al unei disfunctii, dar nu si pentru a trata cauza aparitiei durerii, motiv pentru care episoadele dureroase nu dispar decat pentru o scurta perioada de timp, existand riscul ca dupa o anumita perioada sa reapara.

In astfel de situatii, pacientii se vad nevoiti sa apeleze la investigatii medicale mai amanuntite, care de cele mai multe ori cuprind si o investigatie imagistica de tip RMN. La majoritatea celor investigati se va observa o hernie de disc (sau o protuzie – starea incipienta a herniei).

Prezenta herniei de disc indica o suferinta ce dateaza de un timp mai indelungat care, in acest stadiu, isi gaseste rezolvarea de cele mai multe ori intr-o interventie chirurgicala.

Cauzele aparitiei herniei de disc

Discul intervertebral are rol de amortizor intre vertebrele coloanei, fiind responsabil cu repartizarea uniforma a greutatii corpului in timpul miscarii. El este format dintr-o parte gelatinoasa (nucleu  pulpos) si o parte fibrocartilaginoasa (inelele fibroase).

Hernia de disc este rezultatul ruperii inelelor si a iesirii nucleului. Este important sa intelegem ca fiecare parte a corpului nostru are o functie si o structura bine delimitate, motiv pentru care orice modificare a formei discului (protuzie – hernie) va intra in contact cu alte structuri. Acest contact va fi tradus de organism prin durere, discul intervertebral neavand inervatie proprie, deci el nu poate cauza dureri.

De ce apare hernia de disc cel mai adesea lombar?

Zona lombara, in special la nivelul vertebrelor 4 si 5 si sacru ( L4 – L5 si L5 –S1), este cea care mentine toata greutatea trunchiului, zona responsabila de repartizarea catre membrele inferioare a greutatii.

Este lesne de inteles ca, in cazul sezutului prelungit, aceasta repartitie nu va mai fi realizata, iar cele doua discuri vor suporta greutati si presiuni extraordinare.

Toti oamenii cu hernie de disc au dureri?

Un studiu publicat in 2014 arata ca la 29% dintre subiectii cu varsta medie de 20 ani si 50% dintre subiectii cu varsta medie de 50 de ani, investigatia RMN a relevat prezenta unei hernii de disc asimptomatice. Este lesne de inteles ca discul lor intervertebral, desi aflat in suferinta, nu comprima nicio structura ce ar putea cauza dureri. Putem sa tragem concluzia, de aici, ca hernia de disc apare cu mult inainte sa apara durerea.

Activitatea fizica: principala cauza a herniei de disc?

Este interesant de remarcat faptul ca desi nivelul de munca fizica a scazut in ultimii 50 de ani,  numarul cazurilor de hernie de disc lombara a crescut. Miscarea reprezinta viata, motiv pentru care este lesne de inteles ca sedentarismul este una din principalele cauze ale aparitiei durerilor de spate.

Cu toate acestea, este important sa facem distinctia intre activitatea fizica repetitiva si activitatea fizica realizata ca mijloc recreational. Prima categorie nu va face decat sa creeze acele directii de forte de la nivelul coloanei care in timp vor modifica forma discului intervertebral si, implicit, vor crea un mecanism de producere a herniei de disc.

Este repausul o solutie eficienta in cazul durerilor acute?

Este important ca persoanele care experimenteaza dureri de spate sa ia o pauza de la activitatile cotidiene care au condus, probabil, la acest moment dureros, insa nu si de la miscare. Ii sfatuiesc pe acestia sa nu ramana tintuiti la pat deoarece acest lucru nu va face decat sa creeze o atrofiere a intregii musculaturi a corpului si sa scada capacitatea de efort a celui aflat in suferinta. Recomand activitatea fizica, in limita suportabilitatii, plimbarile usoare fiind ideale in acest sens.

Este fizioterapia o solutie eficienta?

Fizioterapia este parte a medicinei alopate, iar aplicata corespunzator are un efect pozitiv si  noninvaziv. In cazul unui episod acut dureros, rolul acesteia ar fi de scadere a durerii prin mijloace specifice cum ar fi electroterapia, terapia manuala, posturarile sau masajul.

De asemenea, prin kinetoterapie si terapie manuala va avea loc reeducarea, corectarea posturii instalate odata cu durerea. Astfel, dezechilibrul muscular va fi corectat si va fi redata  functionabilitatea corecta la nivelul coloanei vertebrale.

Numai avand un sistem musculo-scheletar la parametri normali (fiziologici) putem spune ca patologia a fost indepartata.

Disparitia durerii nu reprezinta neaparat disparitia patologiei. Din aceasta cauza, tratamentele care vizeaza durerea, de tipul celor medicamentoase sau chirurgicale, trebuie intotdeauna combinate cu tratament fizioterapeutic.

Fizioterapeut Goga Ioan-Bogdan

Centrul de Fizioterapie Terapie pentru Miscare

Bld. Marasesti nr. 21-23 sector 4

Telefon 0729320830
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau