Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Durerea senzitiva sau sensibilitatea nociceptiva

04-12-2014

Sensibilitatea nociceptiva, cunoscuta si sub denumirea de durere nociceptiva sau durere senzitiva, este cauzata de stimularea excesiva si repetitiva a receptorilor pentru durere (algoreceptori), de la nivelul terminatiilor nervoase senzitive.

Durerea senzitiva sau sensibilitatea nociceptiva


Sensibilitatea nociceptiva, cunoscuta si sub denumirea de durere nociceptiva sau durere senzitiva, este cauzata de stimularea excesiva si repetitiva a receptorilor pentru durere (algoreceptori), de la nivelul terminatiilor nervoase senzitive. Suprastimularea receptorilor nociceptivi poate fi realizata prin mecanisme complexe si variate, astfel incat, in functie de agentul declansator sau de intretinere, durerea poate fi traumatica, inflamatorie, mecanica etc.

In cadrul sensibilitatii nociceptive durerea poate fi de natura viscerala sau de natura somatic - durerile musculo-scheletice sau durerile post chirurgicale. In functie de durata si de severitatea durerii, aceasta poate fi clasificata in:

1.Durere acuta

de intensitate medie: extractii dentare, entorse, cefalee, dismenoree, lumbago, rinofaringita acuta;

de intensitate mare: extractia unui molar de minte, colica hepatica, colica nefritica, epiziotomia.

2.Durere cronica de intensitate medie: durerile din afectiunile articulare cronice - gonartroza, coxartroza;

de intensitate mare: metastazele osoase, durerile neoplazice etc.

De asemenea, se descrie frecvent durerea de natura inflamatorie - ce apare ca rezultat al stimularii terminatiilor nervoase sensitive prin punerea lor in tensiune secundar edemului, cat si in urma eliberarii de substante cu rol de neurotransmitatori - de tip substanta P, enkefaline, citokine, interleukine, substante care se descarca in cantitati importante la nivel tisular secundar cresterii permeabilitatii vasculare etc.

Durerea inflamatorie poate fi si ea impartita in durere acuta (accesul de guta sau condrocalcinoza), sau cronica (afectiuni reumatologice din cadrul bolilor autoimune - spondilita ankilopoietica, poliartrita reumatismala). Tratamentul durerii nociceptive se realizeaza in functie de caracterul si de intensitatea durerii, utilizandu-se unul sau mai multe medicamente antialgice, care se pot imparti in doua mari grupe:

medicatie opioida - care la randul ei poate fi divizata in categoria de opioide de intensitate moderata (de tipul codeinei), sau opioide puternice (tramadol, morfina, petidine, oxicodona, hidromorfona etc.).

medicatie nonopioida - in aceasta categorie incadrandu-se antiinflamatoarele nonsteroidiene (care actioneaza prin ameliorarea componentei vasculare - de eliberare de mediatori de ex. aspirina, paracetamolul, metamizolul, ibuprofenul), precum si clasele mai noi de antialgice precum inhibitorii specifici de COX2 (celecoxibul), sau nefopamul (un antialgic cu actiune centrala ce modifica eliberarea de neurotransmitatori serotoninergici).

Este indicat ca, in cazul durerilor care nu cedeaza la o medicatie de prima intentie - de gen aspirina si paracetamol, sa va adresati medicului, respectiv unui centru medical de urgenta, pentru a beneficia de un tratament corect si adecvat cauzei durerii, evitand efectele adverse importante ale unei eventuale supradozari medicamentoase.

Dr. LAVINIA VIJA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau