Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ești însărcinată. Când trebuie să mergi urgent la medic?

04-12-2018

Sarcina este o experiență complet diferită, uneori chiar pentru aceeași femeie. Deși te bucuri și ești nerăbdătoare, sarcina este o provocare. Treci prin diferite încercări – de la efectele schimbărilor în organism (grețuri, somnolență, creșterea în greutate, arsuri gastrice), la temerile legate de evoluția sarcinii, naștere și îngrijirea copilului.

Ești însărcinată. Când trebuie să mergi urgent la medic?


Pentru unele femei poate fi o perioadă foarte ușoară, căci nu au nici măcar o formă ușoară de disgravidie, nu resimt sau trec ușor pentru schimbările fiziologice și hormonale, nu au nici dureri, nici complicații. Pentru altele însă, poate fi complicată.

Însă, indiferent de evoluția sarcinii, sunt câteva simptome pe care nu trebuie să le ignori. Să vedem când trebuie să îți suni medicul sau să mergi la camera de gardă:

1. Ai sângerări vaginale

Uneori, în timpul sarcinii poți să ai sângerări, dar este foarte important să fii imediat văzută de un medic obstetrician. Acestea pot să anunțe pierderea sarcinii. O intervenție la timp poate să prevină avortul spontan, de exemplu.

2. Copilul mișcă mai puțin sau deloc sau mișcările lui scad în intensitate

Majoritatea femeilor însărcinate simt mișcările copilului după săptămâna 16. Însă sunt viitoare mame care le pot simți mai devreme, chiar dacă doar sunt foarte slabe. În general, copilul își creează ritmul său din perioada intrauterină; are momente când doarme și nu se mișcă și momente când este mai activ (uneori chiar în timpul nopții). Poate deveni mai agitat dacă mama consumă cafea sau ciocolată. Pe măsură ce crește, spațiul intrauterin se va micșora treptat, iar mișcările lui vor deveni din ce în ce mai puternice, uneori chiar mai dureroase. De aceea unele mame spun că vor naște viitori fotbaliști. Orice schimbare de ritm trebuie investigată mai departe. Sunt cazuri în care copilul are circulară de cordon și atunci este important să fie atent monitorizat.

3. Ai dureri mari de cap și orice probleme noi de vedere

Pot anunța disgravidia severă sau preeclampsia care apare în ultimul trimestru de sarcină. Simptomele sunt: creșterea tensiunii arteriale (≥140/90 mmHG), responsabilă de 20% din decesele materne și de întârzierile de dezvoltare a fătului; dureri de cap care nu cedează la analgezicele permise în timpul sarcinii; scăderea acuității vizuale, dureri în capul pieptului. Dacă ești la prima sarcină și ai vârsta ori sub 20 de ani, ori peste 35 de ani, hipertensiune arterială cronică, sarcină multiplă, diabet, sindrom antifosfolipidic sau probleme de coagulare a sângelui, atunci trebuie să fii și mai atentă la aceste semne deoarece ai risc crescut de preeclampsie. Dacă nu mergi imediat la medic și ignori semnalele corpului tău, poți face eclampsie (tensiune arterială peste 160/110 mmHG), care este urgență de grad zero care poate cauza comă și chiar deces.

4. Ai febră și te simți slăbită

Orice creștere a temperaturii corpului mamei creează și un disconfort fătului, de aceea medicii nu recomandă mersul la saună, jacuzzi, băi sau dușuri fierbinți, statul la soare sau supraîncălzirea în cazul femeilor însărcinate. Temperatura trebuie atent controlată în cazul îmbolnăvirilor care pot apărea în timpul sarcinii (infecții respiratorii). Dacă nu cedează la paracetamol, atunci mergi imediat la medic sau la urgență

5. Ai dureri abdominale severe

Pot anunța o criză renală, dar și un avort, de exemplu. Și colica renală este o urgență. Dacă sunt situate în zona lombară și ai crampe sau contracții înainte de 37 de săptămâni, atunci sună imediat medicul sau mergi la urgență.

6. Ai edem (ți se umflă fața, degetele, picioarele)

În timpul sarcinii este normal să renunți la bijuterii câteodată sau să simți că ți s-au umflat picioarele după o zi lungă sau după ce ai mers mai mult. Dar umflarea persistentă a feței și orice inflamație severă a picioarelor sau a gleznei care apare dintr-o dată și persistă, mai ales dimineața, trebuie anunțate medicului sau să mergi direct la camera de gardă. Prin umflare persistentă înțelegem că dacă apăsăm pe zona umflată cu degetul rămâne urma timp de câteva secunde.

De asemenea, mergi la urgență dacă

7. Ai dureri în piept, respiri sacadat sau ai palpitații

8. Ai diaree care durează mai mult de 24 de ore


Orice simptome trebuie investigate medical; chiar dacă nu anunță o urgență imediată, acestea indică o schimbare, o afecțiune existentă sau care urmează să se declanșeze și care trebuie tratată și vindecată corect și complet. De exemplu, dacă ai stări de vomă asociate cu dureri și febră sau iei rapid în greutate. Sau ai stări de amețeală. Sau dacă ai intrat în contact cu persoane cu boli transmisibile la care știi că nu ai imunitate (varicelă, rujeolă).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau