Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Efectele administrarii nejustificate a calciului

09-12-2014

Suplimentele nutritive ce contin calciu sunt printre cele mai solicitate si recomandate produse in farmaciile din Romania. Numerosi paciensi considera calciul un fel de remediu universal, care aduce beneficii in orice situasie si este lipsit de riscuri. Acest punct de vedere este fundamental gresit. Calciul este esensial pentru buna funcsionare a organismului, dar aportul excesiv poate fi extrem de daunator, fiind asociat cu hipercalciuria (nivel crescut de calciu in urina) si hipercalcemia (un nivel prea ridicat al calciului in sange), care duc la scaderea absorbsiei altor minerale (fier, zinc, magneziu), la pierderi de fosfor, la favorizarea litiazei renale si la o funcsionare deficitara a rinichilor, in general.

Efectele administrarii nejustificate a calciului


Suplimentele nutritive ce contin calciu sunt printre cele mai solicitate si recomandate produse in farmaciile din Romania. Numerosi pacienti considera calciul un fel de remediu universal, care aduce beneficii in orice situatie si este lipsit de riscuri. Acest punct de vedere este fundamental gresit.

Calciul este esential pentru buna functionare a organismului, dar aportul excesiv poate fi extrem de daunator, fiind asociat cu hipercalciuria (nivel crescut de calciu in urina) si hipercalcemia (un nivel prea ridicat al calciului in sange), care duc la scaderea absorbtiei altor minerale (fier, zinc, magneziu), la pierderi de fosfor, la favorizarea litiazei renale si la o functionare deficitara a rinichilor, in general. Hipercalcemia indusa de medicamente sau suplimente nutritive apare atunci cand se administreaza doze excesive de calciu (mai mult de 2500 mg/zi la adult, timp indelungat) si/sau doze excesive de vitamina D (pentru o absorbtie optima a calciului se recomanda asocierea unei doze de circa 800 U.I. vitamina D / zi).

Administrarea calciului este contraindicata in cazul pacientilor care au hiperparatiroidism (boala cauzata de secresia excesiva de hormon paratiroidian, caracterizata prin cresterea concentrasiei calciului seric si scaderea concentrasiei fosforului), litiaza renala (pietre la rinichi), insuficiensa renala grava, care prezinta anumite tipuri de tumori maligne care cauzeaza hipercalcemie (metastaza osoasa sau plasmocitom - o tumora care apare la nivelul oaselor), care urmeaza tratament cu digitalice (Digoxin) sau la bebelusi care prezinta hipercalcemia idiopatica a sugarului.

Efectele nedorite ale administrarii excesive de calciu apar mai ales, la copiii mici (se pot produce calcefieri la nivelul sesuturilor moi si al muschiului cardiac, cu consecinse grave) si la varstnici (calcefieri ale leziunilor ateromatoase din artere, cu cresterea riscului de infarct si accident vascular cerebral).

Recomandam administrarea suplimentelor pe baza de calciu in corelasie cu aportul de calciu prin alimente si aportul de vitamina D, precum si efectuarea periodica a analizelor relevante pentru metabolismul calciului, in vederea ajustarii dozelor sau chiar suprimarii administrarii, atunci cand este cazul.

NECESARUL ZILNIC DE CALCIU (mg /zi) (sursa: Institute of Medicine, National Academy of Science, USA, 2011) Varsta: 0-6 luni - doza recomandata: 200 - doza maxima tolerabila: 1000 6-12 luni - doza recomandata:260 - doza maxima tolerabila:1500 1-3 ani - doza recomandata: 700 - doza maxima tolerabila: 2500 4-8 ani - doza recomandata: 1000 - doza maxima tolerabila: 2500 9-18 ani - doza recomandata: 1300 - doza maxima tolerabila: 3000 19-50 ani ambele sexe - doza recomandata: 1000 - doza maxima tolerabila: 2500 51-70 ani barbati - doza recomandata: 1000 - doza maxima tolerabila: 2000 51-70 ani femei - doza recomandata: 1200 - doza maxima tolerabila: 2000 Peste 70 ani - doza recomandata: 1200 - doza maxima tolerabila: 2000 Sarcina si alaptare: 14-18 ani - doza recomandata: 1300 - doza maxima tolerabila: 3000 19-50 ani - doza recomandata: 1000 - doza maxima tolerabila: 2500 Dr. Farm. Cristina Stefania Fodorea
Comentarii

Pusa F.
Ce calciu recomandati persoanelor feminine de varsta a treia,pentru osteoporoza???

Buna ziua. Este deja recomandat sa aveti o alimentatie din care sa nu lipseasca produsele lactate. De asemenea, daca puteti, faceti o dozare din sange de vitamina D, pentru ca daca aveti o carenta de vitamina D este bine ca suplimentele de calciu sa fie insotite de si suplimente de alfa calcidiol sau de calcitriol (formele active de vitamina D). In privinta calciului pe care il veti suplimenta pe cale orala, va recomand calciu citrat, pentru ca est bine absorbit si eficient in doza de 600 pana la 1000 mg pe zi. Sunt mai multe produse pe baza de calciu cu sau fara vitamina D care contin calciu citrat. Ramane doar sa le cautati in farmacii.

Lasa-ne comentariul tau