Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Efectele adverse ale medicamentelor

04-12-2014

Medicamentul este o substanta sau un preparat utilizat pentru diagnosticarea, prevenirea, ameliorarea sau vindecarea unei suferinte. Medicamentele sunt prescrise pentru efectele lor benefice asupra unor afectiuni, insa nu trebuie ignorate reactiile secundare sau adverse care pot aparea in urma administrarii lor.

Efectele adverse ale medicamentelor


Conform definitiei data de Organizatia Mondiala de Sanatate (O.M.S), reactiile adverse sunt reactii nedorite, daunatoare, care apar la dozele eficace terapeutice. Nu sunt considerate reactii adverse, supradozarile neterapeutice (exemplu: tentativa de suicid) si nici lipsa de eficienta.

La aparitia efectelor adverse ale medicamentelor, contribuie numerosi factori si anume:
  • utilizarea unui numar mare de medicamente asociate (polimedicatia) care determina aparitia de interactiuni medicamentoase ce pot anula sau intensifica efectul terapeutic;


  • utilizarea de doze eficace mari;


  • durata mare a tratamentului;


  • anumite stari fiziologice particulare cum sunt sarcina sau varsta inaintata;


  • anumite stari patologice si anume insuficienta renala sau insuficienta hepatica;


  • malnutritia, consumul de alcool, consumul de tutun, etc.Efectele adverse ale medicamentelor sunt, de obicei:

1. usoare: nu presupun utilizarea unui antidot sau a unui tratament special si nici nu prelungesc spitalizarea;

2. moderate: presupun o modificare sau un tratament special si pot sa prelungeasca spitalizarea;

3. grave: presupun oprirea medicamentului si instaurarea unui tratament specific al reactiei;

4. letale: produc direct sau indirect decesul pacientului.

Incidenta si severitatea reactiilor adverse ale medicamentelor sunt influentate atat de factori care tin de medicament (tipul, calea de administrare, durata tratamentului, dozele administrate), cat si de factori care tin de pacient (varsta, sexul, factori genetici etc.). Spre exemplu, la varstnici, frecventa aparitiei efectelor adverse si gradul de severitate sunt mari datorita faptului ca la aceasta categorie de pacienti exista polipatologie si in consecinta polimedicatie, iar particularitatile farmacologice si farmacodinamice specifice varstei sunt adesea ignorate de medic.

Majoritatea efectelor adverse sunt corelate cu doza. Reactiile adverse-doza dependente sunt adesea previzibile, pe cand cele care nu depind de doza de medicament sunt imprevizibile. Nu exista corelatie intre frecventa si gravitatea reactiilor adverse produse de medicamente. Exista reactii adverse grave si frecvente (de exemplu cele date de medicamentele anticanceroase), precum exista reactii adverse grave, dar foarte rare (spre exemplu, cloramfenicolul care poate produce aplazie medulara, o reactie adversa cu mortalitate de aproximativ 80%, dar cu o frecventa de 2-4 cazuri la 100.000 de bolnavi tratati).

Farm. drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau