Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Efectele pozitive ale cafeinei

02-02-2017

Sute de milioane de persoane din lumea intreaga beau zilnic cafea, intr-un an fiind consumate circa zece milioane de tone de boabe rasnite. Din aceasta cauza, studiile legate de consumul de cafea sunt, poate, cele mai controversate, unele cercetari sustinand ca acest obicei este benefic din multe puncte de vedere, altele insa atragand atentia asupra pericolelor „ascunse” in cestile pline cu aceasta licoare inchisa la culoare, atat de ravnita.

Efectele pozitive ale cafeinei


Iata cateva dintre concluziile oamenilor de stiinta in ceea ce priveste impactul cofeinei asupra inimii:

- conform unei analize a mai multor studii publicate in lume in ultimii ani, cercetatorii de la Universitatea Tufts din Boston, Statele Unite, au concluzionat ca niciunul dintre acestea nu contine vreo dovada a efectelor nocive ale cafelei asupra sanatatii, la un un consum moderat de trei-cinci cesti pe zi. Acestia au sustinut in plus ca s-a observat, printre altele, o reducere a riscului de boli cardiovasculare.

- contrar a ceea ce se crede, cafeina nu ar modifica semnificativ tensiunea arteriala, potrivit unor studii recente. O cercetare realizata pe 155.000 de asistente medicale a aratat ca nu exista o crestere riscanta a tensiunii arteriale in cazul consumului frecvent de cafea. De asemenea, oamenii de stiinta de la Universitatea de Sanatate Publica din New Orleans au ajuns la concluzia ca mai mult de trei cesti de cafea pe zi nu cresc semnificativ probabilitatea de a dezvolta hipertonie. Efectul este acelasi ca si dupa 1-2 cesti de cafea. Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa analiza catorva sute de lucrari stiintifice care contineau informatii despre obiceiul de a bea cafea cu regularitate in cazul a 170.000 de americani si cu privire la starea lor de sanatate in decurs de 33 de ani. Cu toate acestea, ei nu neaga faptul ca asupra relatiei dintre cafea si tensiunea arteriala actioneaza un numar de factori, dintre care o parte isi au originea in particularitatile organismului, fondul genetic si ereditate. Prin urmare, unele persoane s-ar putea simti rau chiar si dupa o singura ceasca de cafea.

- deoarece consumul de cafea poate interfera cu absorbtia fierului, persoanele care au niveluri scazute in organism ale acestui mineral pot observa unele efecte negative asupra functionarii inimii.

- in cazul persoanelor care iau tratamente medicamentoase pentru afectiuni cardiovasculare, consumul de cafea poate potenta efectul acestora. In acest caz, este indicat sfatul medicului cardiolog, acesta putand decide daca este sau nu recomandat aportul de cafeina.

- boabele de cafea contin peste 1.000 de molecule diferite, iar persoanele care pot fi alergice la unele dintre acestea pot resimti efecte adverse care se pot manifesta la nivelul inimii si ar trebui sa stopeze consumul.

- un studiu efectuat pe un esantion 25.000 de barbati si femei din Coreea de Sud, a concluzionat ca persoanele care beau intre 3-5 cesti de cafea pe zi au artere mai sanatoase, obturate de mai putine placi de colesterol, considerate responsabile pentru bolile de inima.

- cafeina exercita un rol protector impotriva diabetului, a "riscului de depunere de grasime pe artere" si a riscului de aparitie a unor evenimente cardiovasculare, potrivit expertilor de la Spitalul de Urgenta din Rennes, Franta. Acestia au atras atentia, totusi, ca "la mai mult de cinci cesti pe zi, apare un mic risc de hipertensiune la persoanele predispuse".

- excesul de cafeina, o componenta majora a cafelei, dar care se regaseste si in ceai (in special in ceaiul negru) poate provoca insomnie, nervozitate, anxietate, iritabilitate, acestea crescand starea de stres si de oboseala a corpului, ceea ce poate afecta, in timp, inima.

- un studiu din 2007 efectuat de Baylor College of Medicine indica faptul ca moleculele cafestol si kahweol din boabele de cafea cresc nivelul colesterolului LDL.

- un studiu efectuat in Franta pe 131.401 pacienti, cu varste cuprinse intre 18 si 95 de ani, a demonstrat ca rata mortalitatii din cauze cardiovasculare nu are legatura cu consumul de ceai si cafea. Exista o diferenta intre amatorii de cafea si ceai, primii prezentand riscuri mai mari de imbolnavire cardiovasculara, dar de vina nu este cafeaua, ci stilul de viata asociat (fumatul) cu aceasta bautura, potrivit specialistilor de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid, Spania.

- o ceasca de cafea stimuleaza circulatia in vasele mici de sange, potrivit unui grup de cercetatori de la Universitatea Ryukyu, Japonia, care a efectuat o cercetare pe voluntari cu varste intre 22 si 33 de ani. Autorii studiului explica acest impact asupra microcirculatiei sanguine prin actiunea anti-inflamatoare a cafeinei, aratand ca doza indicata este doua-patru cesti pe zi.

- ceaiul si cafeaua protejeaza intr-o oarecare masura impotriva atacului vascular cerebral (AVC), combinatia celor doua fiind chiar mai buna, conform unui studiu desfasurat de-a lungul a 13 ani pe 83.000 adulti japonezi de catre o echipa de la National Cerebral and Cardiovascular Centre (Osaka).

- o echipa de cercetatori chinezi de la Universitatea din Qingdao a trecut in revista cele mai "serioase" studii realizate pe tema legaturii dintre cafea si depresie sau intre cafeina si depresie. Concluzia a fost ca un consum de cafea si cafeina se asociaza semnificativ cu o reducere a riscului depresiv.

- consumul zilnic de cafea cu cafeina creste posibilitatea de a supravietui unui cancer la colon si protejeaza pacientii tratati deja de o revenire a acestei boli, sustine un studiu publicat in revista britanica 'Journal of the clinical Oncology'. Cercetarea a fost efectuata intr-o clinica de specialitate din orasul american Boston pe un esantion format din o mie de persoane care fusesera tratate chirurgical si cu chimioterapie pentru cancer colorectal in stadiul III. Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumata. La bolnavii care au primit cel putin patru cani de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cafeina), a scazut cu 42 % riscul de reaparitie a cancerului si cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparatie cu participantii la studiu care nu au consumat cafea. Doua sau trei cani de cafea consumate in fiecare zi au avut un efect de protectie moderat, iar o cantitate de o ceasca sau chiar mai putin nu a produs nicio modificare. Cu toate acestea, Centrul de Cancer Gastrointestinal din Boston recomanda un astfel de consum de cafea drept tratament numai celor care sunt deja consumatori.



 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau