Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Electrocardiograma: cea mai importanta investigatie cardiaca

05-12-2014

Principiul EKG a fost definitivat de catre medicul Willem Einthoven, valoarea extraordinara a cercetarilor fiindu-i legitimata, in 1924, prin decernarea premiului Nobel in fiziologie. Majoritatea termenilor introdusi de savant au ramas in limbajul de specialitate, studiile lui fiind fundamentale pentru electrocardiografia actuala.

Electrocardiograma: cea mai importanta investigatie cardiaca


Principiul EKG a fost definitivat de catre medicul Willem Einthoven, valoarea extraordinara a cercetarilor fiindu-i legitimata, in 1924, prin decernarea premiului Nobel in fiziologie. Majoritatea termenilor introdusi de savant au ramas in limbajul de specialitate, studiile lui fiind fundamentale pentru electrocardiografia actuala. Un impuls electric de intensitate extrem de redusa, initiat in zona atriala, se extinde aproape instantaneu in restul muschiului cardiac, determinandu-i contractia (ceea ce popular denumim "bataie"). Acest fenomen de stimulare in lant a celulelor are drept consecinta pomparea sangelui in restul organismului. Inregistrarea undelor electrice generate in timpul activitatii inimii reprezinta o metoda pe cat de simpla, pe atat de importanta in diagnosticarea patologiilor cardiace.

Cand este recomandata si ce poate indica

Acest examen medical se impune la pacientii cu predispozitie la maladii cardiace, la cei cu oboseala cronica, care au dificultati respiratorii, care acuza dureri precordiale, vertij, palpitatii, pentru a se evalua rezultatele (eventual reactiile adverse la nivelul inimii) anumitor terapii ori produse farmaceutice, pentru urmarirea activitatii electrice cardiace (de pilda, pentru a se stabili gradul hipertensiunii arteriale), pentru a se confirma eficacitatea implanturilor mecanice (stenturilor) destinate pastrarii unui ritm cardiac constant.

Datorita EKG se depisteaza infarctul (din pacate, nu se si poate prevedea un astfel de grav accident), pericardita (marirea volumului membranei in care este invelita inima), aritmiile, ischemia, hipertrofia ventriculara etc. Investigatia poate sugera daca anumite zone cardiace se afla in incapacitate functionala din pricina unui stop cardiac, fie el de data recenta, fie produs mai demult, poate indica schimbarile activitatii electrice a inimii cauzate de un dezechilibru electrolitic, poate depista deficientele in ce priveste cadenta batailor inimii, poate evoca inflamatia cardiaca si/sau a pericardului si poate arata daca fluxul sanguin cardiac este sau nu satisfacator.

Cum se procedeaza

Trebuie spus ca investigatia este neinvaziva, nedureroasa, fara riscuri sau efecte indezirabile, prin urmare anxietatea sau reticentele nu au justificare. Nu este necesar repaus prandial premergator si este de preferat sa nu se fi facut vreun efort fizic sustinut imediat inainte de examinare. Dupa ce obiectele metalice ale pacientului au fost indepartate, el se intinde pe spate, i se elibereaza de haine zonele vizate, care sunt date cu un gel, pentru a se inlesni aderenta si conductibilitatea. Dupa plasarea electrozilor, in timpul monitorizarii, subiectul se va relaxa, va respira firesc (doar daca medicul solicita isi va retine suflul), nu va vorbi si nu se va misca, pentru a nu denatura rezultatele. Durata medie a examinarii este de zece minute. Mecanismul EKG Undele cardiace sunt detectate de catre mici discuri metalice (electrozi) plasate in anumite puncte pe pielea pacientului (la nivelul toracelui, bratelor si membrului inferior stang), apoi transmise in milivolti la un aparat mobil, electrocardiograful. Dispozitivul "traduce" activitatea electrica a inimii intr-o reprezentare grafica sugestiva pentru specialisti. In mare, cu cat intensitatea impulsului cardiac este mai mare, cu atat acul cu tus coordonat de electrocardiograf se va deplasa mai sus pe banda de hartie, care se deruleaza cu o anumita viteza, rezultand o ilustrare schematica, cu unghiuri, convexitati si concavitati situate deasupra si dedesubtul liniei mediene.

Tipuri de EKG

TELEMETRIA. Consta in supravegherea cardiaca non-stop, in cadrul spitalicesc, implicand atasarea a minimum doi electrozi conectati la un electrocardiograf de dimensiuni reduse. Dispozitivul emite un semnal continuu, captat si afisat intr-un sistem central de monitorizare.

MONITORIZAREA HOLTER. Reprezinta inregistrarea ambulatorie automata a impulsurilor electrice cardiace, pe o perioada de 12-24 ore, cu un aparat portabil, cu memorie si acumulatori. La sfarsitul inregistrarii, datele sunt transferate, cu ajutorul unui program special, intr-un computer si se analizeaza. Pe durata monitorizarii, subiectul desfasoara activitate normala si este instruit sa-si noteze anumite evenimente, ca si durata si calitatea somnului.

TESTUL DE EFORT. Este o analiza utila pentru depistarea modificarilor activitatii electrice cardiace ce apar intr-o etapa de solicitari musculare. Acest test este precedat de un EKG, pentru a se putea interpreta mai usor eventualele anomalii din timpul efortului. Nu este exclus ca, dupa orice tip de EKG, sa fie necesare si alte investigatii pentru a se stabili un diagnostic medical cert si complet.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau