Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Escarele, un inamic de temut pentru cei imobilizati la pat

05-12-2014

Fie ca se afla intr-o unitate medicala, fie la domiciliu, persoanele imobilizate temporar (de exemplu, in urma unei interventii chirurgicale) sau permanent prezinta riscul de a dezvolta escare. Escarele reprezinta rani la nivelul pielii, care apar in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa, o perioada indelungata. Ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, se diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce conduce la moartea tesutului respectiv.

Escarele, un inamic de temut pentru cei imobilizati la pat


Fie ca se afla intr-o unitate medicala, fie la domiciliu, persoanele imobilizate temporar (de exemplu, in urma unei interventii chirurgicale) sau permanent prezinta riscul de a dezvolta escare. Escarele reprezinta rani la nivelul pielii, care apar in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa, o perioada indelungata.

Ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, se diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce conduce la moartea tesutului respectiv. In majoritatea cazurilor, escarele apar in zonele cu proeminente osoase, care vin in contact cu suprafata patului/scaunului: zona sacrala (coccis), fese, coate, solduri, glezne, calcaie, umeri, spate etc.

Pentru a preveni formarea ranilor, se recomanda repozitionarea pacientului la fiecare 1-2 ore si folosirea de dispozitive anti-escare. Daca pacientul prezinta deja escare, acesta trebuie pozitionat astfel incat rana sa nu mai fie supusa presiunii corpului (sa nu stea culcat pe rana), indiferent daca este asezat pe o suprafata moale ori dura.

Primul semn al aparitiei unei escare il reprezinta inrosirea pielii din zona de presiune. In lipsa unei ingrijiri corecte, escara se agraveaza, putand evolua de la o rana superficiala la una adanca, putand ajunge pana la os, punand in pericol viata pacientului. Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. In practica medicala s-a dovedit ca escarele pot fi tratate cu succes prin terapia umeda, bazata pe utilizarea pansamentelor hidroactive, care, spre deosebire de tratamentele conventionale, atenueaza durerea la nivelul ranii, indeparteaza infectia si cresc confortul pacientului.

Aceste pansamente pot fi utilizate cu succes si la domiciliu, insa pentru recomandarea pansamentului potrivit este necesara identificarea stadiului de evolutie al escarei. Pentru informatii complete despre tratamentul escarelor cu pansamente hidroactive, puteti accesa site-ul [url=http://www.hartmann.ro]www.hartmann.ro[/url]. In plus, in Farmaciile DONA primiti GRATUIT Ghidul practic pentru tratamentul escarelor, care contine informatii utile despre cum putem preveni, ingriji si trata aceste rani. Principalii factori de risc pentru aparitia escarelor sunt reprezentati de imobilitate, de nivelul scazut de activitate, care pot fi determinate de: stare de sanatate precara, care limiteaza mobilitatea; recuperarea dupa o interventie chirurgicala; paralizie, stare de sedare, coma; afectiuni care necesita repaus la pat pe perioade indelungate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau