Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Evită complicațiile virozelor respiratorii

05-10-2015

Evită complicațiile virozelor respiratorii. Toamna este sezonul în care virozele respiratorii încep să-și facă simțită prezența. Cel mai mult au de suferit bolnavii cronici, care sunt expuși și unor complicații. Nici micuții care se reîntorc în colectivitate nu sunt feriți de răceli sau de gripă. Virozele respiratorii reprezintă afecțiunea căilor respiratorii superioare, de regulă de etiologie virală.

Evită complicațiile virozelor respiratorii


Simptome caracteristice

Simptomele apar ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva infecției și variază de la o persoană la alta, iar perioada de incubație este de 24–72 de ore de la momentul contaminării până la apariția infecției. Se manifestă prin tuse, guturai, răgușeală, oboseală accentuată, scăderea poftei de mâncare și uneori poate fi însoțită de durere musculară (mialgie). Tabloul clinic include uneori și dureri în gât, conjunctivită și foarte rar la adulți apare febra. Răceala durează de obicei 7 zile, dar sunt și cazuri în care se poate prelungi până la 2 săptămâni. Virozele respiratorii sunt provocate de peste 200 de tipuri diferite de virusuri, de aceea este dificil de stabilit un tratament etiologic al afecțiunii. Persoanele peste 60 de ani, dar și pacienții cu afecțiuni pulmonare (astm bronșic, BPOC – bronhopneumopatie cronică obstructivă), cu boli cardiovasculare, renale, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, bolnavii diagnosticați cu diabet zaharat au mai mult de suferit în urma contactării unei viroze respiratorii. Și viitoarele mămici fac parte din categoria persoanelor mai sensibile în fața răcelilor. Totodată, slăbirea sistemului imunitar pe fondul infecției virale crește riscul unei suprainfecții bacteriene cu streptococi, stafilococi sau pneumococi, care duce la agravarea bolii.

Transmiterea virozelor Infectarea se poate realiza:

➤ prin contact direct cu mâinile contaminate ale bolnavului. În plus, persoanele răcite care strănută în palmă rețin pe mâna lor virusurile ce pot supraviețui pe piele două ore și pot fi transmise mai departe unei alte persoane, prin atingerea mâinilor.

➤ prin contact indirect: lucruri contaminate de persoanele bolnave. Există virusuri de răceală care supraviețuiesc câteva ore pe obiectele atinse de cel bolnav.

➤ pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de bolnavi, mai exact prin tuse sau strănut se răspândesc în aer particule mici de secreții care conțin virusuri.

Tratamentul

Tratamentul răcelii are rolul de a ameliora simptomele, nu de a scurta perioada acesteia. Acesta constă în eliberarea căilor nazale prin aspirarea secrețiilor și utilizarea picăturilor cu substanțe antiinflamatoare, folosirea antitusivelor și a antitermicelor, dacă apare febra. Medicii atrag un semnal de alarmă și spun că nu trebuie să iei antibiotic, fiindcă acesta nu acționează pe virusuri. Antibioticul poate fi indicat numai de doctor și se folosește dacă acesta constată o suprainfecție de natură bacteriană.

Complicațiile răcelilor

Cele mai frecvente complicații în urma răcelilor sunt:

Sinuzita acută: este cea mai întâlnită complicație, fiind determinată de virusuri și mai rar de o suprainfecție bacteriană.

Simptomele sunt: pierderea mirosului, secreții nazale abundente, dureri la nivelul dinților, presiune în urechi.

Otita medie acută: presupune inflamația urechii medii și apare din cauza scăderii permeabilității trompelor lui Eustachio.

Otita este indicat să fie tratată numai de medicul ORL-ist.

Bronșita acută – este determinată devirusul sincițial respirator și afectează de cele mai multe ori copiii sau persoanele cu o imunitate scăzută. Tusea poate fi productivă, cu mucus gros și galben și ocazional cu sânge.

Pneumonia – se manifestă prin inflamarea căilor respiratorii sau a țesutului pulmonar. Este o maladie infecțioasă care provoacă

inflamarea plămânilor și poate fi cauzată de bacterii, virusuri. De multe ori boala poate debuta la câteva zile după o infecție a căilor respiratorii superioare (răceală, gripă, amigdalită). Vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă, cei care au o afecțiune cronică sau o infecție virală. Principalele simptome sunt: febră mare care poate atinge 40,5 grade C, frisoane, dureri puternice în piept, transpirații abundente, puls accelerat, tuse însoțită de expectorații de culoare verzuie. La unii bolnavi poate apărea delirul sau confuzia.

Remediile naturiste ameliorează simptomele răcelilor sau ale gripelor

➤ Hreanul este un antibiotic natural care tratează infecțiile respiratorii. Se pun pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, învelit într-o cârpă de bumbac și se ține pe frunte aproximativ 10 minute.

➤ O excelentă sursă de vitamina C o reprezintă măceșele. Ia o linguriţă de măceșe pe zi, pentru prevenirea gripei.

➤ Fructe de cătină albă și frunze de pătlagină. Poți face o soluție din 300 ml de apă și aceste plante. Las-o la răcit și apoi poți face gargară cu soluția obținută.

➤ Sucul de lămâie face minuni atunci când răceala își arată primele semne. Stoarce o lămâie și pune o linguriță de miere în sucul obținut. Lasă-l la macerat 2 ore, apoi bea 3-4 pahare pe zi.

➤ Mierea, polenul, lăptișorul de matcă și tinctura de propolis sunt foarte bogate în vitamine care te ajută să îți revii mai iute. Dacă ai dureri în gât, este indicat să consumi fagurele de miere.

➤ Echinaceea sub formă de extract, tinctură sau comprimate, administrată încă de la debutul gripei, poate ameliora simptomele afecțiunii.

➤ Făina de muștar combate tusea productivă sau iritativă și scade febra. Se găsește gata preparată, în magazinele plafar. Aceasta se folosește sub formă de cataplasmă. De asemenea, în cazul unei răceli puternice, de folos pot fi și băile fierbinți la picioare, cu făină de muștar.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau