Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Evitati dereglarile intestinale in vacanta

09-12-2014

Asteptata cu nerabdare, vacanta estivala reprezinta un excelent prilej de relaxare s buna-dispozitie. Din pacate, nici in aceasta perioada nu suntem la adapost de boli, in capul listei afectiunilor care pot surveni acum situandu-se dereglarile intestinale, asadar tineti cont de urmatoarele sfaturi, utile deopotriva in prevenire s tratament.

Evitati dereglarile intestinale in vacanta


Asteptata cu nerabdare, vacanta estivala reprezinta un excelent prilej de relaxare s buna-dispozitie. Din pacate, nici in aceasta perioada nu suntem la adapost de boli, in capul listei afectiunilor care pot surveni acum situandu-se dereglarile intestinale, asadar tineti cont de urmatoarele sfaturi, utile deopotriva in prevenire s tratament. Nu beti apa de la robinete, pompe, din rauri, lacuri sau din alte surse incerte, deoarece poate fi contaminata.

Chiar s pentru spalatul pe dinti ar fi ideal sa utilizati apa imbuteliata ori in care ati dizolvat un comprimat cu rol dezinfectant (se gasesc la farmacie). Nu mancati in locuri care nu respecta normele sanitare s evitati consumul de legume s fructe nespalate; daca nu aveti cum sa le spalati, mai bine curatati-le coaja. Preparati termic carnea mai mult decat de obicei. Sandviciurile sunt, de asemenea, convenabile.

Renuntati la oua, maioneze s sosuri grase, care pot fi contaminate usor cu germeni in lipsa conditiilor proprii de refrigerare. Impachetati alimentele separat in pungi de plastic. Daca nu aveti cum sa carati o lada frigorifica, puteti lua in rucsac o unitate de refrigerare cu freon (se gasesc in magazinele cu articole de sport s camping), care va limita pericolului degradarii. Daca deranjamentul stomacal a aparut Din trusa medicala de vacanta nu au voie sa lipseasca:

un antidiareic de sinteza puternic (cereti sfatul farmacistului atunci cand il cumparati s nu uitati sa vi-l administrati de la primele semne de boala);

solutii orale pentru remineralizare (concomitent cu scaunele lichide, corpul pierde multe saruri). Se gasesc la farmacie, sub forma de plicuri cu pulbere care se dizolva in apa;

probioticele - echilibreaza flora intestinala;

polivitamine;

tablete pentru purificarea apei.

De asemenea, rehidratati-va consecvent, consumand zilnic minimum doi litri de apa minerala plata si/sau ceaiuri (cele mai bune plante pentru infuzii sunt menta s afinul, excelente antiseptice intestinale). De asemenea, timp de cateva zile, pana ce tranzitul digestiv revine la normal, se impune regimul alimentar de crutare, bazat pe zeama de orez, legume fierte (mai ales supa de morcovi), mere rase etc.

Atentie la cumparaturi!

Pentru ca, de foarte multe ori, in supermarketuri nu se tine intocmai cont de conditiile de pastrare a hranei, pericolul intoxicatiilor alimentare incepe chiar din aceste locatii. Ca sa evitati asemenea accidente, cand faceti aprovizionarea, verificati ca termenele de valabilitate ale produselor sa nu fie depaste, ca regulile de conservare indicate pe ambalaje sa fie respectate (la rece, la adapost de lumina etc.). Achizitionati mancarea, fie ea proaspata, fie congelata, la finalul cumparaturilor. Utilizati sacose termoizolante pentru alimente.

Nu zaboviti prea mult in caldura cu produsele luate. Imediat ce ati ajuns acasa, puneti hrana la frigider s/sau congelator. Spalati bine fructele s legumele, dar numai atunci cand urmeaza sa le mancati. Curatati-va temeinic pe maini cu apa s sapun inainte de a gati sau a lua masa. Nu lasati mult in aer liber produsele pe care urmeaza sa le preparati (maioneza, cruditati, oua sparte...). Igienizati s chiar dezinfectati frigiderul macar o data la doua-trei saptamani.

Incercati sa aranjati alimentele in frigider astfel incat sa nu se atinga intre ele, pentru a nu favoriza contaminarile incrucisate. Nu utilizati aceleas ustensile de bucatarie pentru alimentele crude s cele gatite (spalati-le intre diferitele etape). Bineinteles, nu recongelati niciodata un produs dezghetat.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau