Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

04-12-2014

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).

Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col, deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase, precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul citologic consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala, prelevata in momentul unui control gynecologic obisnuit.

Cand trebuie facut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie activa din punct de vedere sexual, indiferent de varsta, sa efectueze un control ginecologic si testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Pentru obtinerea unui rezultat de calitate trebuie respectate cateva conditii: recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;

nu se face spalatura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;

testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.

Rezultatele testului

In functie de gradul de deviere citologica de la normal se descriu 5 clase:

[i]clasa I[/i] - celule normale

[i]clasa II[/i] - celule cu modificari atipice benigne. Rezultatul sugereaza prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, histiocite si celule polimorfonucleare. In acest caz, exista doar inflamatie sau infectie, fara suspiciune. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.

[i]clasa III[/i] - citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect!). Incepand cu aceasta clasa trebuie efectuate mai multe investigatii pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare.

[i]clasa IV[/i] - citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne, insa acestea sunt in numar redus).

[i]clasa V[/i] - citologie concludenta pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne in numar crescut).

Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat cancer. Daca pe frotiu sunt prezente celule anormale este firesc sa va ingrijorati, dar trebuie sa stiti ca rezultate pozitive pot aparea si din cauza inflamatiei, iritatiei sau a unor imperfectiuni tehnice datorate procedurii de recoltare.

De multe ori, aceste anomalii atrag atentia asupra existentei unei infectii cu HPV (human papillomavirus). In acest caz este necesara efectuarea unui test pentru papilomavirus, care permite aflarea tipului de HPV. Orice test anormal (modificari de gradul III, IV, V) va indica necesitatea efectuarii unei colposcopii si a unei biopsii pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia consta in vizualizarea cu ajutorul unui colposcop a mucoasei vaginale, evidentiind astfel zonele colului unde sunt cele mai severe modificari si permite orientarea biopsiei spre zona de maxima suspiciune. Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic de tesut de la acest nivel si examinarea in laborator, stabilind astfel diagnosticul de certitudine. In concluzie, pentru a ne mentine o stare de sanatate optima, vizita regulata la medicul ginecolog si efectuarea anuala a unui test Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie de varsta adulta.

Testarea cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Doua teste negative si absenta unei patologii a colului uterin permit efectuarea examenului citologic la un interval de timp mai mare, respectiv, la 2-3 ani. Foarte important de retinut este faptul ca: frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale.

Dr. Anca Chitan
Comentarii

Ruxandra D.
Bun ziua, va rog sa imi spuneti ce semnifica rezultatul urmator: Celule metaplazice si celule endocervicale prezente.Frotiu negativ pentru leziune intraepiteliala sau maligna. Modificari celulare reactive asociate inflamatiei nespecifice. Se recomanda repetarea testului Pap peste 1 an. Ma sperie celulle metaplazice si endocervicale.Trebuie facut tratament? Va mutumesc pentru ajutor!

Buna ziua, Pentru interpretarea analizelor, este necesar sa va adresati medicului.

Florentina I.
Buna ziua, In urma testului papanicolau am rezultat urmatoarele concluzii: Frotiu actual cu frecvente celule intermediare si parabazale cu anizocitoza si anizocare, rare celule intermediare cianofile, moderata reactie inflamatorie, celule cilindrice endocervicale restante, frecvente PMN neutrofile. ASC-US (celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata). Se recomanda testare HPV, colpocopie si repetarea citologiei la 3-6 luni. De asemenea, in urma examinarii secretiei vaginale a aparut prezent si stafilococul auriu. Medicul ginecolog mi-a dat tratament cu cervucid ovule si viviflor si tinizol. Am nevoie de o parere clar exprimata, va rog. Dna. doctor mai rau m-a speriat. Va multumesc

Buna ziua, Consulati medicul curant pentru a vi se oferi o parere de specialitate.

Dorinela M.
Buna ziua.Va rog mult sa imi spuneti si mie daca este normal ca in timpul recoltarii unui tespt papanicolau este normal sa sangerezi.Mentionez ca inainte de recoltare nu am avut acesasta sangerare, ea producandu-se in timpul recoltarii.Se poate obtine un rezultat concludent daaca am sangerat?Multumesc mut!

Bună ziua. Nu trebuie să vă îngrijorați, este normal ca pe parcursul sau după testul Papanicolau să aveți sângerări. Când se ia proba de celule de pe col se foloseşte o periuţă. La periaj se intamplă frecvent să apară sangerări, deoarece colul este foarte friabil. Aceste sangerări nu durează, de regulă, mai mult de o zi şi trec fără nici o măsură terapeutică specială.

Iulia Angelica I.
Am făcut testul papa Nicolau și mia ieșit rezultatul pap IV a - b vă rog frumos să-mi spuneți ce anseamna doamna doctor a spus ca am o infecție dar nu știu dacă e grav sau nu vă mulțumesc

Buna ziua. Clasificarea după care rezultatul dvs a fost interpretat nu mai este actuală. Dacă medicul dvs v-a spus că aveți o infecție și crede că este necesar, vă elibera tratamentul adecvat.

Roxana D.
Buna seara ! Va rog mult sa ma ajutati cu urmatorul rezultat papanicolau: frotou negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna . Modificari celulare reactive asociate inflamatiei. Este bifat satisfacator, bifat celule endocervicale si celule metaplaziate prezente . Se repeta la 1 an . Secretie col si secretie vaginala sunt ok. Analizele le fac la 6-8 luni + control + colposcopie, deși dr imi spune la 1an. În 2010 am avut hpv 16 , rana pe col, am făcut erad si vaporizare cu laser , cin 1. După acest episod hpv sa modificat, nu mai stiu exact tulpinile ( sunt in dosar ). De 2 3 ani hpv iese negativ , ultimul facut in mai; Multumesc

Frotiu negativ pt leziune epitelială sau malignă (NILM) - înseamnă că nu există anomalii ale celulelor.Modificări celulare reactive asociate inflamației - nu semnifică nimic negativ, dar prezența celulelor metaplaziate indică un posibil Helicobacter Pylori, ce provoacă această schimbare. HPV negativ înseamnă că problema de care sufereați atunci s-a rezolvat.

Didu E.
Buna ziua, Mama mea (la menopauza de 4 ani) a facut testul papanicolau si a primit urmatorul rezultat: Pap II hematii, celule endocervicale absente, modificari celulare reactive: asociate inflamatiei; negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne. Ma ingrijoreaza "Pap II hematii" pentru ca in urma cu 2 ani a suferit de o hiperplazie endometriala. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc!!

Bună ziua. Rezultatul testului Papanicolau , cifra 2 - înseamnă că este o ușoară infecție în organism. Vă recomand să faceți interpretarea completă a testului Papanicolau la un medic ginecolog care vă poate da toată semnificația analizelor și recomandări acolo unde rezultatul este pozitiv.

Daiana P.
Rezultat PAP-Frotiu intens inflamator nespecific.ASC-US.Ce semnifică?😔

Frotiul indică o cervicită cu etiologie mixtă - bacterii și ciuperci (Candida).ASC-us semnifică testare HPV sau colposcopie

Cristi A.
Buna ziua, mama mea a făcut de curând testul PAP, și a ieșit următorul rezultat: Pap 3, Frotiu satisfăcător Infecți: Cocobaciu Inflamatie acută : Moderată, Histiocite, Celule metaplazice Rezultat: LSIL Colposcopie Biopsie Îmi spune-ți va rog cât de grav este ? Va mulțumesc. Sănătate la toată lumea !!

Clasificarea LSIL- leziune intraepiteliala scuamoasa cu risc scazut. Avand in vedera ca peste 80% din leziuni remit spontan conduita terapeutica corecta ar fi urmarirea pacintei din 6 in 6 luni si tratarea patologiei asociate daca ea exista (infectie, inflamatie). Daca timp de 2 ani leziune persista atunci se va trece la distrugerea ei prin electrocauterizare, crioterapie sau conizatie indicate daca leziunea a evoluat.

Mariana aura S.
Buna ziua as dorii sa stiu si eu daca este buna tlrezultatul papanicolau. Frotiu satisfacator pentru evaluare celule endocervicale/metaplaziate prezente. Tip frotiu citologie mediu lichid . Negativ pentru leziuni interepiteliale sau maligne nilm . Candida spp este bifata. Anomalii ale celulelor scuamoase LSIL. Recomandarii repetare dupa tratament aniinflanator si colposcopie. Concluzii frotiu satisfacator pentru evaluare cu celule endocervicale/metaplaziate prezente si celule epiteliale scuamoase atipice cu aspect sugestiv pentru o leziune interepiteliala de grad scazut -LSIL.

LSIL- leziuni ale celulelor epiteliale cu risc scazut. Peste 80% din aceste leziuni se remit spontan de aceea se indcia repetarea examenelor sau completare cu colposcopie, pentru a veriifca daca nu sunteti in cele 20% din cazuri in care leziunile pot anunta un cancer.

Lenuta B.
Buna ziua. La testul Papanicolau mi-a iesit urmatorul diagnostic: froliu atrofic cu celuraritate redusa , celule scuamoase intermediare prezente . Ar trebui sa ma ingrijirez ? Multumesc.

nu. solicitati lamuriri medicului ginecolog care a cerut analiza. pare sa fie modificari nespecifice.

Livia T.
Buna ziua ma puteți ajuta și pe mine cu rezultatul analizelor? Modificări reactive: inflamație, interpretare NILM, observații: Frotiu Papanicolau clasa 2 ?

Clasa 2 seminifica modificari reactive pe fond de infectie , inflamaie cu risc scazut de cancer.

Maria P.
Buna ziua, am facut testul PAP si genotipare hpv. Testul PAP a iest negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne, pap ii si genotiparea a iesit pozitiv pt hpv 45. Cat este de grav?

Exista un risc de a dezvolta cancer de col uterin. Este bine sa cereti informatii de preventie si control medicului ginecolog care a prescris acet analize.

Adina F.
Bună seara! De curând am făcut și eu testul papanicolau și pe rezultat au fost bifate următoarele căsuțe : - Calitate frotiu : satisfăcător pentru evaluare. - Celule endocervicale - prezente. - Anomalii ale celulelor glandulare : - atipii celulare endocervicale NOS. Repetarea testului la 3-6 luni. Îmi puteți explica și mie vă rog frumos ce înseamnă toate acestea? Vă mulțumesc!

modificarile nu permit sa se trnaseze intre modificari inflamatorii nespecifice si modificari care pot anunta un cancer- de aceea este recomandat un control

Maria P.
Buna ziua, Am fost diagnosticata cu infectie cu mycoplasme, am facut tratamentul cu antibiotice si la 7 zile dupa tratament am facut testul PAP. Mi.a iesti ca rezultat ASC-US. Este posibil sa aiba legatura cu infectia tratata? Sa fii facut testul prea repede dupa tratament?

Da, este foarte posibil sa fie modificari inflamatorii post tratament.nu este o clasa de risc.

Mihaela H.
Buna seara! Am si eu o intrebare: ce inseamna frotiul actual este negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna. Frotiul actual este inflamator. E ceva grav ? Va multumesc !

Nu, nu este nimic grav.

Ana estera B.
Buna am o intrebare am facut testul papanicolau si mi a iesit 3 imi puteti explica ce ar putea insemna asta

Clasa 3 indica prezenta de celule care nu sunt sigur celule de cancer de col uterin. Din acest motiv sunt necesare alte explorari, pe care vi le va recomanda ginecologul, pentru a verifica daca aveti o leziune de col uterin care sa se transforme in cancer.

Alina I.
Va rog sa imi spuneti ce inseam a rezultatul la testul papanicolau Comcluzie:negativ pentru leziuni interpiteliale sau maligne ... CII/proces inflamator nespecific

Inseamna ca nu aveti risc de a avea cancer de col uterin

Silvia T.
Salut poate cineva să îmi explice ce înseamnă daca rezultatul papanicolau arată rezultatul AGC-NOS || dar cit mai pe inteles omenesc nu în termeni medicinali căci nu ma prea descurc în ei, intr-un cuvint vreau sa știu daca este o bănuială a cancerului uterin? Vă rog frumos să îmi explice cineva. Mulțumesc mult!

Acest rezultat inseamna ca exista modificari ale celulelor glandulare din endocervix care nu pot fi descrise ca fiind normale. Conduita ulterioara presupune colposcopie. 40% dintre femeile cu modificari glandulare borderline au leziuni de cancer de col uterin.

Florina D.
Buna ziua!Am facut testul papanicolau si mi s-a recoltat biopsie din col,pt ca am o rana!Rezultatul testului papanicolau este c1.Se poate ca biopsia sa fie buna,daca tesul a iesit bine?Mai trebuie sa imi fac griji?Mentionez ca rezultatul biopsiei vine abia peste 2 luni!Va multumesc!

Biopsia este esentiala daca aspectul clinic era suspect. Daca citologia vaginala nu releva decat celule normale, sunt sanse f mari ca biopsia sa fie normala.

Loredana L.
Buna seară!De curand mi.am facut si eu Testul papanicolou si mia iesit o inflamatie cu recomandare urmarire citologica! Doctora a spus ca este ok dar eu sunt in dubi!Ar trebui sa ma ingrijorez sau sa mai cer si altă părere??? Multumesc!

Modificarile inflamatorii au risc foarte scazut de cancer. Din acest motiv nu trebuie sa fiti ingrijorata si sa repetati citologia vaginala la intervalul reomandat de medicul ginecolog.

Shima M.
Buna. Va rog Sami spuneti un test papanicolau c5. Mai poate fii In stare incipienta? Acesta esti diagnosticul medicului c5 In stare incipienta.Sa recomandat radio terapie. Si daca nu functioneaza , operatie. Care sunt sansele de Reusita a unei astfel de operatii pe o femeie de 76 de ani?

Tratamentul se decide in urma stabilirii diagnosticului prin biopsie. Va recomand sa puneti aceste intrebari medicului oncolog care cunoaste diagnosticul exact histologic si stadiul cancerului. Atfel nu se poate stabili o schema terpaeutica si nici rapunde la intrebarile pe care le-ati pus.

Petri I.
Buna seara.am facut recent testul Papanicolau si rezultatul este Leziune scuamoasa intraepiteliala de grad redus,sunt si insarcinata in saptamana 14 am repetat testul Papanicolau dar nu am rabdare pana la urmatorul rezultat..ce inseamna LSIL ?? trebuie sa imi fac griji ?? Sunt tare speriata

Daca aveti peste 25 de ani, se va face testarea din sange pentru serologie de papiloma virus. daca testele de cautare a infectiei cu papiloma virus sunt negative se recomanda control cu citologie vaginala si serologie de papilomavirus peste un an. Daca testarea HPV va fi pozitiva se va indica colposcopie care nu este contraindicata in sarcina. LSIL inseamna un risc de cancer de col uterin de sub 20%.

Catalina M.
Buna Sapt trecuta mama mea a facut un test papanicolau si i-a iesit gr4 i s-a zis sa merga peste o sapt pt biopsie.aceasta e gata abia intr-o luna.lamuriti-ma ce e de facut in cazul asta?ce alternative ar avea??medicul i-a zis din start ca are cancer ceea ce a cam bagat-o in sperieti.lamuriti-ma va rog frumos.multumesc

Va recomand sa asteptati rezultatul biopsiei. Inerpretarea citologiei uterine este gradata in fucntie de tipul celulelor- de aspect normal, de aspect inflamator sau de aspect malign. Un grad patru semnifica detectarea de celule cu aspect foarte suspect de malignitate.

Roxana S.
Buna ziua ce înseamnă ciroza moderată?va rog din suflet să îmi spuneți... mulțumesc!

Ciroza moderata -acest termen nu inseamna nimic. Ciroza compensata inseamna ca nu au apaut complicatii si consecinte vasculare si parenchimatoase ale suferintei hepatice.

EVA P.
Buna ziua! Am realizat un test Papanicolau al carui rezultat este: Celule Scuamoase Atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad inalt ASC-H. Se recomanda biopsie urgenta.E grav?Trebuie sa.mi fac griji? Multumesc!

Rezultatul reflecta un risc crecut de neopalzie in situ care nu poate fi confirmata decat prin biopsie. este recomandat sa faceti biopsia pentru a avea un diagnostic precis

Mariana M.
Buna ziua!In decursul a 4 ani am facut 3 teste papanicolau si la toate mi a iesit ca am inflamatie.Concluzie:frotiu de tip inflamator-reparator.Frotiu negativ pt o leziune intraepiteliata sau maligna.Clasa 2 la toate.Mentionez ca in acesti 4 ani am avut 2 nașteri la 2 ani si 1 luna distanta.Imi puteti spune daca totul este ok?Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra!

Da,atat timp cat rezultatul ramane inflamator nu este cazul sa fiti ingrijorata. deja, Papanicolau se recomanda a fi facut o data la 2 -trei ani.

Livia D.
Buna ziua.am facut testul papanicolau mediu lichid si cultura col, din cauza ca aveam mancarimi in sona vaginala.la cultura col a iesit ca am candida. Insa, la papanicolau rezultatul este : alte modificari non neoplazice, modificari celylare reactive asociate cu procese inflamatorii(inclusiv procese reparatorii normale).imi puteti spune va rog ce inseamNa asta?

Modificarile celulare din testul papanicolau reflecta inflamatia mucoasei datorita infectiei cu candida.

ELENA E.
Buna ziua! Astazi am primit rezultatul testului Papanicolau.Diagnostic: ASCUS.Se evidentioaza cateva celule pavimentoase de tip superficial si intermediar cu nucleii hipertrofiati si mai hipercromi, metaoplazie pavimentoasa imatura, pe fond cu limfo-granulocite, hematii si flora cocobacilara. ...... Sunt tare speriata.. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna .ma ingrijoreaza gandul ca ar putea fii ceva mai mult. Va multumesc!

foarte probabil ca este vorba despre o infectie asociata cu modificari inflamatorii. va recomand sa asteptati avizul si raspunsul medicului la consult.

Laura I.
Buna ziua am facut papa nicolau de curand si la rezultat scrie frotiu cu inflamatie citoliza e grav ce inseamna??

va recomand sa solicitati lamuriri fie medicului anatomopatolog care a interpretat citologia vaginala, fie medicului ginecolog care a solicitat analiza. din ceea ce prezentati dumneavoastra pare a fi vorba de o clasa 2, cu modificari inflamatorii, fara argument pentru malignitate.

Ioana F.
Buna ziua! Va rog ajutati-ma sa interpretez rezultatul urmator: Epitelii frecvente, leucocite frecvente, hematii absent, flora grad 2(bacili gram pozitivi), candida absent, vaginoza absent, trichomonas vaginalis absent. Celule endocervicale/metaplaziate prezente, polimorfonucleare. Organisme bacili prezenti Modificari nonneoplazice-modificari celulare ewactive asociate cu:inflamatia Diagnostic citologic final:Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna. Celule scuamoase superficiale, intermediare, granulocite, celule reactive.Modificari celulare reactive asociate cu inflamatia;flora:bacili. Va multumesc!

este un examen care evoca o afectiune inflamatorie nespecifica- fara a fi argumente pentru o infectie si nici pentru cancer.

Petraru V.
Bună seara doresc si eu o interpretare la test Papanicolau / Anomalii ale celulelor epiteliale / DA /celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad inalt -ASCH /DA/ Descriere citologica / Fond inflamator si hemoragic intens Celularitate de aspect preatrofic Prezente modificari celulare de natură inflamatorie si procese de reparatie celulară Placarde de celule metaplaziate scuamos imature si in curs de maturare unele cu atipii nucleo-citoplasmatice de tip ASC-H Celule epiteliale pavimentoase intermediare cu halou perinuclear si usoare atipii nucleare. Concluzie. Frotiu de tip preatrofic inflamator-reparator asociind aspecte de tip ASC-H se recomandă detectie genotipare HPV / va rog frumos sa îmi spuneți este grav? Menționez ca am avut o conizatie de Carcinom in situ CIN3 de grad inalt acum 4 ani

este recomandat de facut o analiza sanguina de detectare de virus de tip papiloma virus pentru ca in situatia modificailor atrofice si inflamatorii pe care le aveti riscul de a se asocia o leziune maligna depinde de expunerea mucoasei vaginale la anumite tulpini de papiloma virus (HPV). daca testul releva tulpini de papiloma virus cu potential oncogen vi se va efe tua o histeroscopie si potential o biopsie de leziune de col uterin.

Iuliana S.
Buna ziua, in urma cu cateva zile am primit rezultatul papanicolau:LSIL cu atipii HPV, am programare la medic abia saptamana viitoare, am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt putin ingrijorata ca nu inteleg exact ce inseamna acest rezultat. Va multumesc!

Aspectul citologic sugereaza o infectie la nivelul colului uterin cu papiloma virus. Se recomanda o analiza de tip tipaj HPV pentru a identifica tulpina specifica de papilomavirus. De asemenea este indicata si o colposcopie. Infectiile cu papiloma virus sunt o cauza cunoscuta de apariite a cancerului de col uterin. De aceea sunt neceasre examene complementare pentru a exclude leziuni la nivelul colului uterin care sa necesite rezectie locala.

Nitu R.
Bună seara, am făcut azi test papanicolau tip3.mi sa luat biopsie. Pentru ce se face asta mai exact? Nu am înțeles foarte bine. Rezultatul îl primesc abia în 2 săptămâni. Mulțumesc

Testul Papanicolau poate confirma modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin care pot fi fie de aspect inflamator fie premergatoare unui cancer de col uterin. In aceasta situatie de va face biopsie pentru a infirma sau a confirma o leziune de col uterin care sa poata fi un stadiu inciipent de cancer si a-l trata din timp.

Popescu A.
Cum trebuie sa iasă un PAP bun la menopauza?

Asa cum este descris si in articol sa fie in clasa 1 sau 2. De asemenea si clasa a 3 a este putin relevanta pentru cancer dar poate necesita repetarea frotiului sau realizarea de analize sau examene complementare.

Savu M.
: Buna ziua am facut acum 2 luni un Erad deoarece aveam o rana pe col. Papanicolau a iesit bine fara modificari dar medicul a spus ca sa facem Erad. In urma eradui la biopsie a iesit: fragmente col uterin cu prezenta la nivelul zonei de transformare de atipii citologice si mitoze in 2/3 inferioare din grosimea epiteliului, endocol cu glande dilatate chistic si infiltrat inflamator limfoplasmocitar". As dori sa stiu daca este grav daca inseamna cancer? Multumesc

Va recomand sa solicitati detalii si explicatii medicului ginecolog care a prescris biopsia. Din descrierea anatomo-patologica nu pare sa fie risc crescut de cancer.

Irina R.
Bună ziua! Am făcut testul Papanicolau: menopauza. aspectul colului: cu leziuni vizibile. Descriere citologică: Moderat fond inflamator polimorf predominant acut. Asociat se observă alterări celulare de natură inflamatorie. Procese de reparație celulară cu metaplazie scumoasă în curs de maturare. Flora microbiană polimorfă. Concluzie: Frotiu de tip inflamator-reparator. Frotiu negativ pentru o leziune intraepitelială dau malignă. Satisfăcător pentru evaluare, celule endocervicale prezente. Citodiagnostic Babeș-Papanicolau: Clasa II.Rog respectuos un răspuns! Mulțumesc.

Inseamna ca nu aveti risc de a vea cancer de col uterin si ca aspectul este in acord cu faptul ca sunteti la menopauza. Nu este nimic ingrijorator.

Stoica E.
Va rog sa ma lamuriti .Medicul mi a zis ca sunt OK , dar in urma tetului Papanicolau am urmatorul comentariu pe rezultat : metaplazie scuamoasa endocerviala , infiltrat inflamstor(+) , si ca concluzie scrie Ba-Pap Ii. Mentionez ca se pare ca sunt in premenopauza , acum un an jumste am facut un chiuretaj bioosic pt endometru foarte marit---rezultat bun , si , in prezent , am cand si cand niste dureri vagi jos de tot.Multumesc .Raspunsul medicului a fost esti Ok , ne vedem peste un an , dar....

Apar modificari speciifice de premenopauza, fara a fi vreo suspiciune de celule modificate sau suspecte pentru cancer. Nu aveti suspiciune de cancer de col uterin.

Elena P.
Va rog am făcut textul băbesc papanicolau:si este rezultatul .clasa 2.se recomanda citologica de rutina.inflamație celule endocervicale prezente .absente

Nu trebuie sa fiti ingrijorata. Rolul testului Papanicolau este de a cauta celule maligne si de a depista un cancer de col uterin. Un test Papanicolau clasa 2 va indica faptul ca nu aveti cancer de col uterin. Controalele de tip citologie anuala se fac sistematic o data pe an sau la 2 ani , tocmai pentru a depista din timp un cancer de col uterin.

Narcis N.
Buna ziua. Am fost diagnosticata cu papiloma tip 16 in 2015. Am doua conizati făcute până acum și în februarie2017 am rămas însărcinată urmând să fac la fiecare e luni test papanicolau. In februarie 2017 mia iesit pap 2 iar in mai 2017 pap 4A. Ginecologul meu mia spun ca nu e asa grav dar ca nu e prea bine dar sa stau linistită. Am fost trimisă la un spital de specialitate si mi sa facut o biopsie la care acum asteptam rezultatele. Va rog sa imi explicați si mie ce inseamna pap 4 A . Multumesc anticipat

Inseamna ca s-au detectat celule displazice cu risc de a fi cancer. Pentru a se pune diagnosticul de certitudine este necesara biopsia. Ce rezultat ati avut la biopsie?

Ramona S.
Bună ziua ,am făcut textul pap în 10.11.2016 și că rezultat .ASC_US (celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminata )versus NILM (negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne ) vreau să menționez faptul să nu am mai revenit de atunci la control sau pap .Va rog un răspuns .Mulțumesc .

Nu trebuie sa fiti ingrijorata. Inseamna ca sunt leziuni inflamatorii. Riscul de cancer este foarte mic. Va recomand sa intrebati medicul ginecolog cand va fi cazul sa repetati testul Pap.

Tarniceru D.
Rezultatul testului pap ASC-H , dupa o operatie de histerectomie radicala inseamna reactivarea celulelor displazice ? (Cancer)?

Va recomand sa puneti aceasta intrebare medicului ginecolog care a efectuat histerectomia totala si care cunoasta rezultatul anatomo-patologic din urma operatiei. Nu va pot raspunde la intrebare intrucat nu cunosc de ce s-a efectuat histerectomia si stadializarea anatomo-patologica.

Tarniceru D.
Am fost operata de neoplasm col uterin stadiu incipient cu histerotomie totala in 2015 noiembrie , la evaluările făcute din trei în trei luni până în prezent rezultatele testului pap au fost : primul negativ , al doilea ,al treilea ,și al patrulea a ieșit ASCUS ( tratament cu hyalogin ) acum la ultimul test Papanicolau mi -a ieșit ASCUS-H .Rog sa - mi spuneți dacă este grav și dacă este tratament de vindecare . Vă mulțumesc anticipat

Nu este grav doar ca rezultatul arata ca celulele au aspecte variate si ca aspectul nu poate exclude existenta unor celule de tip displazic dar nici nu le poate afirma cu siguranta. Este indicata fie repetarea analizei fie alte explorari.

Oxana S.
Am făcut pap testul și la rezultat e scris : Rezultatul investigaţiei citologice: Frotiu negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne NILM. Epiteliu glandular si metaplazic prezent. Ce înseamnă fraza "epiteliul glandular și metaplazic prezent" ?

Inseamna ca s-au decelat celule din structura colului uterin si de la jonctiunea dintre colul uterin si vagin.

Mariana I.
Buna,daca se scaote uterul mai poti face cancer de col?

Daca s-a scos tot uterul, bineinteles ca nu. Colul uterin a fost extirpat.

Ionescu C.
va rog sa ma ierta ti ca va deranjez sint din canada vreu sa intreb daca se poate am facut testul papa nicolau si mi a iestit bun dar au gasit niste celule numite endometriale sau celule glandulare atipice si ma u trimis la ginecolog sa imi faca o biopsie va rog mult de tot sa im spuneti daca sa mi fac probleme sau nu va multumesc sa aveti o zi frumoasa

Nu trebuie sa va faceti problemene. Asteptati rezultatul biopsiei. Prezenta celulelor endometriale atipice poate fi legata fie de o inflamatie, fie de o infectie fie de un proces canceros. Citologia vaginala nu poate transa intre cele 3. Doar biopsia poate aduce informatii mai clare.

Maria M.
Buna ziua.Am fost depistata la testul papa cu grad 4.Este vb.de cancer sau poate fi o infectie mare?

Testul Papanicolau grad 4 inseamna leziune suspecta cu risc inalt de cancer. Poate fi si vorba de o infectie importanta, dar pentru a infirma cancerul este necesara biopsia.

Alina V.
Ce este PAP 4 ....este periculos?. Multumesc

Testul Papanicolau de grad 4 seminifica un risc inalt pentru leziune suspecta pentru cancer. Sunt necesare investigatii suplimentare gen biopsie pentru a confirma un diagnostic.

Vasilica B.
Buna seara. Acum 3 sapt am avut o sarcina oprita in evolutie si am facut chiuretaj. Am facut testul citologic si astazi am primit rezultatele, iar doctorul mi-a zis ca e de rau. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul AGC-NOS. E de rau? Multumesc mult.

Nu neaparat. Inseamna ca s-au decelat atipii celulare care pot fi in context inflamator. Vi se va recomanda un control. AGC-NOS inseamna celule glandulare atipice cu forma a nucleului variabila.

Ion P.
Buna ziua am gacut un test papa nicolau si mi-a iesit clasa 2 3 si scrie si ca e suspect . Este vorba de cancer si la analize mi-a iesit infectie de stafilococ alb hemolitic

Un test Papanicolau clasa 2 arata ca sunt anomalii ale celulelor cervicale dar ca in peste 90% din cazuri aceste anomalii sunt nespecifice, legate de o inflamatie sau o infectie, cum est cazul dumneavoastra. In sub 10% din cazuri poate fi vorba de cancer. Din acest motiv, banuiesc ca vi s-a recomandat un tratament al infectiei si un control Papanicolau cateva luni mai tarziu.

Nicoleta Alexandra G.
Buna Ziua.... Am facut un test Papanicolau... insa prima oara nu mi.a reusit asa ca doctorita a dorit sa repetam testu.... Astazi mi.au iesit analize si mi.a iesit ca am celule andocervicale prezente si anomalii ale celulelor epiteliale. Si dansa a zis ca observa niste modificari deloc normale.... Si peste 3 luni mi.a recomandat din nou repetarea testului. Inclusiv Celule Scuamoase Atipice de-Semnificatie Nedetermimata-ASC-UD. Imi poate spune si mie ce inseamna sunt foarte speriata.

ASC-US: inseamna ca natura celulelor prelevate nu permite medicului anatomo-patolog sa afirme cu certitudine ca totul este normal sau ca exista o displazie uterina de grad scazut. Probablitatea ca totul sa fie normal este de 90%. Intrucat in marea majoritate a cezurilor evolutia este favorabila se recomanda repetarea citologiei dupa cateva luni. Daca acest aspect persista, este recomandata colposcopia sau un nou control. Colposcopia permite decelarea si confirmarea sau infirmarea unei leziuni displazice, cu risc de cancerizare.

Adriana D.
Am fost la test papnicolau si scrie Sistem bethesda 2001 rezultat Frotiu satisfacatorpt interpretare\celule endocervicale prezente Inflamatie marcata Foarte numeroase hematii Nilm neg pt leziuni intraepiteliale sau maligne Frotiu papanicolau tip 2 Control dupa tratament Si mi a dat niste ovule Ce inseamna asta? Va rog sa imi explicati tot multumesc

inseamna ca sunt modificari ale celulelor de tip inflamator, semn ca exista o inflamatie la nivelul colului uterin. Ovulele care au fost prescrise vor ameliora inflamatia. Nu s-au decelat celule suspecte pentru cancer.

Popescu I.
am facut papanicolaus si mia iesit infectie.iar ovaru drept are marimea48iar stang28din ce cauza sunt asa va rog frumos ajutati-ma.ce tratament trebuie sa urmez

Daca testul Papanicolau a evidentiat modificari inflamatorii este indicat un tratament el inflamatiei sau infectiei. Asimetria de volum a ovarelor trebuie interpretata in functie de etapa ciclului menstrual si de prezenta folicului doiminant in preajma ovulatiei sau a corpului restant dupa ovulatie care pot crea valori mai mari ale diametrelor.De asemenea este improtant de evaluat daca ovarele au aspect de ovare polichistice Nu ezitati sa cereti mai multe informatii medicului ginecolog.

Daniela_cristina C.
Buna ziua. Vreau sa va intreb daca este posibil sa vina rezultatul de la papanicolau in 4 zile. ??? Sunt putin contrariata pt ca toti imi spun ca normal rezultatul vine dupa 14 zile.ca trebuie sa stea intr-un mediu o sapt. Am facut acum un an jumatate pap si mi-a iesit clasa a 2-a. Proces inflamator reparator. Rezulatul dupa4 zile. Acum am facut iar.ast rezultatul. Ma gandesc daca chiar se lucreaza proba mea.:( multumesc

Citologia vaginala presupune recoltarea cu periuta a celulelor din regunea cervico-vaginala si introducere in mediu lichid Proba este spalata si curatata de detritusuri si intinsa pe lame sau de la inceput etalata pe lame# Procesarea si colorarea lamelor se face in laboratoarele mari automatizat. procedeul dureaza mai putin. Patru zile sunt suficiente pentru a vi se trimite un rezultat corect. Bineinteles ca probele se lucreaza si se interpreteaza . termenul de 14 zile este legat de intarzierea preluarii lamei sau mediului de lichid de catre laborator si timpul cat proba asteapta pana sa fie marcata si apoi citita de medicul anatomo-patolog.

Daniela -cristina C.
Buna ziua. Vreau sa va intreb daca este posibil sa vina rezultatul de la papanicolau in 4 zile. ??? Sunt putin contrariata pt ca toti imi spun ca normal rezultatul vine dupa 14 zile.ca trebuie sa stea intr-un mediu o sapt. Am facut acum un an jumatate pap si mi-a iesit clasa a 2-a. Proces inflamator reparator. Rezulatul dupa4 zile. Acum am facut iar.ast rezultatul. Ma gandesc daca chiar se lucreaza proba mea.:( multumesc

Da, este posibil sa vina rezultatul in 4 zile.

Wonerth E.
Buna ziua am făcut testul papa nicolau si am fost diagnosticata cu ASC-H va rog să îmi spuneți dacă este cancer

Dupa diagnosticarea la testul Papanicolau de ASC-H este indicat sa fie urmata de colopscopie si biopsie. Examenul indica modificari ale celulelor colului uterin care intr-i treime pana la jumatate din cazuri pot fi secundare unei infectii cu papiloma virus.Acest examen ca atare nu permite de a spune daca aveti cancer. Este necesara biopsia.

Chivu E.
Buna seara ..Am facut de curand Papanicolau si mi a iesit 4A e grav ? Multumesc..

Inseaman ca sunt detectate celule displazice. Colposcopia si biopsia cu analiza anatomo-patologica sunt necesare pentru a preciza daca este vorba de cancer sau de o afctiune inflamatorie sau infectioasa.

Simona I.
Rezultat pap cu modificari reactive celulare asociate inflamatiei si citoliza. Ce inseamna? Multumesc

Inseamna ca ati avut o infectie sau o inflamatie. Va recomand sa solicitati mai multe informatii medicului ginecolog care va urmareste, intrucat acesta cunoaste problemele dumneavoastra de sanatate si calitatea sau particularitatile actului sexual (in caz de posibile leziuni de col uterin).

Stancu A.
Eu am vph din luna mai 2016, am facut testul papanicolau si scrie " modificari celulare atribuite inflamatiei " la diagnostic. Precizez ca rezultatul testului l.am luat intr.o luna de la recoltare ( sunt in alta tara) iar in acest timp am folosit si niste ovule plus imiquimod pt verugile aparute care mi.au trecut acum. Ce inseamna modificarile acelea celulare? Medicul mi.a zis ca ii apare ca fiind normala citologia si sa ma mai duc peste un an sa fac testul.... multumesc.

Verucile aparute sunt o infectie virala care determina o inflamatie. Aceasta inflamatie se reflecta in testul de citologie vaginala pe care l-ati realizat. Acum ati tratat infectia, este recomandat sa mergeti periodic, anual la control ginecologic.

Stela B.
Mie imi scrie pap 3 asc us, si tratament antiinflamator

Va recomand sa urmati tratamentul. Sunt leziuni de risc nedeterminat cu componenta inflamatorie. Sunt recomandate controale periodice. Frecventa lor este data si de varsta dumneavoastra.

Paulina P.
Buna seara! Am facut testul papanicolau si rezultatul a iesit celule scumoase cu segnificatie nedeterminata ASCUS.ginecologul mi a recomandat tratament antibiotic si ovule.Dupa terminarea tratamentului la cateva zile am inceput din nou sa sangerez.Poate sa fie cancer?Va rog sa mi raspundeti si mie

Probabilitatea de a fi cancer este mica. Este recomandabil sa discutati cu medicul ginecolog. Acesta, in functie de varsta dumneavoastra si de antecedentele personale poate stabili acest risc.

Mariana gabriela G.
buna ziua am facut papanicolau si mia iesit tip 2 tip 3, si mai jos este bifat Displazie usoara CIN 1iar pe spate scrie CN 2.va ros astept rasp.pana repet analizele din nou .este cancer?

Riscul de a avea cancer este foarte mic. Este probabil sa aveti o inflamatie sau infectie. Asteotati sa vedeti ginecologul care va va spune daca va fi nesesar sa refaceti analizele.

Cristina D.
Buna ziua!Am realizat un test Papanicolau al carui rezultat este:Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne,prezenta ASC-H.Se recomanda colposcopie.E grav?Tb sa.mi fac griji?Multumesc!

Nu trebuie sa fiti ingrijorata. Colposcopia este indicata pentru a elimina riscul unei boli cronice sau al unei leziuni la risc care poate fi bopsiata precis, ceea ce permite un diagnostic si o conduita corecte.

Mihaela L.
Buna ziua! Am facut de 2 ori testul papanicolau D3 in germania si deja este a 3-a oara cand ma pune sa il repet dupa 4-6 luni..!Imi poate explica cineva exact ce inseamna sectiunea asta D3 ??sunt f speriata....

Buna ziua, este recomandabil sa intrebati direct medicul ginecolog de riscul pe care il are faptul de a vea modificari inflamatorii la risc. Depinde de varsta pe care o aveti si de rezultatul celorlalte analize de evaluare a unei infectii cu papiloma virus sau alti germeni. Daca testul se repeta si rezultatul este mereu in acelasi stadiu se recomanda colposcopia pentru a cauta daca exista leziuni pe colul uterin si pentru a le biopsia.

Moldovan M.
Buna ziua.Am cateva nalamuriri si as dori cateva raspunsuri din partea medicilor...in urma unui control ginecologic +pap, am o "mica" rana pe col (cervicita precum zice dna dr si inflamatie precum scrie pe rezultat, fara alte modificari patologice).am facut tratament cu ovule polygynax, iar apoi inca un examen pap care a iesit la fel (pap II cu inflamatie).dna dr a spus ca nu este nimic grav, ca nu poate avansa "boala" si sa nu imi fac probleme.ce ma sfatuiti sa fac? Sa mai merg si la alt medic? Este nevoie de cauterizare? Poate avansa "rana" sa duca chiar la cancer? Va multumesc

Puteti cere oricand o alta recomandare de specialitate. Leziunile celulare inflamatorii pot sau nu pot degenera spre leziuni displazice de col uterin si spre cancer de col uterin. Exista mai multi factori care pot predispune spre cancer de col uterin. Medicul specialiste pe baza mai multor analize sangvine asociate testului Papanicolau si examenului clinic poate stabili riscul de degenerare a leziunii si indica daca este nevoie de cauterizare.

Pop M.
Buna am fost diagnosticata cu "inflamatie usoara.PAP II"...Ce inseamna?

Nu aveti o leziune de col uterin care sa fie in acest moment de natura canceroasa.

Cornelia B.
Buna ziua am facut un test papanicolau iar ca rezultat a fost clasa a v a.va rog sa imi spuneti daca e foarte grav si ce imi recomandati.

Clasa a 5 a indica prezenta unor celule canceroase. Va recomand sa lauti rapid legatura cu un medic specialist ginecolog cu expeienta in ginecologie oncologica.

Siminic I.
Buna ziua! Acum cateva zile am primit rezultatul testului papanicolau . Din cate inteleg este vorba de o inflamatie. Mi.am facut si o programare la ginecologie dar nu ma pot gandi decat la ce a provocat inflamatia respectiva. Mentionez ca am facut analize pt bts inclusiv pt clamydia si gonoree dar tot ce descopar este candida cu care ma lupt de ceva ani.

Aspectul inflamator este fie rezultatul traumatismelor mecanice care apar in timpul actului sexual si cel mai frecvent sunt cauzate de infectii micotice bacteriene sau virale in sfera genitala. Va recomand sa asteptati avizul ginecologului. Ati facut si testul de detectare de infectii cu Papiloma virus (HPV)?

Sanziana C.
buna ziua am facut un test papanicolau si la diagnostic scrie screening la sistem BETHESDA 2001/Frontiu conventional :gradul de adecvare al frontiului: satisfacator pt evaluare:celule endocervicale/componente celulare din zona de transformare prezente. Interpretare : frontiu cu leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt H-SIL. Comentarii : celule metaplaziate cu nuclei mariti in volum,contur nuclear neregulat, raport N/C inversat. Este grav nu ? am cancer de col uterin?? am o nastere in anul 2006 iar in anul 2008, 2013 si 2015 am facut intrerupere de sarcina.Va rog sa imi raspundeti ! multumesc

Examenul Papanicoalu este un test de screening si nu de diagnostic. Poate fi vorba de o displazie moderata sau severa. Sunt necesare examen complementare cu o biopsie adecvata a leziunii pentru a avea o certitudine diagnostica. va recomand sa cereti sfatul ginecologului dumneavoastra care in functie de varsta dumenavoastra si de dorinta de a mai avea un copil va decide ce este ami adecvat ca tratament.

Cristina F.
Buna ziua! Am efectuat testul Papanicolau acum o luna,insa acum sunt plecata din tara,iar "doamna doctor" refuză sa mi dea un rezultat clar. Imi spune ca am diagnosticul C3M5.. O leziune suspecta. Exista asa ceva? Mentionez ca am recurs la acest test deoarece aveam o scurgere albicioasa timp de cateva luni. Multumesc

Buna ziua, Imi pare rau, dar nu v apot lamuri mai mult. Va recomand insa , sa efectuati din nou un consult ginecologic, si daca medicul va recomanda, sa refaceti testul Papanicolau in tara in care va aflati.

Elena M.
Buna ziua va rog sami spuneti ma stiu cu o cervicita de ani de zile am urmat en tratamente si testul papanicolaus e pozitv e grav ca eu am refuzat un test de facut

Buna ziua, Bolile inflamatorii pelvine, gen inflamatiile sau cervicitele afecteaza in mod continuu celulele de la nivelul granitei dintre endocol si exocol cu risc crescu de aparitie a cancerului de col uterin. Daca in mod repetat testul Papanicolau este pozitiv si va indica un risc crescut pentru cancer de col uterin, chiar daca nu aveti cancer de col uterin, va recomand ferm sa continuati investigatiile cerute de medicul ginecolog (colposcopie, etc). Este de preferat sa preveniti un cancer de col uterin decat sa ajungeti sa il tratati. In mod paradoxal, printre tarile Uniunii Europene, Romania este tara cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin. Cred ca este din cauza mentaltitatii noastre de a ne neglija si de a nu efectua controale ginecologice anuale si de anu urma tratamentele si investigatiile recomandate de specialistii ginecologi.

Fflorycyca@yahoo.com G.
Buna ziua! Am facut testul papanicolau si a rezultat a fi 3 A in Engleza mi-au spus ca am mild dysplasia . Si dupa 3 luni sa repet papanicolau . Va rog sa-mi explicati ,sunt cu moralul la pamat, intr-o Tara straina . Spune-ti este grav sau trebuie sa astept cele 3 luni ? Medici de aici imi spun ca sunt multe femei care au fost in situatia mea si dupa cele 3 luni rezultatul a iesit 2 si dupa alte 3 luni a iesit normal. Va multumesc

Anumite boli pelvine inflamatorii pot determina in mod tranzitoriu aparitia unor rezultate de citologie vaginala sau test Papanicolau 3A, fara a semnifica o leziune care sa necesite o interventie. Indicatia de a repeta in timp citologia vaginala pentru a verifica daca rezultatele se repeta si apoi a fi indrumata pentru noi investigatii precum colposcopie, RM pelvin sau altele, reprezinta o optiune medicala corecta.

ICS D.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Consultatia ginecologicapoate fi considerata de unele femei jenanta, datorita pozitiei pe masa de consultatie. Pe de alta parte, in momentul in care o femeie solicita o cinsultatie ginecologica si doreste sa fie insotita de partener, este dreptul ei si de obicei, cu exceptia actului de examinare (tuseu vaginal, examen colposcopic, prelevari, care necesita conditii de sterilitate si asepsie, si care se fac in mediu medical restrans) consultatia si discutia pe care o poarta sotia dumneavoastra cu ginecologul este binevenita a se defasura in prezenta dumneavoastra. Sunt pe deplin de acord ca la o nastere pe cale naturala, viitorul tata, atunci cand doreste sa poata fi alaturi de partenera in momentul travliului, sa i se permita acest lucru. Pe de alta parte, in momentul unei interventii chirurgicale, de tip cezariana, din motive de conditii de sterilitate si asepsie, prezenta dumneavoastra este bine sa fie evitata.Spre binele partenerei dumneavoastra.

Adina L.
Am fost diagnosticata cu C3 ASCUS la testul papanicolau. Am cancer? O sa mor?

Buna ziua, Va recomand sa solicitati mai multe detalii medicului ginecolog. Clasa 3 reflecta modificari non univoce ale celuleleor colului uterin, fara a putea preciza cu siguranta daca este vorba despre o inflamatie sau o leziune suspecta de a fi cancer. Sunt necesare mai multe explorari, de tip colposcopie, etc pentru a preciza despre ce este vorba.

Lasa-ne comentariul tau