Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Excesul de antibiotice crește riscul de candidoză

17-09-2018

Peste 75% dintre femei au fost afectate, cel puțin o dată în viață, de candidoza vaginală, una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate. Candidoza este cauzată de proliferarea Candida albicans, o ciupercă ce trăiește în mod normal în vagin, în gură și în intestine, alături de alte microorganisme ce fac parte din flora bacteriană. Însă, când din diverse motive aceasta se înmulțește excesiv apar simptome specifice.

Excesul de antibiotice crește riscul de candidoză


Infecția cu candida nu este în mod exclusiv o afecțiune cu transmitere sexuală, așa cum se crede. De asemenea, nu este specifică doar femeilor având legătură cu creșterea și înmulțirea exagerată a ciupercii pe fondul unei scăderi a imunității organismului. Astfel, apare un dezechilibru al florei bacteriene din gură, instestine sau vagin, astfel incat Candida albicans se înmulțește în mod excesiv.

Un alt lucru mai puțin știut este că organismul devine predispus la infecția cu candida și după o cură cu antibiotice, în general administrate fără respectarea recomandării medicului. Astfel, se poate modifica microbiologia vaginului și se reduce numărul bacteriilor utile corpului înmulțindu-se astfel microbii patogeni.

De asemenea, problema poate apărea în cazul în care se consumă o cantitate exagerată de alimente sau băuturi îndulcite cu zahăr și alte produse care încurajează fermentarea, precum pâinea foarte proaspătă, din făină albă.

Diabetul zaharat și tratamentele hormonale adminsitrate în mod excesiv pot favoriza și ele infecția cu candida.

Spălăturile vaginale prea frecvente pot reduce aciditatea vaginală creând un mediu propice pentru proliferarea Candida albicans.

Alți factori care pot scădea imunitatea și favoriza înmulțirea bacteriei sunt: stresul susținut, surmenarea asociată cu lipsa de somn suficient și o dietă deficitară în nutrienți (fructe și legume proaspete) dar bogată în alimente produse din făină albă și în hrană intens procesată (patiserie, mezeluri, dulciuri din comerț etc.).

Nu trebuie uitat faptul că un consum excesiv de alcool este o cauză determinantă deoarece acesta slăbește capacitatea ficatului de a ''lupta'' cu toxinele din corp.

Candidoza se tratează, de obicei, prin administrarea, pe cale intravaginală, a medicamentului sub formă de creme sau ovule, dar, uneori, și prin administrarea orală de antimicotice.

Tratamentul se efectuează concomitent la ambii parteneri sexuali, chiar dacă celălalt nu prezintă simptome, deoarece există riscul reinfectării.

Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar și cele protejate).

Tratamentul cu antimicotice trebuie susținut și de o foarte bună igienă locală, prin spălături zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu săpunuri neutre sau bazice, spălături în care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu sau soluții antiseptice speciale pentru spălături vaginale.

Pentru a vă feri de candidoză trebuie acordată o atenție deosebită igienei intime, evitarea piscinelor, limitarea folosirii produselor chimice și a antibioticelor, eliminarea stresului și curățarea temeinică a lenjeriei intime.

Pe lângă tratamente pentru întărirea imunității trebuie insistat ca în perioada în care se manifestă candidoza să se includă în alimentația doi-trei căței de usturoi pe zi, iaurturi (conțin fermenți naturali activi) și să se renunțe la produse și băuturi îndulcite cu zahăr.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau