Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Expunerea la temperaturi ridicate poate avea urmări grave

09-07-2018

În zilele de vară, expunerea la temperaturi de peste 35 de grade Celsius, dar şi la un nivel ridicat de umiditate, de peste 70%, poate avea implicaţii deosebit de importante pentru corpul uman, uneori chiar foarte grave. Cele mai afectate sunt persoanele al căror organism este fragilizat de diverse boli sau de unele carenţe de vitamine şi minerale - cardiacii, hipertensivii, diabeticii, supraponderalii şi obezii, cele diagnosticate cu cancere şi boli de plămâni, vârstnicii, copiii şi gravidele.

Expunerea la temperaturi ridicate poate avea urmări grave


Pe timp de căldură intensă, organismul este nevoit să depună un efort suplimentar, considerabil, pentru a-şi regla temperatura ca să facă faţă mediului în care se află. Ca urmare, gradul de transpiraţie creşte (pentru răcorirea pielii şi a organelor vitale), debitul cardiac se măreşte, tensiunea arterială scade, iar vasele de sânge se dilată. Toate acestea sunt provocări chiar şi pentru un corp sănătos, însă pentru persoanele slăbite sunt un real pericol putând surveni ameţeli, senzaţie de leşin, palpitaţii, dureri de cap şi chiar deces.

Hipertermia şi insolaţia au efecte în lanţ şi pot conduce la producerea de răni interne chiar şi la temperaturi sub 40 de grade Celsius. În cazurile severe, unele persoane care supravieţuiesc unor astfel de evenimente pot rămâne cu daune majore la nivelul creierului şi a altor organe.

Senzaţia de „sfârşeală”, aşa cum este descrisă de multe ori, este cauzată de expunerea îndelungată la temperaturi ridicate şi mai ales de lipsa unui aport corespunzător de lichide. În acest caz trebuie numaidecât să se stea la umbră, într-un loc aerisit, şi să se bea apă, cu înghiţituri mici. În cazul în care simptomul durează mai mult de o oră este necesar consultul medical.

Insolaţia apare atunci când se stă prea mult timp în soare direct. Se manifestă prin dureri de cap puternice, somnolenţă, greaţă, pierderea echilibrului, moleşeală, febră, frisoane, arsuri ale pielii şi chiar leşin. În acest caz, persoana afectată trebuie dusă la umbră, într-un loc aerisit, i se aplică comprese răcoroase, i se udă corpul cu apă şi i se dau lichide ce trebuie băute cu înghiţituri mici, chiar şi dacă nu simte senzaţia de sete.

În cazul în care o persoană intră în şoc hipertermic, ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta depăşind 40 de grade Celsius, pielea sa devine foarte caldă, roşie şi uscată, apar dureri de cap violente, palpitaţii, pierderea echilibrului, senzaţia lipsei de aer, leşin şi uneori convulsii. În acest caz trebuie să se solicite de urgenţă salvarea. Între timp, persoanei respective trebuie să i se scadă temperatura prin ventilaţie şi duşuri reci.

Deshidratarea, care poate interveni foarte uşor vara, se poate manifesta pe nesimţite. Când temperaturile sunt foarte ridicate, din organism se elimină, prin transpiraţie, apă şi săruri minerale. Acestea trebuie înlocuite constant printr-un aport corespunzător de lichide, altfel se poate ajunge la pierderea echilibrului, gândire înceţoşată, greaţă, febră şi stări de leşin. Cea mai bună este apa plată, la temperatură ambientală, consumată cu înghiţituri mici, câte un pahar la o jumătate de oră.

În plus, medicii recomandă să se mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi zemoase, cum ar fi pepene galben şi roşu, castraveţi, roşii şi citrice, deoarece acestea conţin o cantitate semnificativă de lichide.

În perioada în care temperaturile sunt foarte ridicate se evită expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, se consumă lichide fără a aştepta să apară senzaţia de sete, se evită alcoolul şi cafeaua deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii şi se fac duşuri călduţe.

Aparatele de aer condiţionat se reglează astfel încât temperatura să fie doar cu 5 grade mai mică decât cea ambientală şi se evită activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie.

Atenţie! Copiii lăsaţi în maşini pe timp de caniculă pot muri din cauza hipertermiei. Un copil închis într-o maşină parcată timp de o oră direct în bătaia soarelui ar putea suferi din cauza caniculei şi ar putea muri ca urmare a hipertermiei, conform unui studiu realizat în Statele Unite şi publicat recent în jurnalul Temperature. În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă americani au studiat modul în care diferite tipuri de maşini se încing în zilele caniculare, fie când sunt expuse la umbră, fie când stau direct în bătaia soarelui, şi au analizat efectele acestor diferenţe asupra temperaturii corporale a unui copil în vârstă de doi ani care ar fi lăsat în interiorul lor. Cercetarea efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Arizona şi Universitatea San Diego din California s-a bazat pe date obţinute în urma simulării temperaturii corporale a unui copil în vârstă de doi ani. Potrivit concluziilor, corpul unui copil închis într-o maşină în condiţiile studiate ar putea ajunge la peste 40 de grade Celsius în circa o oră în cazul în care autovehiculul este parcat la soare şi într-un interval de până la două ore dacă acesta a fost lăsat la umbră. Creşterea temperaturii corporale peste 40 de grade Celsius pentru o perioadă îndelungată poate duce la deces. Pe parcursul a trei zile caniculare cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius, oamenii de ştiinţă au mutat şase autovehicule de diverse tipuri, toate de culoare argintie, de la soare la umbră pentru diverse perioade de timp şi au măsurat temperatura din acestea. Simularea unui scenariu în care autovehiculele au fost parcate la soare timp de o oră a relevat că temperatura medie din interior a ajuns la 46,7 grade Celsius. Temperatura din interiorul maşinilor parcate timp de o oră la umbră a atins 37,8 grade Celsius în acelaşi interval.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau