Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Exudatul faringian

16-12-2014

Exudatul faringian este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, virale sau fungice la nivelul regiunii faringiene. Exudatul faringian se recomanda cel mai frecvent cand medicul observa o infamatie sau prezenta puroiului la nivelul amigdaleleor sau tesuturilor de la nivelul partii posterioare a gatului.

Exudatul faringian


Exudatul faringian este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, virale sau fungice la nivelul regiunii faringiene.

Exudatul faringian se recomanda cel mai frecvent cand medicul observa o inflamatie sau prezenta puroiului la nivelul amigdalelor sau tesuturilor de la nivelul partii posterioare a gatului. Pentru a determina daca inflamatia sau infectia este produsa de un virus sau de o bacterie, cu ajutorul unui tampon steril se recolteaza o proba de secretii. Mostra de secretii este plasata intr-un mediu de cultura care stimuleaza cresterea microorganismului (in cazul in care acesta exista).

Un motiv frecvent pentru recoltarea exudatului faringian este diagnosticarea anginei streptococice, o infectie produsa de streptococ.

Prelevarea probei: Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru efectuarea exudatului. Se recomanda ca prelevarea probei sa se faca inainte de toaleta gurii sau ingestia de alimente (post de minimum 4 ore). Pacientul trebuie sa incline capul pe spate si sa deschida gura cat mai mult posibil, pentru ca regiunea faringiana sa fie bine expusa. Se va aplica presiune pe limba cu ajutorul unei spatule (apasator de limba).

Tamponul steril se introduce fara a atinge limba si se tamponeaza ferm orice zona care este inflamata, purulenta sau ulcerata. Se retrage cu grija tamponul, pentru a nu-l contamina cu flora microbiana din cavitatea bucala si se introduce in tub. In timpul recoltarii poate aparea senzatia de voma in momentul in care partea posterioara a faringelui este atinsa cu tamponul.

Factori ce pot influienta rezultatele culturii faringiene: tratament recent cu antibiotice folosirea de antiseptice bucale inainte de recoltare contaminarea culturii cu alte tipuri de bacterii intalnite la nivelul cavitatii bucale
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau