Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Factorii care determina Infertilitatea

11-04-2017

Statisticile spun ca unul din sase cupluri este infertil, iar cauzele care duc la acest diagnostic sunt multiple si afecteaza ambii parteneri. Concret, atunci cand un cuplu isi doreste un copil, dar sarcina intarzie sa apara dupa un an in care a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate, acesta poate fi considerat infertil.

Factorii care determina Infertilitatea


Infertilitatea, fie ea de tip feminin sau masculin, are o cauza, tocmai de aceea este foarte important ca partenerii de viata, care-si doresc sa devina parinti, sa ajunga la medicul specialist in infertilitate pentru a primi diagnosticul complet si corect si, nu in ultimul rand, pentru a incepe investigatii amanuntite.

Este un mit acela ca femeia este „vinovata” de faptul ca nu poate ramane insarcinata. In ultimii ani, studiile au scos la iveala faptul ca procentele sunt impartite aproape egal intre parteneri, 50% sunt cauze feminine, 50% sunt cauze masculine.

Iata care sunt cei mai importanti factori care determina infertilitatea feminina:

Afectiuni ale trompelor uterine – trompele infundate apar ca urmare a infectiilor repetate si  netratate.

Endometrioza – afectiune din ce in ce mai des intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproductiva si despre care se crede ca este a doua cauza importanta a infertilitatii de tip feminin.

Disfunctionalitati ale ovulatiei – aproximativ 25% dintre femeile infertile prezinta aceste disfunctii ce sunt provocate fie de sindromul ovarelor polichistice, fie de insuficienta ovariana primara.

Afectiuni ale uterului – fibromul uterin, anomalii congenitale.

Varsta (cauza nemedicala, dar foarte frecvent intalnita) – odata cu implinirea varstei de 30 de ani, fertilitatea oricarei femei se afla pe o curba descendenta, iar dupa alti zece ani aceasta scade abrupt.

Probleme cu greutatea – atat obezitatea, cat si subponderabilitatea afecteaza fertilitatea.

Cea mai importanta cauza a infertilitatii de tip masculin este calitatea spermei: fie sunt prea putini spermatozoizi, fie nu sunt de buna calitate, fie amandoua variantele.

Calitatea spermei este deosebit de importanta si pentru procesul de fecundare, dar si pentru a fi  sigur de conceperea unui copil sanatos. Alte cauze ale infertilitatii masculine sunt deficienta testiculara, varicocelul, bolile cu transmitere sexuala, boli cronice precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, oligenetice in familie, stresul, fumatul, consumul de alcool (in general, stilul de viata nu tocmai echilibrat).

Cum infertilitatea poate avea multe cauze, este necesar ca ambii parteneri sa descopere problemele medicale ce se ascund in spatele acestora. Iar pentru a le afla, este necesar sa faca investigatii si examene clinice amanuntite pentru infertilitate, recomandate doar de medicul specialist.

Pentru femei, principalele analize pentru depistarea motivului pentru care sarcina nu apare pe cale naturala sunt:

• Analize de sange pentru a alcatui profilul hormonal – includ LH (hormonul luteinizant), FSH (hormonul foliculostimulant), estradiolul, progesteronul, prolactina, TSH (hormonul de stimulare tiroidiana), T3 si T4, la care se adauga analiza AMH – hormonul anti-Mullerian, un marker important pentru determinarea rezervei ovariene.

 •Ecografia transvaginala – poate vizualiza cavitatea uterina si identifica anomaliile de la nivelul ovarelor si uterului.

Histerosalpingografia – o analiza cu ajutorul careia se stabileste gradul de permeabilitate a trompelor uterine.

• Testul CA 125 – test de sange ale carui valori mari pot scoate la iveala fie prezenta unor boli inflamatorii pelvine, fie prezenta endometriozei (pentru cea din urma, diagnosticul se pune in urma operatiei laparoscopice).

Pentru a afla daca problema de infertilitate in cuplu porneste de la barbat, sunt necesare  urmatoarele investigatii:

• Spermograma – testul indica fertilitatea la nivelul lichidului seminal.

• Testul postcoital – dupa contactul sexual, se preleveaza o mostra de mucus cervical de pe colul uterin al partenerei pentru a depista prezenta, numarul si mobilitatea spermatozoizilor.

• Analize hormonale

• Ecografie testiculara – are rolul de a identifica eventualele anomalii care ar putea afecta fertilitatea: marimea testiculelor, existenta unor chisturi, varicocelul.

Pe langa infertilitatea primara, despre care am vorbit mai sus, mai exista si cea secundara, o  problema medicala pe care multi parteneri sunt siguri ca nu o au din moment ce au facut deja un copil. Infertilitatea secundara are loc in momentul in care cuplul isi mai doreste un copil, dar acesta se lasa asteptat. Chiar daca in trecut sarcina si nasterea au decurs normal, putine cupluri se gandesc ca la distanta de doar cativa ani lucrurile s-ar putea schimba. Statisticile spun ca unul din cinci  cupluri care isi doreste un al doilea copil se confrunta cu infertilitatea secundara.

Principalele cauze ale infertilitatii secundare feminine sunt urmatoarele: endometrioza, care afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, ovarele polichistice, boli inflamatorii pelvine cauzate de infectii, fibromul uterin, varsta inaintata a femeii, stiut fiind faptul ca dupa 40 de ani fertilitatea scade brusc.

Odata ce cuplul a primit diagnosticul de infertilitate, primara sau secundara, este bine sa stie ca aceasta poate fi tratata in 95% dintre cazuri. Dar prima si cea mai importanta conditie este ca perechea care-si doreste copii sa mearga la medicul specialist in infertilitate.

DR. ANDREAS VYTHOULKAS

Medic specialist obstretica – ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate Comentarii

Lasa-ne comentariul tau