Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Factorii de risc pentru fertilitatea feminină

28-01-2019

În mod normal, 80% dintre cupluri obțin o sarcină dacă practică sex regulat (la 2-3 zile), fără protecție, în maxim un an de zile. În celelalte 20% apar factori care împiedică obținerea unei sarcini, din mai multe motive, unele medicale. Jumătate dintre cuplurile care nu concep în primul an, vor obține o sarcină în cel de-al doilea an.

Factorii de risc pentru fertilitatea feminină


Rata fertilității în Europa este în scădere de mai mulți ani, una dintre cauze fiind infertilitatea feminină. Conform statisticilor, infertilitatea de cuplu afectează unul din șase cupluri la nivel mondial, iar în Uniunea Europeană 25 de milioane de cetățeni). Anual numărul de persoane care se adresează centrelor medicale de infertilitate crește cu 8-9% și crește numărul copiilor concepuți prin fertilizare in-vitro. Guvernele au luat măsuri pentru a veni în sprijinul cuplurilor care sunt afectate de această problemă prin programe de informare și chiar subvenții acordate pentru investigații și tratamente.

În România rata fertilități (numărul de nașteri / femeie) în 2016 era de 1,6 (statisticile Băncii Mondiale), egală cu cea din Uniunea Europeană și sub cea mondială (de cca 2,4).

Care sunt cauzele infertilității feminine

Există mai multe cauze pentru infertilitatea feminină, unele sunt medicale, altele țin de stilul de viață. Din păcate, în 25% din cazurile de infertilitate de cuplu cauzele rămân necunoscute.

Cauzele medicale

Principala cauză rămân problemele de ovulație, acestea putând fi cauzate la rândul lor de sindromul de ovare polichistice, afecțiuni ale glandei tiroide (hiper- și hipotiroidism) sau insuficiență ovariană prematură (sau menopauza prematură, instalată înainte de 40 de ani)

Cicatrici survenit după intervenții chirurgicale la nivelul pelvisului (care afectează trompele) sau intervenții cervicale care afectează sau scurtează colul uterin.

Probleme de mucus – mucusul facilitează deplasarea spermatozoizilor prin cervix, iar modificările acestuia pot cauza probleme de concepție

Afecțiuni la nivelul aparatului genital, precum: fibromul, endometrioza (care afectează cca 10% dintre femei la nivel mondial, dar 50% din femeile cu această afecțiune reușesc să aibă o sarcină), boala inflamatorie pelvină, sterilizarea (sau ligatura trompelor, care nu este 100% reversibilă).

Anumite medicamente și substanțe precum: antiinflamatoarele nesteroidiene (folosite pe termen lung- ibiprofenul sau aspirina), tratamentele folosite în chimioterapie, neurolepticele (prescrise în psihoze), spirinolonactona (efectul antifertilitate durează 2 luni de la ultima administrare).

Alte afecțiuni precum diabetul, astmul, obezitatea (indicele de masă corporală) care pot afecta rata de succes a concepției

Infecții la nivelul aparatului genital (boli cu transmitere sexuală).

Cauzele care țin de stilul de viață

Vârsta este un factor de luat în considerare. Fertilitate în cazul femeilor este direct legată de vârstă. În cazul femeilor, declinul începe după vârsta de 30 de ani, se accentuează după 35 de ani, rezerva de ovule scăzând considerabil după acest prag. Mai mult, crește riscul apariției unor probleme medicale – de la rata avortului și apariția unor complicații la mamă, la apariția unor sindroame sau afecțiuni congenitale la făt.

Indicele de masă corporală este un factor comun medical și al stilului de viață, deoarece surplusul de greutate și obezitatea vin la pachet cu probleme de sănătate, nu doar legate de concepția unui copil. Dar și femeile care au o greutate sub indicele de masă corporală normal întâmpină probleme de fertilitate. În cazul celor cu subponderale, apar ciclurile neregulate sau chiar oprirea ovulației, un fenomen întâlnit și în cazul anumitor alegeri alimentare sau diete alimentare. De aceea menținerea unei greutăți corporale normale (între 20 și 25) și a unei alimentații echilibrate sunt importantă pentru excluderea unor riscuri.

Consumul de alcool în cazul ambilor parteneri crește riscul apariției unor probleme de concepție. Specialiștii recomandă consumul minim în cazul femeilor sau deloc în faza de preconcepție și în perioada sarcinii și alăptării.

Fumatul și consumul anumitor droguri (marijuana, cocaina) sunt factori de risc care scad șansele de a avea un copil deoarece creează probleme de fertilitate, la ambii parteneri.

Stresul este unul dintre factorii care poate împiedica obținerea unei sarcini. Nu degeaba uneori este recomandat cuplurilor care doresc să aibă un copil să plece în vacanță, departe de stresul cotidian.

Ce este de făcut?

În general, păstrarea unei stări bune de sănătate și a unei greutăți corporale normale nu garantează și o rată ridicată a fertilității, din păcate. Dar este foarte important ca să avem grijă de noi tratând la timp toate problemele medicale care apar și să efectuăm periodic analize și investigații preventive.

De aceea trebuie luate în calcul toate aspectele medicale și nemedicale și factorii de risc. Când vă hotărâți să aveți un copil și aveți deja peste 35 de ani, cel mai bine este să vă adresați medicului pentru evaluarea stării de sănătate. Evaluarea stării ambilor parteneri și diagnosticarea diferitelor probleme poate să vă scutească de mult stres, deoarece problemele de fertilitate sunt cauza multor depresii. Mai ales dacă aveți sau ați avut probleme medicale (precum menstruații neregulate, anumite afecțiuni) sau unul dintre factorii de risc de mai sus trebuie să discutați cu medicul specialist. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau