Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fata nevazuta a bucuriilor de sezon: entorsele si luxatiile

29-07-2016

Partii, derdelus, patinoar sau gheata de pe strazi alcatuiesc arealul in care se produc cele mai multe accidentari ale copiilor si adultilor, soldate cu entorse ori luxatii.

Fata nevazuta a bucuriilor de sezon: entorsele si luxatiile


Entorsele sunt leziuni posttraumatice ale ligamentelor unei articulatii. „Cele mai frecvente sunt entorsele de glezna, urmate de cele de genunchi, pumn si police. In cazul entorselor, leziunea ligamentara se produce de la intindere pana la ruptura completa, tratamentul fiind in functie de leziune. Astfel, medicul poate recomanda de la imobilizarea elastica sau in aparat gipsat, pana la o interventie chirurgicala. Entorsele netratate pot duce la osteoporoza algica, la instabilitate cronica cu hidartroze repetate sau chiar artroze”, a precizat dr. Mona Petrec, medic primar ortopedie-traumatologie, Clinica Gral Medical.

Compresa rece reduce inflamarea

Sunt si situatii in care medicul nu poate face diferentierea dintre o entorsa si o fractura in lipsa unui examen radiologic. Cand nu e posibil consultul medical se recomanda imobilizarea zonei respective cu o fasa sau cu atele. O masura de prim ajutor este aplicarea unei pungi cu gheata sau a unei comprese reci, care reduce inflamarea.

Afectiunea apare pe fondul miscarilor bruste ori al cazaturilor dure. Dr. Mona Petrec explica: “Luxatiile sunt deplasari osoase ale unei articulatii, cu modificarea permanenta a raporturilor lor. Simptomele sunt durerea, deformarea regiunii articulare si atitudinea vicioasa. Tratamentul este o urgenta, importanta e reducerea luxatiei in primele ore de la producere pentru prevenirea complicatiilor invalidante”. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau