Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Febra – indiciu pentru diverse afectiuni

01-03-2017

Febra - temperatura corpului mai mare decat cea normala - reprezinta o reactie fireasca a organismului in situatia in care sistemul imunitar se lupta cu o infectie. Totusi, aceasta situatie trebuie atent monitorizata prin masuratori regulate si prin identificarea cauzei.

Febra – indiciu pentru diverse afectiuni


Un indiciu pretios pentru diverse probleme de sanatate

Temperatura normala a corpului se situeaza intre 36 de grade Celsius si 37,5 de grade Celsius. Aceasta variaza in functie de alimentele si lichidele consumate, de activitatea fizica, de somn, de momentul zilei si de nivelul hormonal.

Pentru masurarea temperaturii, se foloseste un termometru de buna calitate, testat si validat clinic. In cazul copiilor cu varsta de pana la 5 ani, masurarea temperaturii se face in mod uzual intrarectal.

Febra poate fi un indiciu pretios al mai multor probleme de sanatate precum gripa, boli „ale copilariei” ori amigdalita, dar si a altor probleme de sanatate si chiar a insolatiei.

Temperatura crescuta poate fi insotita de frisoane, ulterior de transpiratie abundenta, dureri de cap, stare de letargie, dificultati de respiratie, inapetenta si ameteli.

In mod normal, stadiul febril nu dureaza mai mult de trei zile.

Repausul in casa si hidratarea, deosebit de importante

Daca termometrul nu indica mai mult de 38 de grade Celsius, nu este nevoie de masuri speciale pentru a reduce temperatura organismului.

Ca prima masura, este indicat repausul in casa, la o temperatura normala, intre 22-25 grade Celsius. De asemenea, hidratarea continua a corpului, cu apa la temperatura camerei, este o necesitate. Corpul este suficient de bine hidratat atunci cand urina are o culoare deschisa.

Persoana cu febra nu trebuie sa fie infofolita, ci imbracata lejer, iar incaperea in care sta se aeriseste de mai multe ori pe zi si inainte de culcare.

Compresele umede pot fi de folos

In cazul adultilor, se pot pune comprese umezite cu apa la temperatura de 34-35 de grade Celsius, pe frunte, ceafa si incheieturi, care se schimba cand s-au incalzit. De folos este si tamponarea corpului cu un burete inmuiat in apa in care s-au pus cateva picaturi de ulei esential de lavanda, menta, eucalipt si romanita.

Baia cu sare la nivelul picioarelor poate fi si ea de ajutor, in special cand febra este determinata de o stare gripala, insa apoi se pun imediat ciorapi grosi.

Pe langa apa, se pot bea sucuri din fructe si/sau legume, preparate proaspat, dar si infuzii din scoarta de salcie alba, flori de tei, roinita, soc, echinacea, ghimbir sau menta. Insa, acestea nu trebuie sa inlocuiasca apa deoarece se poate ajunge la deshidratare.

Se solicita sfatul medicului inainte de a administra medicamente

Este bine sa nu se administreze medicamente pentru scaderea febrei in situatia in care temperatura nu trece de 38 de grade Celsius. Exceptie fac situatiile in care medicul recomanda acest lucru, in functie de cauza declansatoare (boli infectioase, virale sau bacteriene, anumite medicamente, anumite vaccinuri, unele boli inflamatorii, anumite afectiuni, socul termic etc.).

Febra poate deveni periculoasa daca nu cedeaza la medicamentul antitermic prescris  de medicul curant sau daca febra creste brusc ori apar convulsii febrile, stari de greata si senzatii de lesin.

In cazul aparitiei febrei la copii, batrani si la persoanele cu o stare de sanatate fragila este indicata mentinerea legaturii in permanenta cu medicul de familie pentru a modifica sau adapta tratamentul in functie de evolutia bolii.

Atentie! Exista si situatia, rara, in care temperatura organismului poate scadea sub cea normala. Cauzele pot fi diverse si de aceea trebuie apelat de urgenta la medic. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau