Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Febra la copii, sau răspunsul organismului la diferite infecții

28-01-2019

Febra este un factor de stress ridicat pentru părinți, în cazul în care copilul face febră, un factor de risc pentru femeile însărcinate (putând fi chiar cauza unui avort spontan) sau o stare tare neplăcută pentru pacientul cu febră (fie adult sau copil).

Febra la copii, sau răspunsul organismului la diferite infecții


Însă febra este unul dintre semnalele pe care ni le dă organismul în cazul unei infecții, arătându-ne că sistemul nostru imun a început să lupte. Atunci ce este de făcut? Să intervenim ca să o scădem sau să lăsăm organismul să se lupte și să își formeze anticorpi și să interveni la valori mai ridicate? Acestea sunt două dintre întrebările pe care ni le punem legate de febră. În acest articol nu vom discuta despre febra intervenită în caz de insolație, de exemplu, ci numai cea produsă în urma unor infecții și febra postvaccinală.

În cazul copiilor, trebuie să fim mult mai liniștiți în privința febrei. Dacă acel copil nu are istoric de convulsii febrile sau anumite afecțiuni (precum cele congenitale) sau riscuri de sănătate (de exemplu, cele ale prematurității), atunci trebuie să fim mai calmi și  să acceptăm că febra face parte din tot ce vine la pachet cu creșterea și dezvoltarea copilului (precum îmbolnăvirile frecvente până la atingerea unui anumit nivel de dezvoltare a sistemului imunitar, perioadele de mofturi alimentare sau tantrumurile). Mai ales că un copil fără alte probleme de sănătate, poate face la vârstă mică foarte ușor febră de până la 40 de rade fără complicații sau efecte adverse ulterioare (ceea nu se s-ar putea spune în cazul unui adult, de exemplu).

De aceea medicii pediatri ne recomandă intervenția cu antitermice doar după trecerea pragului de 38,5 grade C, chiar și atunci unii recomandând să încercăm totuși, înainte de antitermice, alte metode alternative de reducere a febrei precum:

- hidratarea (apă, lapte)

- împachetările sau compresele cu apă la temperatura camerei (pornind de la o temperatură a apei cu 2 grade mai mică decât temperatura corpului reducând-o treptat fără a provoca un șoc termic) sau chiar dușul

- aerisirea încăperii și scăderea treptată a temperaturii ambiante

- dezbrăcarea copilului.

În cazul în care temperatura persistă, atunci sunt administrate antitermice (paracetamol sau ibuprofen), la intervalele orar și în dozele comunicate de medic. Se practică alternarea antitermicelor, însă există specialiști care subliniază riscurile pentru copii pe termen lung a administrării ambelor substanțe  (complicații hepatice și renale, prelungirea duratei îmbolnăvirii).

De ce trebuie să așteptăm când este vorba despre administrarea de antitermice și să nu le dăm niciodată preventiv? Există studii care au arătat că administrarea de antitermice preventiv postvaccinare a redus semnificativ răspunsul imun al organismului la vaccinul respectiv (adică a fost produs un număr semnificativ mai mic de anticorpi). Așadar, care este beneficiul vaccinării copilului, dacă sărim imediat (mai ales preventiv) cu siropul de paracetamol sau ibuprofen având în vedere că imunizarea ar fi mai scăzută? Până la urmă scopul final este ca să ne ajutăm copilul să fie mai apărat de anumite afecțiuni în viitor, nu?

În general, febra, dacă nu este însoțită și de alte simptome (precum vărsături sau diaree sau dureri sau crampe) nu reprezintă un pericol în sine. În anumite infecții respiratorii poate dura și 5 zile (cu tratament antitermic chiar) și să fie urmată de o perioadă de hipotermie (organismul este obosit, epuizat după lupta cu germenul și brusc temperatura scade sub 37 de grade). De aceea, este bine ca de la primele simptome copilul să fie văzut de un medic pentru a avea un diagnostic corect și a elimina riscul unor afecțiuni grave sau a unor complicații (de exemplu infecția cu rotavirus); în acest caz medicul va prescrie un anumit tratament sau chiar o anumită dietă (de exemplu, în cazul unor afecțiuni cu simptome digestive) și va face și recomandări privind simptomele care pot indica complicații (de exemplu evoluția unei infecții respiratorii în pneumonie), necesitatea carantinei și riscurile pentru alți copii din familie.

Foarte important!

În cazul copiilor cu anumite probleme de sănătate sau cu riscuri, numai medicul sau medicii care le urmăresc evoluția sunt în măsură să transmită părinților recomandări și să stabilească medicamentele și dozele indicate.

Există diferențe care apar între diferitele tipuri de măsurători ale temperaturii – rectal, axial, la nivelul urechii. La copilul sub 3 ani, temperatura se va măsura intrarectal. După această vârstă, se poate măsura axial sau la nivelul pavilionului auricular.

În niciun caz nu sunt recomandate metodele băbești tradiționale românești (oțet, împachetări cu alcool, diluție de alcool în șosete sau la împachetări); trebuie reținut că pielea copilului absoarbe tot, iar alcoolul nu este deloc indicat, nici în forma diluată de 4% (oțet) copiilor în nicio situație, mai ales când organismul lor este deja supus stresului unei afecțiuni. Mai mult, combinația de alcool sau soluții cu alcool plus antitermic este toxică pentru ficat și rinichi. Copilul poate face intoxicație acută cu etanol și  poate avea și reacții/ leziuni pe piele.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau