Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Femeile de 30 de ani, cele mai afectate de sindrom premenstrual

31-07-2015

Celebra cauza invocata in lumea femeilor pentru foarte multe comportamente aparent inexplicabile si des pomenita de barbati din aceleasi motive, sindromul premenstrual se manifesta in a doua jumatate a ciclului menstrual prin anumite schimbari fizice si/sau emotionale, mai mult sau mai putin resimtite constient.

Femeile de 30 de ani, cele mai afectate de sindrom premenstrualConform statisticilor, circa 80% dintre femei manifesta cel putin o data simptome tipice sindromului premenstrual, 30-40% dintre femeile care au menstruatie se plang ca aceasta problema le tulbura activitatile de zi cu zi, iar 3-8% dintre femei sunt serios afectate de aceste efecte secundare.

Cele mai predispuse sunt femeile in jur de 30 de ani, iar dupa menopauza, cand nivelul hormonal este scazut, simptomele inceteaza.

Apare intre ovulatie si prima zi de ciclu

In general, semnele apar dupa ovulatie si sunt resimtite in special cu putin timp inainte de menstruatie. Acestea includ simptome fizice precum umflarea si sensibilitatea sanilor, retentia de lichide, balonarea, cresterea in greutate, constipatie, acnee, pofta de dulce sau de alimente sarate, moleseala si oboseala, scaderea libidoului, migrene, nervozitate si agresivitate, depresie, anxietate si scaderea puterii de concentrare. In cazul persoanelor care manifesta tulburari severe ale dispozitiei, migrene puternice, tulburare bipolara (alternanata depresiei cu mania), depresie accentuata si crize de anxietate este posibil sa fie vorba de sindrom disforic premenstrual

Neplacerile sunt determinate de modificarile ce se petrec in sistemul endocrin in perioada cuprinsa intre ovulatie (intre ziua 10 si ziua 22 a ciclului menstrual) si prima zi de ciclu. Acest lucru se intampla deoarece organismul se pregateste de o eventuala sarcina si hormonii produsi de hipotalamus, de glanda pituitara, de glanda tiroida, de suprarenale si de ovare trimit diverse mesaje spre restul organismului, iar aceste semnale pot perturba tot corpul aducand diverse modificari, de la nivelul de energie pana la schimbari dispozitie si fluctuatii in greutate.

Exercitiile fizice regulate si yoga sunt de ajutor

Pentru a reduce simptomele neplacute este bine sa se ia, la recomandarea medicului, suplimente cu vitamina B6, vitamina E si cu mineralele calciu, magneziu (in special) si zinc, sa se limiteze stresul in familie si la locul de munca si sa se reduca aportul de cofeina, de zahar si de sare. De asemenea, rezultate foarte bune au manifestat persoanele care urmeaza un program de exercitii fizice regulate, fac yoga cel putin o data la cateva zile si au o alimentatie in care predomina fructele si legumele proaspete.

Printre plantele care s-au dovedit eficiente pentru combaterea efectelor neplacute ale sindromului premenstrual se numara Vitex Agnus Castus, cunoscuta in popor sub denumirea de mielarea. Aceasta influenteaza ovulatia si productia de estrogen, reduce iritabilitatea, sensibilitatea sanilor, crampele, durerile de cap si retentia de lichide.

Si luminita noptii, cunoscuta si sub numele de primula de seara, este utila, uleiul obtinut din aceasta fiind bogat in acid gamma-linoleic, ce are influenta pozitiva asupra prostaglandinelor.

Ginkgo biloba este o alta planta indicata in aceasta problema. Tratamentele cu aceasta reducand sensibilitatea sanilor, retentia de lichide, ingrasarea si apatia.

Este recomandat ca, pentru a testa eficacitatea tratamentelor naturiste, sa se urmeze fara intrerupere circa 2-3 cicluri menstruale.

Simtomele pot indica unele afectiuni „ascunse”

Atentie! Este posibil ca simptomele puse pe seama sindromului premenstrual sa fie, de fapt, semne ale unor alte afectiuni. De aceea, este bine sa se tina un jurnal al momentului aparitiei acestor probleme, in functie de ovulatie si de zilele in care survin menstrele.

In cazul in care simptomele persista, la aceeasi intensitate, dupa schimbarea stilului de viata, este indicat sa se apeleze la medic.

Desi nu exista un anumit tip de analize pe baza carora se poate stabili diagnosticul de sindrom premenstrual, specialistul se poate pronunta folosind investigatii complexe, de la cele de sange – care includ indicii tiroidei – pana la antecedentele familiale. In urma acestora, el poate recomanda o anumita medicatie care va reduce simptomatologia si va imbunatati calitatea vietii.

Comentarii

Lasa-ne comentariul tau