Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fereste-te de relatii periculoase

04-12-2014

Te indragostesti si visezi la o viata de cuplu bazata pe respect, afectiune si sprijin reciproc. Te bucuri cand devii parinte si nicio clipa nu banuiesti ca viata ta poate deveni un calvar si o lupta continua pentru supravietuire. Si totusi, multe femei se trezesc brusc intr-o realitate violenta, intr-o lume cruda si indiferenta...

Fereste-te de relatii periculoase


[i]Te indragostesti si visezi la o viata de cuplu bazata pe respect, afectiune si sprijin reciproc. Te bucuri cand devii parinte si nicio clipa nu banuiesti ca viata ta poate deveni un calvar si o lupta continua pentru supravietuire. Si totusi, multe femei se trezesc brusc intr-o realitate violenta, intr-o lume cruda si indiferenta...[/i] Cum poti identifica un potential abuzator? Cum poti evita o relatie violenta? Iata cateva semne caracteristice agresorilor familiali:

Persoanele abuzive sunt, in general, nesigure, au trairi intense si se tem in permanenta ca nu sunt pe deplin intelese. Ele isi preseaza partenerii sa se implice rapid in relatie si le cer acestora fidelitate si exclusivitate in viata de zi cu zi. Fac afirmatii de genul "Nu am iubit si nu voi iubi pe nimeni ca acum?" si se asteapta sa primeasca in schimb toata admiratia si devotiunea celuilalt.

Sunt gelosi si posesivi, fac vizite la cele mai inoportune ore si tin sub control toate miscarile persoanei iubite. Intreaba mereu: "Unde ai fost?", "Cu cine ai vorbit?" si insista ca partenerul sa-i ceara permisiunea pentru a merge undeva sau pentru a face ceva. Au asteptari nerealiste cu privire la calitatile sau intuitia partenerilor. Le cer acestora sa fie perfecti si sa le indeplineasca toate dorintele. Isi izoleaza iubita si ii interzice vizitele prietenilor sau familiei.

Sunt deranjati de faptul ca aceasta are o slujba si colegi de serviciu cu care ar putea vorbi despre situatia de acasa.

Ii invinovatesc pe altii pen tru propriile probleme, seful, partenerul, vecinul sau o ruda sunt intotdeauna vinovati ca lor le merge rau.

Recurg la santaj emotional pentru a-si domina total perechea. Sub sloganul: "Ma ranesti cand nu faci ceea ce spun!" sau "Tu esti de vina ca ma enervezi!" isi motiveaza abuzurile si gesturile violente.

Se simt imediat jigniti daca cineva le contrazice deciziile.

Sunt violenti cu animalele si sadici cu copiii - pe care ii necajesc pana cand acestia plang.

Le place sa utilizeze forta atunci cand intretin relatii sexuale, sunt violenti.

Vorbesc adesea urat cu persoana iubita, o umilesc in fata altora, o cheama cu apelative jignitoare. Se asteapta ca partenerul sa-i serveasca si sa se supuna capriciilor lor.

Trec des de la bucurie la suparare si invers, sunt instabili emotional.

Au un trecut de batausi si nu-si regreta nicio clipa violentele. Din contra, le justifica si le sustin in continuare.

Ameninta cu violenta ca se sinucid din dragoste daca sunt parasiti sau ca-si ucid partenerii daca intrerup relatia sau sunt inselati. "Opreste violenta din casa ta!" Oricine poate fi o victima. Victimele pot fi de orice varsta, sex, pot avea diverse statute socio-profesionale. Victima poate fi vecina ta, prietena ta, parintele tau, copilul tau ... si poti fi chiar tu! Adreseaza-te cat mai repede celei mai apropiate unitati de politie sau politistului de proximitate!

Ce trebuie sa faca o victima a violentei intrafamiliale daca agresiunea a fost fizica: sa sune la 112 si sa ceara sprijin daca viata si sanatatea ii sunt puse in pericol! sa-si ingrijeasca de urgenta starea de sanatate deoarece vatamarile suferite pot evolua neasteptat si se pot agrava rapid. sa solicite consultul medico-legal si eliberarea unui certificat constatator. Acesta se elibereaza contra cost, contravaloarea acestuia recuperandu-se ulterior, dupa castigarea procesului in cazul unei agresiuni sexuale, sa nu-si schimbe hainele si sa nu se spele, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legisti. daca este chemata politia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni si obiectele sunt ravasite, sunt pete de sange, sa nu se faca ordine deoarece politistii trebuie sa observe locul faptei asa cum este.

Indemn la solidaritate! Participa alaturi de Politia Romana la activitatile organizate in zilele de: 25 noiembrie - "Ziua internationala pentru eliminarea violentelor asupra femeilor" si 10 decembrie - "Ziua drepturilor omului" si implica-te si tu in lupta impotriva violentei intrafamiliale. Material realizat cu sprijinul Institutului de Prevenire si Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau