Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fertilitatea in pericol

20-07-2016

In ultimii douazeci de ani s-a inregistrat o scadere progresiva a fertilitatii de cuplu si a fecunditatii, astfel incat, daca intr-o lume ideala, fiecare cuplu ar trebui sa aiba in medie 2 copii, acest obiectiv este din ce in ce mai departe de situatia actuala. Mai mult de un sfert din femeile de 25-44 de ani declara dificultatiin obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini.

Fertilitatea in pericol


In ultimii douazeci de ani s-a inregistrat o scadere progresiva a fertilitatii de cuplu si a fecunditatii, astfel incat, daca intr-o lume ideala, fiecare cuplu ar trebui sa aiba in medie 2 copii, acest obiectiv este din ce in ce mai departe de situatia actuala. Mai mult de un sfert din femeile de 25-44 de ani declara dificultati in obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini. Acest fapt se poate datora, pe de-o parte, revolutiei din ultimii 40 de ani in privinta metodelor contraceptive, cat si dorintei femeilor de a amana momentul maternitatii catre varsta de 35-40 de ani.

Toate acestea se intampla in conditiile in care, odata cu inaintarea in varsta, ovocitele (care sunt produse in nu mar fix intra-ovarian, inca dinainte de nastere), isi pierd capacitatea de a fi fecundate si de a produce un embrion viabil, capabil de a se dezvolta armonios. De asemenea, si in cazul barbatilor, se remarca o scadere a numarului de spermatozoizi, in special dupa varsta de 50 de ani. Un cuplu care are raporturi sexuale neprotejate, in scopul obtinerii unei sarcini, pe durata unui ciclu menstrual feminin, se supune unui adevarat "joc de loz in plic" lunar, in care probabilitatea de a trage lozul castigator este de numai o sansa din patru sau uneori chiar din 5 sau mai mult.

Ceea ce ar insemna ca pentru a "castiga" lozul norocos al obtinerii unei sarcini, ar trebui "cumparate" patru sau cinci lozuri lunare la aceasta loterie a fecunditatii. Asadar, in medie, sansa unui cuplu cu o viata sexuala regulata si fara utilizarea de mijloace contraceptive, de a concepe, este de o data la patru-cinci luni. Cuplurile care nu obtin sarcina dorita dupa un interval de mai mult de un an, se pot afla intr-una din situatiile urmatoare: cupluri normale, sanatoase, dar care nu au avut sansa ca momentul actului sexual sa fie propice si care nu au reusit in aceasta perioada sa "traga lozul norocos", in urma "tragerilor succesive lunare" (referindu-ma la lunile de raporturi sexuale neprotejate);cupluri hipofertile.In cazul acestora rabdarea si perseverenta ar putea rezolva problema, sau apelarea la consultul de specialitate al medicului urolog sau ginecolog specializat in domeniul fertilitatii, sau al tehnicilor si conduitelor de "reproducere medicala sistata";cupluri infertile, pentru care, daca niciun tratament medical nu este posibil sau a esuat, se poate apela la metodele de fertilizare in vitro sau la evaluarea posibilitatilor de adoptie, ceea ce le va permite sa devina parinti.Atunci cand se pune problema infertilitatii de cuplu este esentiala evaluarea cuplului de catre medici specializati in domeniu, care prin monitorizare clinica atenta, dar si evaluare a problemelor psihologice si sociale, asociate explorarilor adecvate si a unui tratament ales pe baza acestora, pot gasi solutia adecvata. Probleme legate de fertilitate se pot regasi la ambii parteneri in 40% din cazuri, pot fi de cauza exclusiv feminina in 30% din cazuri sau de cauza exclusiv masculina in 20% din cazuri.

Cauze de infertilitate masculina

Scaderea calitatii si a numarului de spermatozoizi. Daca numarul spermatozoizilor scade sub 2 milioane/ml (normal intre 5 si 20 milioane/ml),diagnosticul este de azoospermie - problema ce afecteaza 1-3% dintre barbati. Aceasta poate fi consecinta unei obstructii a cailor genitale (epididim, duct deferent) sau a unei insuficiente dezvoltari a acestor structuri. Azoospermia este, in acest caz, de cauza excretorie sau obstructiva. Dar lipsa spermatozoizilor se poate datora si unui defect de spermatogeneza, motiv pentru care azoospermia se numeste secretorie. In aceste situatii spermatozoizii pot fi prelevati prin biopsie testiculara (gest chirurgical care se desfasoara in sala de operatie sub anestezie) si utilizati pentru tehnici de fertilizare in vitro, ce constau in injectarea directa, cu ajutorul unei micropipete, a spermatozoidului in ovocit, tehnica numita ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection).

Patologii testiculare. Daca numarul mic de spermatozoizi nu se datoreaza unei obstructii sau unei infectii, traumatism etc., cauza este o afectare congenitala a structurii sau a dezvoltarii testiculare. Frecvent se datoreaza unei anomalii genetice, cromozomiale, a unei afectari a ADN-ului (acid dezoxiribonucleic) de la nivelul cromozomului Y sau a criptorhidismului bilateral (absenta coborarii testiculelor in scrot).

Sechele ale unor boli sau tratamente.Afectarea spermatogenezei apare si in urma unor infectii ce afecteaza functia testiculara (virusul urlian-oreionul, Chlamydia etc.), a unor deficite hormonale din categoria celor care determina maturarea sexuala, cu afectarea declansarii spermatogenezei la varsta pubertatii sau a afectarii circulatiei sanguine - torsiune testiculara, varicocel.

Tulburarile pot fi determinate si de traumatisme puternice sau de expunerea la temperaturi mari (stare febrila importanta si prelungita), expunere profesionala la temperaturi mari (soferi, brutari, fierari etc.). De asemenea, anumite medicamente (chimioterapicele anticanceroase), substantele toxicein secticide etc., radioterapia locala sau generala pot afecta pe o perioada temporara sau definitiva spermatogeneza. spermatozoizi in cantitate suficienta, dar cu functii deficitare.Afectarea mobilitatii spermatozoizilor (atunci cand pe spermograma sunt mai mult de 30% imobili) se poate datora unor cauze interne - defect structural, defect metabolic, distrugerea integritatii structurilor membranare, sau unor cauze externe - aparitia de anticorpi ani-spermatozoizi care determina aglutinarea si afectarea mobilitatii spermatozoizilor. In aceste situatii exista incercari terapeutice care sunt pe cale de dezvoltare, fiind o tematica de cercetare ce urmeaza in anii urmatori sa ia amploare intrucat pana acum problema fertilitatii masculine a ramas insuficient explorata. 

Cauzele infertilitatii feminine

Tulburari ale functiei ovariene. In absenta producerii ovocitelor se remarca absenta menstrelor (amenoree). In alte situatii, ovocitele sunt expulzate neregulat sau prezinta anumite disfunctii care le fac nefecundabile.

Cauzele pot fi genetice (sindrom Turner), genice - determinand o menopauza precoce - inaintea varstei de 45 de ani. In alte cazuri, tulburarile ovulatorii se datoreaza unor tulburari hormonale. Anomalii ale functiei uterine.Pot fi anomalii anatomice sau induse chirurgical, inflamatii, fibroze, sinechii datorate unor interventii chirurgicale sau a unor infectii.

Alte patologii

Endometrioza - localizarea mucoasei uterine la nivel ovarian sau peritoneal poate determina afectarea ovulatiei sau dezvoltarii embrionului - afecteaza 10-15% dintre femei. Infertilitatea feminina poate fi consecinta obezitatii, diabetului zaharat, unor boli autoimune sau unor tulburari psihologice. Problemele sociale, subnutritia, stresul, violenta fizica sau /si sexuala sunt un factor major de infertilitate. Factori de mediu asociati care determina afectarea fertilitatii Scaderea progresiva, din ultimii 50 de ani, a numarului spermatozoizilor la barbati, in special in tarile dezvoltate, cresterea numarului de barbati cu cancer de testicul, cresterea frecventei criptorhidismului sau debutul precoce al pubertatii, se datoreaza contributiei concomitente a unor modificari genetice, dar si a unor factori de mediu.

Agenti fizici

Caldura

Lumina

Factori psihosociali

Stresul

Fumatul

Cafeina

Alcoolul


Cocaina, cannabis, opiacee Statusul nutritional - rolul folatilor Produse chimice toxice functiei de reproducere:

1.Toxice naturale - tabac, droguri, plante, fitohormoni si steroizi vegetali, metale (plumb, mercur, cadmiu).

2. Produsi ai industriei chimice - produse sanitare-pesticide, fungicide care sunt raspandite pe calea aerului sau pe sol in mediul inconjurator, dar si agenti de plastifiere, surfactanti prezenti in detergenti etc.

3. Produse farmaceutice, medicamente - talidomida, dietilstilbestrol (DES), anestezice (halotan, protoxid de azot), antiacneice - Roaccutane, antidepresive - Paroxetina, medicamente utilizate in tratamentul adenomului de prostata - finasterid, antiinflamatoare pentru bolile intestinale - sulfasalazina, anxiolitice, miorelaxante, antiinflamatoare nesteroidiene etc.

Perturbatorii endocrine

Sunt molecule mici, lipofile, care imprumuta receptorii hormonilor si care mimeaza hormonii, interferand cu functiile lor normale, de aici rezultand toxicitatea lor. Daca vom compara hormonii cu niste chei, perturbatorii reprezinta niste legitimatii care actioneaza in locul cheii originale; astfel ei pot sa deschida usa, chiar si atunci cand ea trebuie sa ramana inchisa sau dimpotriva sa blocheze broasca si sa impiedice deschiderea usii. Mai mult, pot interfera cu sinteza si circuitul hormonilor, putand actiona in mod diferit pe mai multe tesuturi sau organe. Marea majoritate a perturbatorilor endocrini cunoscuti la ora actuala sunt xenoestrogenii - hormoni de sinteza - intalniti in factorii de crestere din alimentatia animalelor de ferma sau din contraceptivele orale - sunt substante specific elaborate pentru a modifica efectele asupra sistemului endocrin.Cei mai frecventi perturbatori endocrini sunt prezenti in alimente sau in produse industriale.

Consecintele expunerii la perturbatorii endocrini - substante cu continut mare in estrogeni

Hipofertilitate, azoospermie.

Malformatii ale sistemului reproducator - criptorhidism, hipospadias.

Cresterea frecventei unor anumite tumori - cancer mamar, cancer de prostata, cancer de testicul.

Prematuritate, moarte fat in uter.

Endometrioza

Pubertate precoce

Disfunctie erectila

Disfunctia sistemului imunitar

Disfunctii tiroidiene, obezitate, diabet.Alimente si produse cu continut mare in estrogeni.Sterozi LAPTE, OUA-ESTROGENI.Produse farmaceutice/ veterinare - Dietilstilbestrol (carne, apa), androgeni (aditivi alimentari) .Produse vegetale - Genisteina, izoflavone (soia, lapte si produse dinsoia), cumestrol (fasole verde).Produse industriale:Etoxilati de nonilfenoli (apa) Bisfenol A (bauturi, conserve de alimente) Ftalati (praf de curatat, alimente) Pesticide Bromuri ignifuge (aparate electrice, textile). Parabeni (produse cosmetice, conservanti) .Solutii potentiale.O mai buna informare a publicului asupra continutului alimentelor si produselor comercializate si al riscului acestora.

Modificarea comportamentului alimentar si a stiluluide viata.Protejarea fatului din perioada de sarcina, dar chiarsi din perioada premergatoare conceptiei.Femeia insarcinata trebuie sa manifeste prudent in utilizarea produselor cosmetice, a parfumurilor, a colorantilor, a sprayurilor, a pesticidelor si a produselor fitosanitar domestice.Pentru protectia nou-nascutului:

a se face toaleta cu apa si doar cu sapun, evitandu-se utilizarea de lotiuni si cosmetice.

se vor spala obiectele si jucariile cu apa.

evitarea jucariilor pe baza de ftalati

evitarea biberoanelor ce contin bisfenol A.Produsele cu risc trebuie marcate cu etichete adaptate care sa contina informatii despre substantele pe care le contin.

Concluzie

O atitudine calma, prudenta si atenta, asociata cu o consiliere si informare adecvata sunt utile unei vieti sanatoase, echilibrate si sunt esentiale pentru pastrarea darului cel mai frumos pe care il avem - fertilitatea, capacitatea de a da nastere si de a creste copii frumosi si sanatosi. Mic glosar de termeni:fertilitate - abilitatea unui individ de a concepe.Fecundabilitate - corespunde probabilitatii producerii unui embrion apt de dezvoltare si de initiere a unei sarcini.

De remarcat ca un cuplu fertil in conditiile unor raporturi sexual regulate are, pe durata unui ciclu menstrual feminin, o sansa din patru de a concepe.Durata medie de relatii sexuale regulate necesare conceperii este de 4 luni.Fecunditate - reflecta numarul de copii care se nasc. Depinde de fertilitatea cuplului, dar, mai ales, de masurile pe carefemeia sau ambii parteneri le iau pentru a evita sau, din contra, a favoriza conceperea unui copil.

Dr. LAVINIA VIJA Comentarii

Lasa-ne comentariul tau