Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fibrilatia atriala, una dintre cauzele cheagurilor de sange

17-08-2015

Fibrilatia atriala este un ritm anormal al inimii – aritmie - care apare de cele mai multe ori la persoanele trecute de varsta a doua si care poate persista. Atunci cind aceste descarcari electrice se produc, rezultatul este contractia extrem de rapida a atriului (auriculului), ceea ce duce la contractia mai rapida si mai putin eficienta a ventriculului. Contractiile se produc la intervale atit de mici incit peretii atriului freamata si scade astfel cantitatea de singe pompata in ventriculi.

Fibrilatia atriala, una dintre cauzele cheagurilor de sange


Simptomele pot include senzatia de slabire, puls neregulat, dispnee (lipsa de aer), ameteli, lesin sau taierea respiratiei. La o persoana in virsta aceste probleme duc la stare de soc, dureri in piept sau chiar atac de cod.

In cazul in care contractiile ventriculului sunt mai putine de 120 de batai pe minut, pacientul poate sa nu prezinte simptome. Dar daca acestea sunt mai dese, pot aparea palpitatii si disconfort in zona pieptului.

Este o diferenta intre fibrilatia atriala si murmurul cardiac. In primul caz, ritmul atriului este neregulat ceea ce cauzeaza acelasi fenomen ventriculului. Murmurul cardiac face ca ritmul celor doua componente sa fie egal. Daca o persoana sufera de ambele boli, ventriculele tind sa se contracte mai incet decit atriul. Acest lucru este cauzat de nodul atriventricular si de legatura sa care nu poate conduce impulsurile electrice in ritmul corespunzator. Prin urmare, la fiecare secunda, numai cel de-al patrulea impuls face ca ventriculele sa bata mai repede pentru a se umple complet cu singe, avind drept consecinta expedierea unei cantitati uriase de singe catre organism. Astfel, cind tensiunea scade, apare riscul producerii unui atac de cord.

Se diagnosticheaza prin electrocardiograma

Aceste doua boli apar pe nesimtite, insa de cele mai multe ori sunt precedate de tensiune mare, de abuzul de alcool, de disfunctii ale arterelor coronariene sau de intrebuintarea excesiva a hormonilor tiroidieni.

Din moment ce fibrilatia atriala face ca atriul sa nu elibereze complet sangele catre ventricule in timpul unei batai, exista riscul ca o parte din singele ramas sa formeze cheaguri. Ca urmare, bucati din acestea trec in ventriculul sting si apoi in sistemul circulator unde pot cauza blocarea arterelor (embolii). Iar in momentul in care acestea ajung la creier pot provoca atacuri cerebrale.

Este foarte important ca de la aparitia primelor simptome, persoana afectata sa se prezinte pentru control la medic, astfel incat boala sa fie luata din pripa si sa se evite eventuale probleme grave precum infarctul ori accidentul vascular cerebral. Cea mai eficienta metoda folosita pentru diagnosticare este electrocardiograma. Daca se suspecteaza existenta unei fibrilatii atriale episodice, specialistul poate recomanda un aparat care inregistreaza ritmul cardiac continuu, de obicei pe o perioada de 24 ore (electrocardiograma Holter).

Tratamentele acestor boli includ stabilizarea contractiilor ventriculare, medicamente impotriva cheagurilor sau pentru mentinerea unui ritm normal al inimii, ori socuri electrice. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau