Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fibromul uterin

17-12-2014

Este o afectiune benigna care se dezvolta la nivelul uterului. Apare mai frecvent intre 30-40 ani, inainte de 30 ani si dupa menopauza fiind rar. In general, fibromul uterin nu provoaca neplaceri si nu necesita tratament. Fibromul se poate dezvolta sub forma unui singur nodul sau sub forma unui ciorchine si poate avea dimensiuni variabile.

Fibromul uterin


Este o afectiune benigna care se dezvolta la nivelul uterului. Apare mai frecvent intre 30-40 ani, inainte de 30 ani si dupa menopauza fiind rar. In general, fibromul uterin nu provoaca neplaceri si nu necesita tratament. Fibromul se poate dezvolta sub forma unui singur nodul sau sub forma unui ciorchine si poate avea dimensiuni variabile. Factorul determinant al aparitiei fibromului nu se cunoaste.

Majoritatea cercetarilor incrimineaza hormonii estrogeni, deoarece fibromul se dezvolta in perioada de activitate genitala. Fibromul contine mai multi receptori pentru estrogeni, decat celulele normale ale muschiul uterin. In general fibroamele cresc in perioada de sarcina si premenopauza si se micsoreaza dupa menopauza. Factori de risc: obezitate, hipertensiune, cazuri de fibrom uterin in familie, femei cu distrofie mamara, gusa.

Exista fibroame asimptomatice, descoperite la un control de rutina si fibroame simptomatice.Cele mai frecvente simptome intalnite sunt: hemoragia, de tipul menoragiei ( crestere a fluxului si a duratei sangerarii menstruale); leucoreea, apare imediat dupa menstruatie sub forma unei serozitati fluide; durerea sau senzatie de greutate in abdomenul inferior sau pelvis; mictiuni frecvente; constipatie.

La femeile slabe se poate observa o bombare a regiunii suprapubiene si la palpare se constata o tumora de dimensiuni variabile, situata median sau lateral, de forma rotunda sau ovoida, regulata sau neregulata, consistenta ferma. Examenul ecografic permite diagnosticarea si masurarea fibromului, supravegherea cresterii acestuia, aparitia unei eventuale complicatii. Evolutie Majoritatea fibroamelor au o evolutie silentioasa, nu determina simptomatologie, iar la menopauza se pot atrofia pana la disparitie. In unele cazuri pot aparea complicatii locale ( complicatii hemoragice, complicatii mecanice, modificari de structura a fibromului ).

Tratament

1. Tratament medicamentos -deoarece etiologia este insuficient cunoscuta, tratamentul este doar simptomatic si se adreseaza metroragiilor, leucoreei, durerilor. Urmatoarele medicamente pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor, a anemiei, a sangerarii masive: antiinflamatoare nesteroidiene; suplimente de fier ( pentru corectarea anemiei); hormonoterapia (contraceptive orale ) - opreste hemoragiile si stopeaza cresterea fibromului, insa nu produce involutia acestuia;

2. Tratamentul chirurgical este de electie in fibromul uterin , deoarece se poate inlatura tumora si complicatiile ei. Este indicat in : fibroamele voluminoase, fibroamele care determina stari de urgenta ( hemoragii masive, torsiune), fibroamele complicate sau asociate cu alte stari patologice, reaparitia fibromului dupa menopauza.

Metodele chirurgicale: miomectomia consta in inlaturarea fibromului, uterul ramanand intact. Este tipul de interventie indicat in special femeilor tinere, care doresc sa ramana insarcinate. histerectomia totala consta in inlaturarea uterului, cu sau fara conservarea anexelor. Este indicata femeilor care nu isi mai doresc copii, cu varsta peste 45 ani si patologie anexiala asociata. Histerectomia este singurul tratament care previne reaparitia fibromului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau