Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fii pregatita pentru constipatia bebelusului tau!

01-08-2016

De vorba cu Dr. Ana Culcer, Medic Primar Pediatru, doctor in stiinte medicale si, din 1984, sef sectie Neonatologie, in cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Ana Culcer lucreaza la Sectia Neonatologie incepand cu anul 1973.

Fii pregatita pentru constipatia bebelusului tau!


Ce stim si ce nu stim despre tranzitul intestinal la sugari?Tranzitul intestinal la sugari este variabil in functie de alimentatia sugarului. Un bebelus hranit natural, adica alaptat la san, are, in primele doua luni, scaun dupa fiecare masa. Numarul sau culoarea scaunelor bebelusului, in cazul in care acesta este hranit natural, conteaza mai putin si depind de alimentatia mamei. Dupa perioada de 1 - 2 luni, sugarul poate avea scaune la 2 zile sau la o saptamana, fara ca acestea sa indice in mod necesar probleme de constipatie. Daca nu are dureri de burtica sau disconfort, atunci nu exista motive de ingrijorare.

Cum putem preveni constipatia la sugari?

Daca sugarul este hranit natural, este destul de simplu: tranzitul intestinal al sugarului depinde de alimentatia mamei, astfel ca se recomanda ca aceasta sa consume mai multe sucuri naturale, salate, ciorbe si supe, pentru a preveni eventuale episoade de disconfort ale sugarului. Supozitoarele se utilizeaza cand burtica celui mic este ferma si apar dureri abdominale. Administrarea lor nu trebuie sa se transforme intr-o rutina!

Situatia devine complexa in cazul bebelusilor hraniti artificial. Introducerea in alimentatie a variantelor inlocuitoare ale laptelui matern poate declansa constipatia, datorita componentei acestora. De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca exista o predispozitie in functie de bagajul genetic, adica antecedente in familia din care face parte sugarul. Spre exemplu, predispozitia pentru colon iritabil se mosteneste.

Ce remedii exista pentru constipatia la sugari?

Este necesar sa determinam cauza si sa o eliminam. Daca mama nu are o alimentatie corespunzatoare, mai intai se intervine asupra regimului ei alimentar. In cazul in care bebelusul se afla la o varsta de sub 6 luni este important sa alegem alimentatia artificiala astfel incat sa nu afecteze tranzitul intestinal. Daca ne aflam in perioada de dupa 6 luni, cand se diversifica alimentatia, este important sa introducem in regimul acestuia alimente cu rol laxativ: pere, prune si altele de acest gen, in functie de capacitatea de digestie a fiecarui bebelus. Trebuie tinut cont ca orice regim se adapteaza la fiecare sugar in parte.

Cand este indicat sa folosim supozitoarele la sugari? 

Supozitoarele le putem utiliza atunci cand exista dureri de burtica si disconfort. Este important sa folosim supozitoarele ocazional, astfel incat sa nu devina o rutina.

Constipatia apare atunci cand copilul nu are scaun o perioada mare de timp. Burtica lui este ferma, iar el se confrunta cu dureri abdominale si scaune dificil de eliminat. Este bine sa discuti cu medicul pediatru orice problema ar avea bebelusul tau si sa privesti toate inconvenientele ca pe etape firesti in dezvoltarea lui. Pastreaza-ti calmul si bucura-te de fiecare clipa alaturi de el!  
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau