Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Finalul cronicii sistemului de coplata: cel mult 10 lei

05-12-2014

La sfarsitul lui 2011, dupa aproape doi ani de discutii aprinse, in Monitorul Oficial aparea "Legea privind introducerea coplatii", dar, in lipsa unor reglementari realiste de aplicare, punerea in practica se amana pentru februarie anul viitor. Cum, la data prevazuta, s-a constatat ca mecanismul este dificil de pus in practica, s-a decis ca se impune schimbarea regulilor.

Finalul cronicii sistemului de coplata: cel mult 10 lei


La sfarsitul lui 2011, dupa aproape doi ani de discutii aprinse, in Monitorul Oficial aparea "Legea privind introducerea coplatii", dar, in lipsa unor reglementari realiste de aplicare, punerea in practica se amana pentru februarie anul viitor. Cum, la data prevazuta, s-a constatat ca mecanismul este dificil de pus in practica, s-a decis ca se impune schimbarea regulilor. S-au mai scurs 12 luni pana cand problema a fost lamurita din punct de vedere pecuniar, acest lucru nefiind insa sinonim cu incheierea controverselor.

Dupa tratativele cu reprezentantii FMI, de la inceputul acestui an, s-a stabilit, in fine, ca valoarea coplatii nu va fi mai mare de 10 lei. De mentionat ca nu implica consultatiile la doctorii de familie, ci vizeaza strict spitalizarile, pentru a controla internarile nejustificate, fictive, precum si raportarile false. Minorii, gravidele, varstnicii cu pensii sub 740 lei, bolnavii din programele nationale care nu au venituri din munca si veteranii de razboi nu vor achita acesti bani. [i]"Am ajuns la concluzia ca putem introduce numai limitat si pentru o anumita perioada, ca sa putem supraveghea costurile din sectorul cel mai cheltuitor, anume cel spitalicesc, o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta. Adica, sa stim cum intra, cum se utilizeaza si cum ies banii din sistem"[/i], afirma recent ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, urmand sa dea curand mai multe lamuriri privind pachetul de baza.

Punctul de vedere al pacientilor

La dezbaterile de la Bucharest Forum Healthcare au fost anuntate si datele obtinute in urma unei cercetari facute la initiativa Aspen Institute (organizatie internationala non-profit de studii), sondaj efectuat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource.

Una din concluzii a fost ca jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea coplatii. Mai mult, 68% din cei intervievati sunt de parere ca taxa nu va optimiza calitatea conditiilor de ingrijire. De asemenea, 78% blameaza planul Ministerului Sanatatii, de micsorare a numarului serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurarii obligatorii, aceasta diminuare fiind o urmare a introducerii pachetului de servicii de baza.

COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice) sustine ca angajamentul Guvernului se opune celor spuse de Nicolaescu la debutul anului, anume ca modelul nostru sanitar nu este deocamdata compatibil cu principiul coplatii. [i]"Consideram ca masura e inoportuna in acest moment, bolnavii avand si asa un mare grad de nemultumire fata de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiti sa contribuie cu medicamente si consumabile pe perioada spitalizarii. Ar fi poate mai potrivit daca s-ar creste alocatiile de hrana pentru colectivitatile din unitatile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, aceste niveluri nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc sa propui coplata in conditiile in care mancarea oferita pacientilor internati este insuficienta!",[/i] a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Parerea managerilor de spitale

Cum era de asteptat, aceasta categorie este satisfacuta de introducerea coplatii pentru accesarea mediului spitalicesc, desi considera suma de 10 lei ca fiind prea mica. Managerii sustin ca orice ban care intra in sistemul de sanatate este oportun, insa nu si daca pacientii vor ajunge sa plateasca inclusiv in cazul urgentelor.

Si opinia unui demnitar Potrivit deputatului Tudor Ciuhodaru, cei ce-si achita asigurarile de sanatate vor fi taxati pentru servicii pentru care au platit deja, sumele rezultate compromitand accesul la ingrijiri medicale. [i]"Principalul motiv pentru care s-a dorit acest nou bir pe sanatate este decizia FMI-ului.

Argumentul suprem care ne-a fost servit de fiecare data este reprezentat de faptul ca aceasta coplata exista in multe tari europene. Ceea ce nu ne spun - sau nu vor sa ne spuna - este ca suntem cei mai saraci europeni, cu un salariu minim sub 200 de euro. Sumele colectate, dupa cum afirma diversi initiatori, sunt modice pentru stat, studiile de impact aratand ca se strang sub 100 de milioane de euro pe an, insa sunt inrobitoare pentru cei care trebuie sa le plateasca."[/i], a declarat omul politic, care este si medic.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau