Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fobia sociala

04-12-2014

Fobia este frica marcata si persistenta declansata de prezenta sau anticiparea unui obiect sau unei situatii specifice (de exemplu zborul cu avionul, inaltimi, injectii, sange), caz in care vorbim de fobie specifica, respectiv de situatii sociale - fobie sociala (tulburare de anxietate sociala). Fobia se diferentiaza de atacul de panica prin faptul ca frica este declansata de un obiect sau situatie care este bine identificata de pacient, fata de atacul de panica care apare inopinat, fara a se putea identifica o cauza precisa.

Fobia sociala


Fobia este frica marcata si persistenta declansata de prezenta sau anticiparea unui obiect sau unei situatii specifice (de exemplu zborul cu avionul, inaltimi, injectii, sange), caz in care vorbim de fobie specifica, respectiv de situatii sociale - fobie sociala (tulburare de anxietate sociala). Fobia se diferentiaza de atacul de panica prin faptul ca frica este declansata de un obiect sau situatie care este bine identificata de pacient, fata de atacul de panica care apare inopinat, fara a se putea identifica o cauza precisa.

Fobia sociala nu trebuie confundata cu unele forme ale anxietatii sociale asa-zis normale cum sunt timiditatea sau tracul. Tracul, denumit si anxietate de performanta, este adesea incercat de oratori, instrumentisti sau actori, in primele momente ale activitatii in fata publicului, fara a-i impiedica totusi sa continue reprezentatia. Timiditatea este reprezentata de manifestari tranzitorii si neinvalidante ale anxietatii sociale, care poate fi perceputa si ca o trasatura de personalitate dominanta, nefiind in legatura numai cu activitati si situatii determinate social.

Fobia sociala poate fi recunoscuta prin urmatoarele caracteristici : Frica marcata si persistenta de una sau mai multe situatii sociale sau de performare, in care persoana este expusa unor oameni nefamiliari sau posibilei atentii staruitoare din partea altora. Persoanei ii este frica de faptul ca se va comporta intr-un mod umilitor sau stanjenitor. Expunerea la o situatie sociala temuta produce aproape constant anxietate care poate lua forma atacului de panica legat/favorizat de situatie. Principalele manifestari somatice sunt secundare anxietatii si sunt reprezentate prin : palpitatii, transpiratii, tremuraturi, cefalee, dispnee, roseata fetei, senzatii de mictiune imperioasa. Situatiile sociale temute sunt evitate sau daca nu pot fi evitate sunt greu suportabile, fiind insotite de anxietate sau suferinta intensa. Persoana respectiva recunoaste ca frica este excesiva si nerezonabila. Evitarea, anticiparea anxioasa sau suferinta interfera semnificativ cu activitatea obisnuita a persoanei, cu functionarea ocupationala (academica) sau cu activitatile sau relatiile sociale (dificultati in legarea prieteniilor, in cautarea partenerilor, chiar celibat, nereusite scolare sau profesionale). La copii, anxietatea se poate manifesta prin plans, "crize", inmarmurire sau evitarea situatiilor sociale care implica persoane necunoscute si trebuie sa existe dovezi asupra capacitatii de relationare potrivite varstei cu persoanele familiare, iar anxietatea trebuie sa survina in mediul celor de aceeasi varsta, nu doar in interactiunile cu adultii. 

De obicei, pacientilor le este frica si evita situatii sociale ce pot fi incluse in doua categorii: situatii de expunere sociala (de exemplu sa ia cuvantul in public, sa scrie in public, sa manance in fata altor persoane) si situatii care presupun interactiuni sociale (sa mearga la o petrecere, sa initieze si sa mentina o conversatie, sa vorbeasca la telefon, sa-si exprime pareri personale etc). Exista doua forme de fobie sociala: forma partiala, in care temerile patologice sunt legate de anumite activitati sociale sau situatii particulare si forma generalizata care include o anxietate generalizata in aproape toate interactiunile sociale, fie ca vorbim de performante publice, fie de contacte interpersonale cotidiene din afara mediului familial. Comorbiditatile asociate in fobia sociala sunt reprezentate de: fobia specifica, agorafobia (teama de a se gasi in locuri deschise, singur in afara locuintei sau intr-o multime), depresia, abuzul de alcool, dependenta de droguri.

Impactul asupra vietii pacientului este unul negativ, atat asupra vietii sociale, cat si celei profesionale. Astfel, copiii pot sa renunte la scoala si sa devina singuratici, izolati, adolescentilor le este imposibil sa mearga la o intalnire sau sa continue studiile universitare, iar adultii pot refuza promovari la locul de munca sau raman in pozitii fara viitor, din cauza fricii de a merge la un interviu. Barbatii au o probabilitate mai mare de a avea o fobie de a manca sau de a scrie in public, in timp ce femeile au o probabiliate mai mare de a suferi de fobia vorbitului in public.

S-a observat ca fobia sociala apare mai frecvent la femei, dar barbatii au o probabilitate mai mare de a solicita tratament. Din aceste considerente, este indicat ca pacientii sa se prezinte la medicul psihiatru si la psihoterapeut pentru inceperea tratamentului de specialitate. Tratamentul medicamentos, reprezentat de antidepresive, anxiolitice, beta blocante, trebuie asociat terapiei cognitive (ajuta pacientii sa recunoasca, sa analizeze si sa confrunte fricile irationale), terapiei comportamentale (implica expunerea gradata la situatiile care produc anxietate, rezultand o desensibilizare treptata) sau terapia cognitiv - comportamentala. Dr. Alexandra Barjoveanu Medic rezident psihiatrie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau