Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fracturile determinate de Osteoporoza

04-12-2014

Fracturile ocazionate de osteoporoza sunt denumite si fracturi "de fragilitate" sau oligotraumatice deoarece rezulta din reducerea rezistentei osului la solicitari, fiind consecinta unui traumatism minor, de obicei caderea din ortostatism sau de la un nivel inferior acestuia, uneori fiind raportate ca fiind spontane. Cu alte cuvinte, osul osteoporotic se poate fractura prin indeplinirea unei activitati cotidiene.

Fracturile determinate de Osteoporoza


Osteoporoza este o boala care, netratata, prezinta potential invalidant prin principala complicatie - fractura. Fracturile osteoporotice apar de regula la varste peste 50 ani la pacientii diagnosticati cu osteoporoza. Fracturile ocazionate de osteoporoza sunt denumite si fracturi „de fragilitate” sau oligotraumatice deoarece rezulta din reducerea rezistentei osului la solicitari, fiind consecinta unui traumatism minor, de obicei caderea din ortostatism sau de la un nivel inferior acestuia, uneori fiind raportate ca fiind spontane. Cu alte cuvinte, osul osteoporotic se poate fractura prin indeplinirea unei activitati cotidiene. Factori favorizanti pentru riscul de cadere in mediul casnic sunt: scarile, pragurile, podelele alunecoase, covoare nefixate, mobila instabila joasa sau prea inalta, iluminarea slaba sau foarte puternica, lipsa covorului adeziv in baie, incaltaminte cu talpa alunecoasa etc. Acesti factori trebuie indepartati din apropierea persoanelor diagnosticate cu osteoporoza. De asemenea, miscarile bruste, ridicarea de greutati, tusea energica, stranutul, mersul, asezarea sau ridicarea de pe scaun, cu alte cuvinte solicitarile mecanice incarca coloana vertebrala in sens gravitational si pot genera fracturi vertebrale la persoanele diagnosticate cu osteoporoza. Consumul de medicamente antidepresive, antipsihotice, antihipertensive, alterarea cognitiva, bolile cerebrale, utilizarea mijloacelor ajutatoare de mers cresc riscul de fractura. Teoretic, in osteoporoza, oricare parte a scheletului poate fi sediul unei fracturi, dar cele mai frecvente localizari sunt corpii vertebrali, epifiza proximala a femurului si epifiza distala a radiusului (coloana, antebrat, sold). Simptomele si complicatiile sunt diferite, in functie de localizarea fracturii.

Fracturile coloanei vertebrale pe fond de osteoporoza apar la ambele sexe, sunt cele mai frec­vente la varste cuprinse intre 50-90 ani, riscul crescand progresiv cu varsta si reprezinta un marker foarte important in predictibilitatea riscului viitor de fractura. Cel mai frecvent, apar la activitati zilnice, ca ridicatul de greutati, impins obiecte. Majoritatea fracturilor vertebrale se instaleaza fara simptome si sunt diagnosticate tardiv. Atunci cand sunt simptomatice, debutul durerii este punctiform, durerea accentuandu-se la miscare, ridicare, asezare, tuse, stranut. De asemenea, durerea poate ceda chiar spontan in cateva saptamani sau luni si se poate repeta ulterior. Deformarile vertebrale consecutive fracturilor la acest nivel duc la modificari ca: pierderea inaltimii (10-15 cm), cifoza dorso-lombara; scaderea volumului cutiei toracice cu efecte pe functia pulmonara (greutate la respiratie, tuse, bronhopneumonii, bronsita cronica, emfizem pulmonar); consecinte abdominale, ca balonari, constipatie, hernie hiatala, prolaps rectal sau genital, incontinenta urinara; pierderea privirii in sus; dificultati de deplasare sau alimentatie; scaderea calitatii vietii; dependenta de analgezice; tulburari de somn; depresie.

Fractura de sold este a doua ca frecventa si poate sa apara prin cadere de la propria inaltime, aducand pacientul la medic pentru ca durerea este mare si este insotita de impotenta functionala. Majoritatea necesita spitalizare cu indicatie chirurgicala. Evolutia poate fi insotita de complicatii datorita imobilizarii prelungite la pat, operatiei, bolilor asociate. Mortalitatea bolnavilor cu fractura de sold se situeaza intre 12-40% in anul urmator fracturii si este similara cu cea din accidentele vasculare cerebrale. Riscul de a muri al unei femei care si-a fracturat soldul este mai mare decat cel al unei femei cu cancer mamar. De asemenea, 50% dintre persoanele care au suferit o fractura de sold si au supravietuit nu se pot deplasa fara ajutor, si 33% necesita ingrijiri pe termen lung la domiciliu. Doar 5 % din pacienti isi recapata mobilitatea anterioara. Riscul pentru a doua fractura pe acelasi sold sau pe celalalt este crescut, ca si aparitia unei fracturi cu alta localizare.

Fractura de antebrat reprezinta a treia cea mai frecventa fractura si apare de obicei prin cadere si sprijinire pe mana. Incidenta este crescuta in primii cinci ani postmenopauza. Se insoteste de durere si imposibilitatea folosirii mainii, majoritatea fiind diagnosticate clinic si confirmate radiologic. Ca si complicatii apar: sechele dureroase si motorii - dizabilitate temporara, dificultate in autoingrijire (imbracat, gatit) - artroza, distrofie simpatica reflexa, sindrom de canal carpian. Pronosticul de recuperare este favorabil, doar 23% din pacienti acuzand imposibilitatea reluarii functionalitatii.

DEā€ˆRETINUT! Fractura este o complicatie de temut a osteoporozei, uneori nedureroasa, dar consecintele sunt ireversibile de cele mai multe ori. Adresati-va medicului pentru a efectua un test de osteoporoza daca aveti factori de risc ca menopauza de cel putin cinci ani, ati suferit o fractura, ati scazut in inaltime (10-15 cm), fumati, urmati tratament cortizonic, suferiti de boli ca sindroame de malabsorbtie, boala celiaca, gastrectomie, deficit de vitamina D si calciu, hemofilie, mielom multiplu, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, lupus eritematos sistemic, polimialgie reumatica, artrita psoriazica, sclerodermie, diabet zaharat, hipertiroidism, amiloidoza, insuficienta renala cronica, boli pulmonare cronice etc. Foarte important este ca tratamentul sa fie initiat din stadiul premergator osteoporozei (osteopenia) si trebuie urmat fara intrerupere si la indicatia medicului reumatolog sau endocrinolog. Pacientului diagnosticat cu osteoporoza trebuie sa i se explice factorii favorizanti aparitiei fracturilor de fragilitate, pentru a-i putea evita.

Dr. Cristina Simion Medic rezident Reumatologie
Comentarii

Valerica C.
va rog o programare pentru testul de osteoporoza in urma cumparaturilor din Farmacia Dona str.C Martirilor nr.62 Timisoara.Va multumesc.

Voi transmite mesajul dumeneavoastra colegilor mei care va vor putea raspunde mai bine solicitarii dumneavoastra.

Lasa-ne comentariul tau