Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fragilitatea osoasa in diabetul zaharat sau diabet oporoza

18-06-2018

Dupa cum au confirmat mai multe studii epidemiologice, riscul fracturar este important si de 3 pana la 5 ori mai mare la persoana cu diabet zaharat de tip 1 fata de persoanele fara diabet, intrucat densitatea minerala osoasa este scazuta. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, riscul de fracturi este crescut cu 50%, desi acesti pacienti sunt supraponderali si nu au densitate minerala scazuta.

Fragilitatea osoasa in diabetul zaharat sau diabet oporoza


In cazul diabetului zaharat de tip 1, hiperglicemia are efecte adverse asupra metabolismului osos: formarea osoasa este alterata datorita efectelor toxice directe ale produsilor de glicozilare asupra osteoblastelor.In contextul de autoimunitate sunt afectate celulele precursoare de adipocite si osteoblaste, la acest mecanism contribuind si hipogonadismul si anomalii ale receptorilor pentru vitamina D. De asemenea hiperglicemia scade numarul de transportori pentru glucoza si se asociaza cu o reducere a osteoformarii.

In cazul diabetului zaharat de tip 2 obezitatea va determina o suprasolicitare mecanica a articulatiilor. Rezistenta la insulina va determina hiperglicemie care va determina osteoporoza consecutiva coplicatiilor microvasculare si a acumularii de produsi de glicozilare.

Osul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 este fragil, chiar daca densitatea minerala osoasa totala este normala. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2 supraponderale stresul mecanic articular creste riscul de fractura. Grasimea abdominala produce citokine proinflamatorii cu efect nociv asupra matricei osoase, insotindu-se de cresterea porozitatii osoase.

Fragilizarea osoasa avanseaza proportional cu numarul de ani de diabet dezechilibrat si cu numarul de ani cu complicatii microvasculare.

Calitatea si nu cantitatea osoasa este afectata in diabetul zaharat de tip 2.

Astfel pentru persoanele cu diabet se prefera monitorizarea densitatii minerale osoase tinandu-se cont nu numai de densitatea minerala osoasa (scorul T) dar si de scorul trabecular osos, care este un parametru al texturii osoase, obtinur in osteodensitometrie sau DXA ce permite cuantificarea variatiilor locale ale densitatii trabeculare osoase.

Scorul trabecular osos, numit si TBS este corelat cu numarul de travee osoase, si cu conectivitatea dintre travee ; este crescut cand microarhitectura osoasa este densa si scazut in osul lacunar. Scorul TBS este predictiv de risc fracturar, independent de densitatea minerala osoasa si de factorii de risc clinic asociati, permitand o evaluare corecta a schimbarilor in arhitectura osoasa derminate de medicamentele utilizate in tratamentul osteoporozei. Acest scor este lua in considerare in evaluarea FRAX. Va reamintesc ca scorul FRAX ( Scor de evaluare a riscului fracturar) a fost pus la punct de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a evalua riscul absolut la 10 ani de fracturi osteoporotice majore.

Pentru a preveni fragilizarea osoasa la o persoana cu diabet zahara de tip 2 este recomandat tratamentul factorilor de risc vascular (tratamentul cu statine pentru preventia cardiovasculara are efecte favorabile asupra metabolismului osos). Sunt de evitat medicamentele antidiabetice cu risc osteoporotic, precum tiazolidindionele si sunt de privilegiat tratamentele anti-osteoporoza care nu afecteaza functia pancreasului, precum este cazul denosumabului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau