Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Frigul si vantul agraveaza dermatita atopica

21-01-2015

Dermatica atopica este o boala determinata genetic si, pe fondul unei sinteze deficitare a unor proteine din piele, conduce la o deshidratare spontana. Afla mai multe despre factorii determinanti ai dermatitei atopice.

Frigul si vantul agraveaza dermatita atopica


Manifestările dermatitei atopice variază în funcţie de individ, de durata afecţiunii şi de vârstă, dar, în general, rămâne considerată o boală dermatologică pruriginoasă (produce mâncărimi). Printre manifestări se numără uscăciunea și deshidratarea pielii. Simptomatologia poate fi prezentă şi în perioadele în care boala nu este activă, însă când se acutizează, apar leziuni evidente, care sunt localizate, în cazul sugarilor, la nivelul feţei, trunchiului şi membrelor; la copii, la nivelul membrelor, iar la adulţi, în pliuri (plica cotului, în spatele genunchilor) şi la ceafă. Dacă leziunile au apărut de puţin timp, ele sunt roşii, zemuinde, dar dacă au o istorie mai lungă, sunt uscate şi fisurate. 

La fel, și tratamentul diferă în funcție de vârstă, de bolile asociate (mai ales cele alergice), de intensitatea bolii, de prezenţa leziunilor acute sau cronice. Esențial este ca pacienții să-și mențină pielea hidratată cu ajutorul emolientelor care trebuie aplicate obligatoriu iarna, când uscăciunea epidermei se accentuează.

Dacă se ajunge la apariţia de leziuni active, medicul specialist poate prescrie un tratament local antiinflamator cortizonic. În situațiile cu afectare extinsă, se apelează şi la tratament cortizonic oral.

Dacă recăderile sunt frecvente, tratamentul cortizonic local trebuie continuat pentru o perioadă lungă de timp, cu riscul reacţiilor adverse pe care acesta le poate produce. O alternativă ar putea fi tratamentul local cu inhibitori de calcineurină, lipsiți de efectele adverse ale cortizonicelor. Dacă este prezentă infecţia leziunilor cutanate, se adaugă şi tratament cu antibiotic local şi/sau general.

Dermatita atopica debutează în prima copilărie

Studiile au arătat că dermatita atopică debutează în copilărie, dar poate să apară la toate grupele de vârstă. 60% din cazuri apar înainte de primul an de viață, și până la 85 % din cazuri, până la 5 ani. Datele statistice arată că 10 - 20% dintre copii și 1 - 3% dintre adulți suferă de această afecțiune, iar prevalența bolii este în continuă creștere în țările dezvoltate.

Factorii ce pot determina dermatita atopica sunt:

- factori alimentari: lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, grâu, fructe de mare;

- factori aeroalergeni: acarienii din praful de acasă;

- agenți infecțioși: Staphylococcus aureus;

- îmbrăcămintea din lână sau materiale sintetice;

- factori fizici: temperaturi extreme;

- factori genetici: aproximativ 70% din copiii cu dermatită atopică au în familie rude cu această afecțiune.

DE REȚINUT! Dermatita atopică nu este o boală infecțioasă, de aceea copiii cu această boală sunt primiți în colectivitate.

DR. CONSTANTIN STOIAN

Medic specialist dermatovenerologie,

Clinica Gral Medical
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau